Akár pár perc alatt diagnosztizálható lehet a vérmérgezés

A kutatás eredményei szerint egy új eszköz mindössze két és fél perc alatt kimutathatja, ha a beteg vérmérgezésben szenved, azonban a diagnózis felállítása komplex folyamat.

A vérmérgezés, más néven szepszis egy nehezen meghatározható, jellemzően az egész szervezetet érintő tünetegyüttes, amely súlyosabb esetekben akár a beteg halálához is vezethet. A betegség akkor alakul ki, ha a szervezet valamilyen káros tényezőre a gyulladásos és véralvadási folyamatok aktiválásával reagál. Egyelőre laborvizsgálat segíti a diagnózis felállítását, azonban a BBC egy új módszerről számol be.

Új módszer segítheti a gyógyítást

A Strathclyde-i Egyetem kutatói egy új gyorstesztet fejlesztettek ki, amely rövid idő alatt kimutatja, ha szepszis áll a tünetek kialakulása mögött. Az Egyesült Királyságban évente mindegy 52 000 ember hal meg vérmérgezésben, ami jellemzően egy betegség vagy sérülés következményeként alakul ki. Egyelőre vizsgálják, hogy mi okozza a test ilyen jellegű válaszreakcióit, azonban azt már tudjuk, hogy az állapot számos különböző sérülés vagy fertőzés következtében kialakulhat, a test bármely pontján. Vérmérgezést tehát akár az ujjunk megvágása vagy például egy húgyúti fertőzés is előidézhet. 

Amennyiben a betegség kezeletlen marad, sokszor komoly következményekkel, nem ritkán halállal is végződhet. Épp emiatt a korai diagnózis kulcsfontosságú, hiszen minden egyes óra, ami kezelés nélkül telik el, növeli a halálos végkimenetel valószínűségét. Ahhoz, hogy a szepszis diagnózisát fel tudjuk állítani, meg kell vizsgálni a testhőmérsékletet, a pulzusszámot, a légzést, valamint vérvizsgálatok sorozatára van szükség. A korai stádiumban könnyen kezelhető antibiotikummal, azonban az eredményekre általában napokat kell várni.

Az új eszköz kimutatja, hogy a vérben jelen van-e az interleukin-6 (IL-6), ami egy fehérje biomarkere. A fejlesztésben részt vevő dr. Damion Corrigan szerint az IL-6 által teljes biztonsággal mutatható ki a vérmérgezés. „Az általunk tervezett teszt segítségével az orvosok vagy az ápolónők könnyen nyomon tudják követni a szepszis biomakereinek szintjét” – mondja Corrigan, majd hozzáteszi, hogy a vérmérgezés nem csak halálos kimenetelű lehet, sokszor végtagvesztés, veseelégtelenség vagy poszttraumásstressz-zavar nehezíti meg a beteg hátralévő életét.

Veszélyes lehet, ha kezeletlen marad
Veszélyes lehet, ha kezeletlen maradLothar Drechsel / Getty Images Hungary

Testbe ültetve jelez, ha baj van

A kutatók elképzelése szerint a nemrég kifejlesztett eszköz a kezelésben részesülő betegek testébe ültethető, így követhető nyomon az állapotuk. „Az eszközön található apró elektródák segítségével kimutatható a szepszis, és ezzel egyidejűleg diagnosztizálható a fertőzés típusa, így könnyen személyre szabott kezelésben is részesülhet a beteg” – emeli ki dr. David Alcorn, a projekt tanácsadója.

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a korai diagnózis, valamint a megfelelő kezelés életeket menthet. A kutatók remélik, hogy az eszköz fejlesztése megfelelő támogatottságra tesz szert, így akár már 3-5 éven belül, mindennapos használattal segítheti a betegek gyógyulását.

De mire kell figyelni?

A vérmérgezés felnőttekre jellemző, leggyakoribb tünetei között szerepel a zavaros beszéd, remegés vagy izomfájdalom, kevés vizelet, súlyos légszomj, valamint a bőr elszíneződése. Gyerekeknél a nagyon szapora légzés, görcsök, a bőr elváltozása, aluszékonyság, illetve a kórosan alacsony testhőmérséklet adhat aggodalomra okot.

Egyelőre nincs olyan teszt, amely tökéletesen kimutatná a vérmérgezést, azonban a korai diagnózis, valamint a helyes – általában antibiotikumos – kezelés a legtöbb ember esetében teljes gyógyuláshoz vezet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra