Téli fáradtság: 4 tipp, hogy könnyebben átvészeld

Reggelente zombiként támolyogsz ki az ágyból, és csak egy vödör kávé társaságában tudod átvészelni a munkaidőt? Segítünk, hogy újra normálisan érezd magad a bőrödben!

Ha azt hiszed, hogy a téli kimerültség csak téged visel meg, akkor nagyot tévedsz. A The Independent szerint a fáradtság az Egyesült Királyságban is a top10 vezető egészségügyi panasz közé tartozik. A jelenség az emberek 97 százalékát érintheti, és 10 százalékuk orvoshoz is fordul miatta. A lap ezért is szedett össze néhány tippet, amivel csillapítható az elgyötörtség érzése.

1. Menj ki a szabadba

A borongós téli időben kevesebb napfényhez jutsz, ami felboríthatja az alvási ritmusod. Ennek az az oka, hogy a kinti sötétség miatt a szervezeted több melatonint termel, így álmosabbnak érzed magad.

Ha eleged van belőle, hogy egyfolytában az álom és az ébrenlét szűk határmezsgyéjén egyensúlyozol, annyit mindenképp megtehetsz, hogy napközben felhúzod a redőnyt és elhúzod a függönyöket, hogy minél több természetes fény érjen. Szintén segíthet, ha legalább egy rövid sétát teszel az ebédidőben: nemcsak az energiaszintedre lesz jótékony hatással, hanem a vérnyomásodra és a hangulatodra is.

Már egy könnyű séta is segíthet, hogy jobban érezd magad
Már egy könnyű séta is segíthet, hogy jobban érezd magadShutterstock

2. Aludj okosan

Az bizonyára nem fog meglepetésként érni, hogy ha keveset pihensz, másnap fáradt leszel, de az talán nem teljesen egyértelmű, hogy a túlalvás is képes pokollá tenni a reggeleidet. Hiába szeretnéd hibernálni magad, amikor kint sötét és hideg van, helyette inkább próbáld egészségesebb keretek közé terelni alvási szokásaidat. A lehetőségekhez mérten igyekezz minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, illetve célozd meg a 8 órás alvási időt.

Szeretnéd, hogy nyugodt legyen az álmod? Rendeld alá a hálószobát a gondtalan pihenésnek, a lefekvés előtti órákban tartózkodj a képernyők fényétől, és esténként felejtsd el a kávét is.

3. Mozogj valamit

Amikor alacsony az energiaszinted, valószínűleg a hátad közepére sem kívánod a spinning biciklit, pedig jobban tennéd, ha megbarátkoznál vele, mert egy reggeli edzés akkora endorfinlöketet adhat, amivel könnyedén átvészelheted az amúgy döcögősen induló napot.

Ha a munkából hazaérve elkeseredett küzdelmet kell folytatnod, hogy ne aludj be azonnal, amint lehuppansz a kanapéra, a késő délutáni testmozgás is átlendíthet a holtponton, ráadásul jobban is fogsz aludni tőle.

Amennyiben kint túl hideg van, vagy egyszerűen nincs kedved a sötétben futni, keress fel egy közeli edzőtermet vagy sportcentrumot. Így egy kicsit közelebb kerülhetsz az ajánlásokhoz, melyek legalább 150 perc mozgást javasolnak hetente.

Nem a kávé a megoldás
Nem a kávé a megoldásShutterstock

4. Egyél tápláló ételeket

Ahelyett, hogy újra és újra a kávésbögréhez nyúlnál, turbózd fel az energiaszintedet tápanyagokban gazdag ételekkel. A cukros nasiktól időlegesen jobban érezheted magad, de aztán hirtelen össze fogsz omolni, ezért ne kísértsd velük a sorsot.

Ha reggelente zabkását fogyasztasz, értékes B-vitaminokhoz juthatsz, melyek energiává alakítják az ételt, a lassan felszívódó szénhidrátok pedig segítenek, hogy egy darabig ne kelljen a kajáról fantáziálnod.

Az ebédhez a lazac is kiváló választás. A benne található omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatású, sőt az agyad is pengén tartja. A goji bogyó szintén gyógyírt jelenthet gyötrelmeidre: remek tápanyagforrás és energianövelő.

Fáradt vagyok vagy beteg?

A Nemzeti Egészségügyi Szolgálatánál (NHS) azt mondják, a télen tapasztalható kimerültség általában nem valami súlyos dologra utal, habár vannak olyan betegségek – mint például a krónikus fáradtság szindróma – is, amik ténylegesen fáradtságot okoznak. Ha tartósan úgy érzed, hogy jártányi erőd sincs, és emiatt nehezen állsz helyt a mindennapokban, a biztonság kedvéért érdemes lehet felkeresned a háziorvost.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek