18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mindig összerándulok, amikor AZT csinálod, tudod, OTT, lent...

A hosszú távon is jól működő kapcsolatok egyik közös vonása, hogy a párok mernek és tudnak beszélni a szexről. Kutatások igazolják, hogy minél többet és jobban kommunikálnak egyes párok a szexuális életükkel kapcsolatban, annál elégedettebbek azzal, ami az ágyban történik.

Annak ellenére, hogy a szexuális kommunikáció haszna bizonyított, eddig kevesen vizsgálták, mi jellemzi a szexuálisan (is) jól kommunikáló párokat. A Kinsey Intézet blogja most egy ilyen kutatást mutat be. 

Ha jobban megismerjük, milyen a tartós és boldog párkapcsolatban élők szexkommunikációja, arról is többet tudhatunk meg, hogy miért okoz egyes kapcsolatokban komoly problémát a szexbeszéd, és a szakemberek hatékonyabban segíthetnek a kommunikációs zavaroktól szenvedő pároknak is.

Szexbeszédvizsgálat

Az Archives of Sexual Behaviorban megjelent tanulmány tartós párkapcsolatban élőket vizsgált különböző kommunikációs helyzetekben, annak érdekében, hogy látható legyen, miben különböznek a szexről szóló beszélgetéseik a más párkapcsolati területeket érintőktől. 

A tudósok 115 heteroszexuális párt hívtak meg a vizsgálatba. A párok mindegyike kiegyensúlyozott, hosszú távú kapcsolatban élt (átlagban 11 éve voltak együtt a vizsgálat idejekor). A résztvevők 2x8 percet kaptak arra, hogy egy szexuális jellegű és egy más, de szintén a párkapcsolatukat érintő problémát megvitassanak. A folyamatot videóra is vették, és a résztvevőknek minden beszélgetés előtt be kellett számolniuk arról, hogyan érzik magukat. 

A későbbiekben a beszélgetéseket aszerint elemezték, hogy mennyire jellemezte azokat meleg és támogató kommunikáció, illetve mennyire jelent meg domináns és/vagy alárendelt viselkedés a 8-8 perc alatt.

Melegség és támogatás

A kutatók – előzetes várakozásainak megfelelően – azt találták, hogy a szexuális tartalmú beszélgetésekben több melegséget és támogatást mutattak a résztvevők, mint a másik párbeszéd során, és amikor szexről volt szó, támogatóbb volt a kommunikációjuk. 

A szexuális tartalmú párbeszédekben a partnerek (elsősorban a nők) arra törekedtek, hogy a kommunikációs helyzetet a partner számára kellemesebbé, érzelmileg melegebbé tegyék. Erre szükség is volt, mert a résztvevők egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy feszültebbek voltak a szexbeszélgetések előtt, mint amikor a más párkapcsolati problémát feltáró párbeszédekre készültek. 

Vannak persze olyanok is, akik bármilyen közegben könnyedén beszélnek a szexről. 

Dominancia és alárendeltség 

Abban, hogy a párok között jelent-e meg domináns vagy alárendelt viselkedés az egyes párbeszédtípusokban – a várakozásokkal ellentétben – nem volt különbség, bár a dominancia szintjei a szexuális tartalmú beszélgetésekben kevésbé voltak változók: az emberek óvatosabban és kevésbé impulzívan kommunikáltak, amikor a szexről volt szó. A domináns viselkedés egyébként a partner alárendelt viselkedését hozta magával – ez a dinamika erősebben jelent meg, ha nem a szex volt a téma.

A szexről beszélni sokszor félelmetesnek tűnik, ezért kerülik sokan az ilyen helyzeteket, ugyanakkor a kutatás alapján az is látszik, hogy a jó szexbeszédű párok melegséggel, nyíltsággal és a dominanciaharc kizárásával könnyítik meg a saját dolgukat, ha a szexről kell beszélniük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek