Ezért kell mindkét karodon megmérned a vérnyomásod

Egy friss kutatás szerint, ha hamarabb fel szeretnénk ismerni a szívbetegségek kockázatát, vérnyomásunkat érdemes egyszerre mindkét karunkon megmérni.

Az Exeteri Egyetem orvosi karának kutatói háromezer skóciai páciens vizsgálata alapján jutottak arra a következtetésre, hogy sokkal eredményesebben ismerhetjük fel a szívbántalmak kialakulásának lehetőségét, ha nem csak az egyik karunkon mérjük meg várnyomásunkat – számol be a fejleményekről a Health Minute.

Nem elég csak az egyik karunkon mérni

A szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kutatások eddig elsősorban olyan páciensek vizsgálatával foglalkoztak, akiknél már diagnosztizáltak magas vérnyomást vagy szívpanaszokat az orvosok. Jelen vizsgálat azonban olyan személyeket érintett, kiknek esetében az átlagnál nagyobb a szívbetegségek kockázata, de még nem volt ezzel kapcsolatos jelentősebb egészségügyi problémájuk.

Az egyetem kutatóorvosai a résztvevők mindkét karján egy időben mérték meg vérnyomásukat, majd a vizsgálat után évekig követték kórtörténetüket. A kutatók úgy találták, hogy azon résztvevők (nagyjából a vizsgált alanyok hatvan százaléka), kiknek a jobb és bal karjában mért vérnyomásérték között a vizsgálat jelentősebb (5 higanymilliméternél nagyobb) eltérést mutatott, fokozottabb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri megbetegedés következtében az elkövetkezendő nyolc év során.

Mindkét karodon mérd meg a vérnyomásod
Mindkét karodon mérd meg a vérnyomásodmustafagull / Getty Images Hungary

Vizsgálatukkal a tudósok azt próbálták bizonyítani, hogy a jelenleg elterjedt általános orvosi eljárás, mikor a páciensek vérnyomását csupán az egyik karjukon mérik meg, alapvetően hibás, mivel nem elégséges ahhoz, hogy segítségével kialakulásuk előtt felismerjük az esetleges szívproblémákat, melynek legjobb módszere a két karban mért értékek összehasonlítása.

Habár korábbi kutatások úgy találták, az is megfelelő, ha egymás után vizsgáljuk meg a két karunk vérnyomását, a kutatók most azt állítják, fontos, hogy egy időben végezzük el mindkét mérést, ugyanis – a vérnyomás természetes ingadozása miatt – csak így kaphatunk pontos adatot a két eredmény közötti valós eltérésről.

A kutatás következő lépése annak megállapítása, hogy pontosan milyen mértékben jelent fokozott veszélyt az érintett személyekre az esetükben mért két vérnyomásérték közötti különbség, ennek segítségével az orvosok kidolgozhassanak egy eredményes stratégiát a szívbetegség diagnosztizálása és megelőzése érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra