Text neck: Ezért fáj a nyakad a sok mobilozástól

Az okostelefonodon vagy a tableteden olvasod ezt? Közben lefelé nézel, és előregörnyed a vállad? Akkor ne csodálkozz, ha előbb-utóbb megfájdul a nyakad, vagy kínzó fejfájás tör rád! A text neck lassan népbetegség, mutatjuk, mit tehetsz, hogy megelőzd!

A jelenség „text neck”, illetve „tech neck” neveken vonult be a köztudatba, és ahogy elnevezése is mutatja, egyértelműen a mindennapjainkat behálózó mobil eszközökre vezethető vissza. A Record Online szerint az Egyesült Államokban a tavalyi évre odáig fajult a helyzet, hogy egy átlagos felhasználó napi 6 órát töltött a digitális világban, és ebből több mint 3 órát a mobil eszközök nyomkodása hasított ki.

Mi a baj a mobilozással?

Kaliq Chang, az Atlantic Spine Center gerincfájdalomra szakosodott orvosa szerint az, hogy általában a mobilunk fölé görnyedve olvasunk és üzengetünk, sem a gerincünknek, sem a nyakunk többi részének nem tesz jót. A szakember megjegyezte, a nyak izmai úgy fejlődtek ki, hogy megtartsák a fejünk súlyát – körülbelül 4,5-5,5 kilót –, de amikor folyamatosan előredőlünk, hogy lássuk a kijelzőt, nagyjából 27 kilós teher nehezedik a nyakunkra. 

Ha ez önmagában nem lenne elegendő ok, hogy kicsit visszafogd magad, akkor kalkuláld bele azt is, hogy a fej és a vállak elforgatása akkora nyomást helyezhet a gerincre, hogy akár idegbecsípődés vagy porckorongsérv is lehet belőle.

A helytelen testtartás következménye
A helytelen testtartás következményeShutterstock

Milyen tünetei vannak?

Nem tudod eldönteni, hogy a text neck áldozatai közé tartozol-e? Dr. Chang azt mondja, hogy az általános nyak- és vállfájdalmon túl a következő intő jelekre érdemes ügyelned:

  • Merev nyak
  • Nyaki görcsök
  • Megmagyarázhatatlan fejfájás
  • A hát felső részének fájdalma (a kellemetlen érzéstől egészen az éles görcsig)
  • Vállfeszültség
  • Sugárzó fájdalom a karokban és a kezekben

Dr. Chang szerint az egészben az a legaggasztóbb, hogy a legnagyobb mobilfelhasználónak számító gyerekeknél és fiatal felnőtteknél úgy jelentkeznek a tünetek, hogy közben a gerincük még fejlődésben van. Ebből pedig komoly krónikus betegségek származhatnak, amik egy életen át elkísérhetik őket.

Nem csak a mobil, a laptop is okozhat panaszokat
Nem csak a mobil, a laptop is okozhat panaszokatShutterstock

Hogyan lehet megelőzni?

Mivel a mobilok totális mellőzése a mai világban kevésbé járható út, dr. Chang összeszedett néhány hasznos tippet, melyeket követve elkerülhető a nyugtalanító fájdalom:

  • Ez talán nem lesz meglepő: mobilozz kevesebbet. A képernyő előtt töltött idő csökkentésével nem csak a gerinced egészségéért tehetsz.
  • 20-30 percenként tarts szünetet, szakadj el a kijelzőtől. A legjobb, ha teszel egy rövid sétát.
  • Amikor csak lehetséges, szemmagasságból nézd a mobil eszközöket. Próbálj erre törekedni a laptopodnál és az asztali számítógépednél is.
  • Tartsd edzésben a nyak, a vállak és a hát felső részének izmait. Ne feledkezz meg a nyújtásról sem!
  • Dőlj hátra! Dr. Chang szerint, ha a háttámaszt kihasználva 25-30 fokban hátrafelé dőlve ülsz, az kevésé terheli a gerinclemezeket, mintha katonásan kihúznád magad.
  • +1: A mobil eszközök használata közben mindig vedd figyelembe a nyak és a váll aktuális helyzetét. A figyelem kulcsfontosságú a nyakfájdalom megelőzésében.

És azt tudtad, hogy a mobilozás az elalvásban is hátráltathat? Erről alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek