Meddig fertőzhet az influenza?

Hány nap a kijárási tilalom, ha beteg vagyok?

Tudtad, hogy már az első tünetek megjelenése előtt is simán megfertőzhetsz másokat? Éppen ezért, amint gyanússá válik, hogy bujkál benned az influenza, egy darabig ki se tedd otthonról a lábad – már ha nem szeretnéd terjeszteni a vírust. Hogy mégis meddig? A doki megmondja.

Senki nem szeret vírusfertőzés miatt ágynak dőlni, ezért az influenzás betegek igyekeznek mindenféle jól ismert praktikát bevetni, hogy mielőbb megszabaduljanak a kellemetlen panaszoktól. Ehhez persze kell egy kis kitartás, hiszen míg a tünetek szinte a semmiből törnek elő, a gyógyulás folyamata sajnos már nem ilyen gyorsan zajlik.

De mégis meddig tart az influenza?

Az sem könnyíti meg a helyzetünket, hogy a vírus már az első tünetek megjelenése előtt 1-4 nappal bennünk van. „Aztán hirtelen szokatlanul kimerültek leszünk, izom- és ízületi fájdalmakat észlelünk és legszívesebben csak az ágyat nyomnánk” – nyilatkozta a Preventionnek prof. dr. Gregory Poland, a Mayo Klinika vakcinázási kutatócsoportjának vezetője.

Az első tünetek általában a láz, a hidegrázás, az izomfájdalmak és a fáradtság, ezután jelentkeznek más tipikus panaszok, mint a torokfájás és a száraz köhögés. A láz általában 2-4 napig tart, míg a többi tünet körülbelül egy hétig, de a szakember – és a tapasztalt influenzások – szerint összességében két hétig nincs nagy életkedve a betegeknek.

Influenzaszezon 2018/19
Influenzaszezon 2018/19Shutterstock

Lehet, hogy elég, ha otthon kúráljuk magunkat, de az alábbi esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulni:

  • ha a láz nem szűnik vagy egyre rosszabb lesz,
  • ha a tünetek észlelésétől számított 3-5 napon belül nem enyhülnek a panaszok,
  • ha légszomj is jelentkezik,
  • ha a köhögés zöld váladékkal jár.

És hány napig vagyok fertőző beteg?

Már 1-2 nappal azelőtt átadhatjuk az influenzavírust másoknak, hogy észlelnénk magunkon a tüneteket. Innentől kezdve pedig további 5-7 napig fertőző betegek vagyunk, gyerekek esetében több mint egy hétig fennáll a fertőzésveszély.

Éppen ezért nem kellene a kitartó hőst/mártírt játszanod a munkahelyeden, ha egyszer lebetegedtél, mert azzal a saját gyógyulásodat sem segíted, és még másokat is könnyen megfertőzhetsz. Maradj otthon, kúráld magad, és a családod egészsége érdekében moss gyakran kezet, és lehetőleg mindig zsebkendőbe köhögj vagy tüsszents.

Ha valamiért mégis el kell hagynod az otthonodat, olyankor lehetőleg viselj egészségügyi maszkot, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy a környezeteden landol a krahácsolások és tüsszögések tartalma, ahogy annak is, hogy a kezed véletlenül a szádba téved.

Azoknak pedig, akik nem betegek és továbbra is szeretnének ebben a szerencsés helyzetben maradni az influenzaszezon alatt, érdemes már most beoltatni magukat. A gyakori kézmosás és az arcon való matatás kerülése ugyanúgy vonatkozik mindenkire.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek