A stevia mellékhatásai, amikről ritkán esik szó

A stevia egy természetes édesítőszer, melyet gyakran ajánlanak a cukor helyettesítésére, a szakemberek szerint azonban veszélyeket is rejthet magában. Mennyi igaz ebből?

Az amerikai kontinensen honos Stevia rebaudiana, magyarul jázminpakóca egy cserjenagyságú, az őszirózsafélék családjába tartozó növény, melynek zöld színű leveléből évszázadok óta készítenek édesítőszert. Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása. A Healthline cikkében utánajárt az igazságnak.

Hasznos cukorpótlék, de vigyázzunk a mellékhatásokkal

A kutatások tanúsága szerint a stevia többek között csökkenti a koleszterin- és vércukorszintünket, azonban a piacon kapható édesítőszerek minősége igencsak változó lehet. A steviakivonatot gyakran erősen feldolgozzák, illetve más édesítőanyagokkal (eritrittel, dextrózzal, maltodextrinnel) vegyítik, ami jócskán gyengíti annak egészséges hatásait. Rengeteg formában találkozhatunk steviaalapú édesítőszerekkel, ezek közül éppen a legnépszerűbbek, mint a Truvía édesítőtabletta, a leginkább feldolgozottak és a legkevésbé egészségesek.

A feldolgozás során a leveleket vízbe áztatják, és alkohol segítségével szűrik le, így vonva ki belőlük a Rebaudiozid A nevű vegyületet, melyet azután szárított, kristályos formában vegyítenek a fentebb felsorolt egyéb édesítőszerekkel. A kivonatból különböző italok, illetve porok is gyakran készülnek. Létezik azonban szárított stevialevél is, mely a jázminpakóca legkevésbé feldolgozott, legtisztább, boltban kapható formája, ennek élettani hatásait azonban jóval kevésbé vizsgálták mindeddig a szakemberek, mint az egyéb változatokéit.

Mik lehetnek a stevia mellékhatásai?
Mik lehetnek a stevia mellékhatásai?dirkr / Getty Images Hungary

A legtöbb ország egészségügyi hivatala a steviát egészségünkre nem ártalmas termékként engedélyezte, fogyasztását biztonságosnak ítélve. A különböző kutatások szerint azonban mégis léteznek mellékhatásai, melyekre érdemes odafigyelnünk. Egy esetben például arra a megállapításra jutottak a tudósok, hogy a stevia és a hozzá hasonló kalóriamentes édesítőszerek negatívan befolyásolhatják a beleinkben élő baktériumok működését, melyek emésztésünkben és immunrendszerünk megfelelő működésében is fontos szerepet játszanak.

Egy másik kutatás úgy találta, hogy a zérókalóriás édesítők hatására jobban megnő az étvágyunk. A kísérletben részt vevő harminc személy több kalóriát fogyasztott a nap hátralevő részében, mikor steviával édesített üdítőt ittak, mint amikor klasszikus, cukros itallal frissítették fel magukat. Egy hét különböző kutatás eredményeit összegző vizsgálat pedig azt állapította meg, hogy hosszú távon a kalóriamentes édesítőszerek igenis hozzájárulnak kilóink gyarapodásához. Egyes, steviakivonat segítségével készült termékek édesítés céljára használt cukoralkoholokat, például szorbitot vagy xilitet tartalmazhatnak, melyek az arra érzékenyek szervezetében emésztési gondok kialakulását okozhatják. Végezetül, a stevia csökkenti vércukor- és vérnyomás-szintünket, miáltal belekontárkodhat a különböző, ezen területekre felírt gyógyszerek munkájába.

Összegezve tehát, a stevia nem különösebben káros, de vigyáznunk kell az esetleges mellékhatásokkal, különösen, ha bármely, fentebb felsorolt téren valamiféle érzékenységgel rendelkezünk. Érdemes megválogatni, milyen steviakivonatból készült terméket vásárolunk, és inkább feldolgozatlan, természetes formájában fogyasztanunk a steviát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek