Túl sokat eszel? Kemény volt a tegnap is? Mutatjuk, mit tehetsz ellene

Mindannyiunk életében vannak olyan stresszes/bulis/nehéz időszakok, amikor túl sokat eszünk. Ha minden másnap kimaradsz, kikészít a főnököd, vagy szerelmi bánatodban kezdesz falatozgatni, könnyen lehet, hogy többet, egészségtelenebbet, és a legrosszabbkor eszel, ráadásul meg is változhat az evéshez fűződő érzelmi viszonyod. Vigyázz, mert a rossz szokások - amilyen a túlevés is - nagyon hamar életmóddá válnak!

Ha eldöntötted, hogy felhagysz a mértéktelen zabálással és áttérsz egy egészségesebb életmódra, McKel Hill ötlépcsős kalauza neked is segíteni fog. 

Kódold át az agyad!

A legtöbben, ha besokallunk a mértéktelen és egészségtelen evéstől, azzal próbálkozunk, hogy egy csapásra kizárjuk az "ártalmasnak" címkézett ételeket. Rossz hírünk van. Ez a mindent vagy semmit módszer eddig sem jött be senkinek, és ezután sem fog. Ne vonj meg magadtól hirtelen minden finomságot, hanem keress inkább valamivel egészségesebb verziót kedvenc kajáidból. A hagyományos sajtot például cseréld valamilyen növényi alapúra és máris megspórolsz egy csomó transzzsírt. A lényeg, hogy kis lépésekben haladj és hallgass a tested jelzéseire. 

Jöjjenek a rostok!

Biztos ismered az érzést, ami a cukros, tésztás, félkész és gyorsételek fogyasztása után lepi meg az embert. Jóllaktál, de tulajdonképpen még egyszer ugyanezt meg tudnád enni. És többnyire meg is eszed. Az ok: ezek az ételek üres kalóriákat tartalmaznak és alacsony a rosttartalmuk, így hosszú távon nem telítenek, és még hizlalnak is. 

Ha rostban gazdag ételeket fogyasztasz, nem csak jóllakott, de energikusabb is leszel, és az emésztésednek is jót teszel. Indítsd a napot egy finom smoothieval, hogy antioxidánsokkal is feltöltsd magad.

Tervezz!

Ha ismered magad annyira, hogy tudd, képtelen vagy ellenállni a kísértésnek, védd ki a csábító helyzeteket azzal, hogy egész napi menüt tervezel és egészséges harapnivalókat viszel magaddal a munkába

Jól gondold meg, mivel táplálod a tested!
Jól gondold meg, mivel táplálod a tested!Fotó: Shutterstock

Lehet benne valamilyen egészséges desszert is - így nem érzed majd, hogy nagyon kiszúrtál magaddal. A menütervezés hosszú távon pénztárca- és környezetbarát is. Nem vásárolsz impulzusok alapján, mert listával mész boltba és kevesebb ételt is fogsz kidobni.

Írj le mindent!

Nyomozz magad után és vezess naplót! Minden apró részlet fontos lehet. Ha lejegyzetelsz minden falatkát, sokkal tudatosabb lesz majd a táplálkozásod, és könnyen átlátod majd, hol van még javítanivaló. Fontos, hogy a jó dolgokat is leírd, hiszen a további terveid megvalósításában is sokat segít egy kis önvállveregetés.

Mozdulj meg!

Táplálkozás és mozgás: mint a borsó meg a héja, ha egészséges életmódról van szó, egyik sem csodaszer a másik nélkül. Ha rendszeresen túltolod a kajálást, teljesen felborítod az anyagcserédet: mivel többet kap, mint amire szüksége van, lassabb feldolgozásba kezd. A sport segíthet, hogy újra felpörgesd metabolizmusodat, ráadásul a mozgás érzelmileg is nagyon tud támogatni egy életmódváltás során.

A láb mindig kéznél van.
A láb mindig kéznél van.Fotó: Shutterstock

És ne feledd: ha néha-néha túleszed magad, az még nem a világ vége. Sokunkkal megesik. Az a fontos, hogy legyél tisztában az evéshez fűződő viszonyoddal és szerezd vissza a kontrollt.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.