Így segíti a zsír az anyagcserédet edzés közben

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálta, hogy az edzés testzsírra gyakorolt hatása hogyan befolyásolja az anyagcsere működését. Az eredmények szerint nagyon is.

A kutatást az a felfedezés előzte meg, miszerint a testmozgás hatására anyagcserét szabályozó molekulák szabadulnak fel a zsírszövetekből. A molekula azonosításának mikéntjéről, valamint az aktivitásának vizsgálatáról a Medical News Today számolt be.

Megint a mozgás ment meg? 

A kutatás egy bizonyos transzformáló növekedési faktor (TGF-béta-2) a glükóz- és zsírsav-metabolizmusra gyakorolt hatását vizsgálta. Egereken végzett megfigyelések kimutatták, hogy a testmozgással stimulált zsírsejtekből felszabaduló TGF-béta-2 adipokin hatásosan javítja a glükóztoleranciát, emellett pedig a TGF-béta-2-kezelés következtében visszafordíthatóvá váltak a magas zsírtartalmú étrend negatív hatásai.

Figyelemre méltó, hogy egyetlen fehérje ilyen jelentős hatásokkal bír

– mondja Laurie J. Goodyear, a Harvard Egyetem professzora.

Alacsony ár az egészségünkért
Alacsony ár az egészségünkértMatt Lincoln / Getty Images Hungary

Mi történik a szervezetben?

Az adipokinek segítenek szabályozni a különböző anyagcsere-folyamatokat a zsírszövetben, az agyban, valamint a májban és más szervekben is. Először sikerült bebizonyítani, hogy a TGF-béta-2 mennyisége testmozgás hatására nemcsak a zsírszövetekben, de a vérben is megnő, ezért egerek szervezetébe kezdték adagolni a fehérjét. A vizsgálat során sikerült visszafordítani a magas zsírtartalmú étrend káros élettani hatásait, valamint kiderült az is, hogy mozgás hatására az izmok által kibocsátott tejsav fontos szerepet játszik a TGF-béta-2 termelésének fokozásában.

Goodyear professzor szerint ez a tanulmány átformálja, amit a testmozgás anyagcserére gyakorolt jótékony hatásáról tudunk, megmutatja a folyamatban a zsírszövetek szerepét, és lehetőséget kínálhat a jövőben a magas vércukorszint és a 2-es típusú cukorbetegség edzéssel történő kezelésére is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra