És a te munkarended mennyire rugalmas?

A hazai vállalatok még le vannak maradva a rugalmas munkarend terén, pedig a dolgozók szerint a távmunka és rugalmas időbeosztás növeli a hatékonyságot, ami a vállalatok számára is egyértelmű előnyt jelent.

Világszerte még mindig hagyományos munkarendben, irodában dolgozik a munkavállalók 68 százaléka. A Randstad Workmonitor felmérése szerint ugyanakkor a munkavállalók 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kezdenek elterjedni a rugalmas lehetőségek mind a munkavégzés helyét, mind az időbeosztást tekintve. Világviszonylatban India és Kína járnak az élen, amihez minden bizonnyal jelentősen hozzájárulnak a nagy földrajzi távolságok.

De mi a helyzet nálunk?

Magyarországon a munkavállalók 74 százaléka dolgozik hagyományos munkarendben, és mindössze 30 százalék tapasztal elmozdulást a rugalmasság irányába. Pedig elhelyezkedéskor – különösen a Z generáció számára – fontos szempont, hogy a kiszemelt vállalatnál van-e lehetőség rugalmas munkavégzésre. A régiót tekintve egyébként Ausztria jár az élen, náluk már minden második megkérdezett dolgozik távolról, illetve rugalmas időbeosztásban, míg Csehországban és Lengyelországban Magyarországhoz hasonlóan kevesebb mint a dolgozók egyharmada. (A felmérés során Magyarországon több mint 400, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló válaszolt a kérdésekre.)

És te hol dolgozol? És hol szeretnél?

Rugalmasság = hatékonyság?

Maguk a munkavállalók több szempontból is támogatják a rugalmas munkavégzést. Tízből nyolcan egyetértenek azzal, hogy hozzájárul a munka és magánélet egyensúlyának biztosításához, emellett növeli a munka hatékonyságát, a kreativitást és az elégedettséget is. „Ez pedig a vállalatok számára is egyértelműen előnyt jelent, hiszen a motivált alkalmazottak jobban megbecsülik a munkájukat, és így a fluktuáció is csökkenthető” – mutatott rá Szokody Ágnes, a Randstad Hungary marketingmenedzsere.

És a te munkarended mennyire rugalmas?
És a te munkarended mennyire rugalmas?Shutterstock

Ugyanakkor tízből négyen tartanak attól, hogy a távmunkát, illetve a rugalmas időbeosztást megsínyli a magánéletük, hiszen összemosódik a munka és a szabadidő határa, így hivatalosan sosincsenek munkaidőn kívül. Ez pedig leginkább a férfiakra helyez nyomást.

A vállalatok fele még nem készült fel az otthoni munkavégzésre

A rugalmas munkaidő mellett a vállalatok home office biztosításával kedvezhetnek dolgozóiknak. A Randstad Workmonitor kutatásban megkérdezettek kétharmada – világszinten és hazánkban is – örülne, ha alkalmanként otthonról dolgozhatna. Ennek ellenére sok munkáltató még nincs erre felkészülve: a hazai dolgozóknak kevesebb mint fele nyilatkozott úgy, hogy a vállalata minden technikai feltételt biztosít a home office-hoz. „A munkáltatóknak ezenfelül az egymástól távol lévő kollégák együttműködésére is gondolnia kell: nálunk még csak minden ötödik munkahelyen rendszeresek a virtuális meetingek” – tette hozzá Szokody Ágnes. Ezzel szemben Indiában és Kínában már tízből hét vállalatnál bevett szokás online meetinget tartani. Persze a munkavállalók között is vannak hagyománykedvelők: a magyar dolgozók 57 százaléka leginkább az irodában szeret dolgozni.

A hozzáállásban is változásra van szükség

A rugalmas munkavégzés feltétele a megfelelő hozzáállás is: a vállalatoknak meg kell bízniuk alkalmazottaikban, és kellő önállóságot kell biztosítaniuk számukra. Egyelőre a hazai munkavállalók kevesebb mint fele priorizálhatja szabadon a feladatait, a többségnek a vezetője szabja meg és osztja be a teendőit. A felmérés szerint a szenioritással nő a bizalom is: a tapasztaltabb munkavállalók már nagyobb szabadságot kapnak, míg a fiatalok számára jobban megszabják a kereteket a vállalatok. Pedig pont ők azok, akik több szabadságra vágynak.

És a te munkarended mennyire rugalmas?
Randstad Workmonitor / Randstad Workmonitor
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek