Sajnos mégsem dob fel bennünket a csoki

Tudósok szerint a cukor hatására érzett eufória és feldobottság pusztán mítosz – valójában épp ellenkező hatással vannak ránk az édességek.

Gyakran hallhatjuk, hogy fáradtság és rosszkedv ellen remek „orvosság” egy szelet csokoládé vagy egy pohár üdítő, a cukor ugyanis energialöketet ad számunkra, melynek következtében feldobva érezzük magunkat. Egy nemrég megjelent tanulmány szerzői azonban cáfolni vélik mindezt. Mint eredményeikből kiderül, a hirtelen cukorlöket inkább csak még inkább lefáraszt bennünket.

Mítosz csupán a cukoreufória

A Berlini Egyetem, illetve a brit Warwicki Egyetem és Lancaster Egyetem munkatársai által végzett kutatásban a tudósok harmincegy korábbi felméréssel nyert, több mint ezerkétszáz személyt érintő adatokat vizsgáltak meg. Ezek a kutatások arra keresték a választ, hogyan befolyásolja a cukorfogyasztás az alanyok éberségét, kedélyállapotát és fáradtságát, továbbá arra is kíváncsiak voltak, miként teljesítenek a résztvevők különböző fizikai és szellemi feladatokban, ha előtte fogyasztottak cukrot, vagy éppen hanyagolták azt.

A cukor nem is dob fel minket, hanem inkább lefáraszt
A cukor nem is dob fel minket, hanem inkább lefárasztSlavica / Getty Images Hungary

A kutatók úgy találták, hogy a közkeletű tévhittel ellentétben a cukor nem javítja kedvünket, és energikusabbá sem tesz bennünket, pont ellenkezőleg. Mint kiderült, egy órával a cukros ételek fogyasztását követően a szemlézett kutatások résztvevői éppenséggel kevésbé érezték magukat formában, mint azt megelőzően. A cukoreufória világszerte elterjedt legenda – véli dr. Konstantinos Mantantz kutató, a tanulmány egyik szerzője –, minek következtében sokan úgy gondolják, egy komolyabb vizsga vagy éppen fárasztóbb testedzés előtt érdemes cukorral stimulálni elménket és testünket a plusz energialöket érdekében.

Mantantz és kollégái szerint ezek az állítások teljességgel megalapozatlanok – a cukortól sem jobb kedvűnek, sem kevésbé fáradékonynak nem érezzük magunkat, ellenkezőleg, mértéktelen fogyasztása számos egészségügyi probléma kialakulásához vezethet. Napjainkban az elhízás világméretű „járvánnyá” vált, nem is beszélve a cukorbetegség és az emésztési zavarok okozta gondokról, ezért fontos, hogy tisztában legyünk vele, valójában milyen hatással vannak ránk az édességek és a cukros üdítők. Ilyenkor pedig nem árt egy kis jótékony célú „mítoszrombolás”.

Oszd meg másokkal is!
Mustra