Nem szívesen beszélsz róla, de tehetsz ellene

A hüvelyszárazság bármely korosztályban előfordulhat, bár menopauza idején és utána jóval gyakoribb: becslések szerint ebben a korban a nők felét érinti az állapot. A legtöbben nem szívesen foglalkoznak a tünetek kezelésével, pedig nagyot tudnának dobni az életminőségükön.

A menopauza során bekövetkező hormonális változások az intim területeket is nagyban befolyásolják. Az ösztrogénszint csökkenésének hatására a hüvelyfal könnyen elvékonyodik, kiszárad, veszít a rugalmasságából, valamint olykor be is gyullad, emellett inkontinencia és visszatérő fertőzések is előfordulhatnak. Ennek a kellemes kis csomagnak a neve menopauza genitourináris szindróma (GSM), melyre a Harvard Medical School hívja fel a figyelmet, valamint könnyen kivitelezhető segítséget is ajánl.

Amikor a placebo a várakozáson felül hatékony

A GSM – más krónikus betegségekhez hasonlóan – jelentősen csökkentheti az életminőséget. A legtöbb, menopauzához köthető tünet, mint például a hőhullámok, idővel csökken, azonban a hüvely szárazsága ritkán múlik el magától. Kevés nő fordít kellő figyelmet erre a problémára,  legtöbben az öregedés természetes velejárójaként tekintenek az állapotra.

Dr. Caroline Mitchell, a Harvard Egyetem kutatója két különböző, a GSM kezelésére kifejlesztett módszert hasonlított össze, és hozzávett egy csupán placebo, azaz hatóanyag nélküli szert is. Az eredmények szerint a hüvelyi ösztrogén, a hüvelyi hidratáló eszközök és a placebo gél is hasonlóan hatékonynak bizonyultak a hüvelyszárazság kezelésében.

A vizsgálatban a résztvevőket három csoportba osztották. Az első csoport ösztrogéntartalmú kúpot használt két hétig minden nap, majd hetente kétszer, később szintén hetente kétszer, de a gél állagú placebo használata mellett. A második csoport a hüvelyi hidratálót és a placebo gélt használta ugyanilyen gyakorisággal, a harmadik csoport pedig a vizsgálat teljes ideje alatt csak a placebót alkalmazta. Az eredmények szerint a hormontartalmú kúp és a hüvelyi hidratáló hasonlóan hatékonynak bizonyult, sőt – a kutatók legnagyobb meglepetésére – a placebo is majdnem ilyen jól teljesített.

Figyeljünk a tünetekre!
Figyeljünk a tünetekre!Shutterstock

Van megoldás!

„A placebohatást régóta ismerjük – magyarázza Mitchell – és általában az esetek 30 százalékában működik. Ebben a vizsgálatban azonban a szokásosnál jóval hatékonyabbnak bizonyult.” Ez valószínűleg a gél állag tulajdonságainak köszönhető, a szempont csupán annyi volt, hogy ne irritálja a szervezetet. Mégis, így is hozzájárult a hüvely állapotának javulásához.

Egyúttal kiderült, hogy az ösztrogéntartalmú gyógyszereknél kevésbé költséges hüvelyi hidratáló is tökéletes megoldást jelenthet a hüvelyszárazság kezelésére, így tényleg csak az elhatározáson múlik, hogy elkezdjük-e a kezelést.

Minden tünetre figyeljünk oda

Ha a GSM-hez hasonló tüneteket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, különösen, ha a menopauza még csak a távoli jövő a számunkra, hiszen más okok is állhatnak a hüvelyszárazság hátterében: bőrgyógyászati problémák, herpesz vagy a legrosszabb esetben akár rák is lehet a tünetek mögött. Ezeket az orvos könnyedén ki tudja zárni, mielőtt személyre szabott kezelési módszert javasol. Megelőzhetjük a bajt, ha testünk más részeihez hasonlóan az intim területeket is megfelelően hidratáljuk. Erre a testápolók többsége nem alkalmas, de kipróbálhatjuk a kókuszolajat, a vazelint vagy az olívaolajat is. Mindig kerüljük az olyan eszközöket és anyagokat, amelyek irritálhatják a területet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra