Igenis jót tesz a kávé: minél többet iszol, annál tovább élsz

Egy nagyjából félmillió ember kávéfogyasztási szokásait és egészségügyi adatait elemző kutatás szerint egyértelmű az összefüggés.

A legtöbb kávéfogyasztással kapcsolatos kutatás eddig is vagy pozitív élettani hatásokat állapított meg, vagy pedig arra a következtetésre jutott, hogy a rendszeres kávézásnak nincsenek statisztikailag jelentős következményei. A legújabb, több mint félmillió brit kávéfogyasztó szokásait és halálozási adatait összehasonlító kutatás azt állapította meg, hogy kifejezetten jó hatással van ránk a kávé. A kutatás eredményeiről a Popular Science számolt be.

8 csésze kávé/nap?!

A 38-73 éves résztvevőket hat kategóriába sorolták a kutatók. A skála egyik végét azok képviselték, akik napi egy csésze kávénál is kevesebbet ittak, a másik oldalt pedig a 8 csészénél is többet átlagolók fogyasztottak. Az eredmények pedig elég egyértelműek voltak: minél több kávét ivott valaki a kutatás ideje alatt (2006-2016), annál jobbak voltak az esélyei a túlélésre.

Jót tesz a kávé, tényleg.
Jót tesz a kávé, tényleg.Fotó: Shutterstock

A kutatók szerint nem csak a mérsékelt kávéfogyasztás, de még a napi 8 csészényi vagy annál is több kávé is pozitív hatással volt az egészségre. A felmérés egyik célja az volt egyébként, hogy megvizsgálják, hogyan reagálnak a kávéra a koffeinre érzékeny résztvevők. A koffeinre bizonyos genetikai különbségek miatt gyorsabban reagálók esetében ugyanakkor ugyanúgy alacsonyabb volt a korai halál kockázata, mint a koffeint a génjeik miatt jobban bírók esetében.

Nem a koffeinen múlik

A koffeinmentes kávé egyébként hasonlóan pozitív hatással volt a résztvevők túlélési esélyeire. Egy 2005-ös kutatás szerint könnyen lehet. hogy a koffeinmentes változatban ugyanúgy megtalálható, gyulladáscsökkentő és az inzulinrezisztenciára is jó hatással lévő anyagoknak (lignánok, kinidin, magnézium) köszönhető mindez. 

Ami a kutatók szerint azt jelenti, hogy a rendszeres kávéfogyasztás nagyon is része lehet az egészséges étrendnek. (A terhes nők esetében persze továbbra sem ajánlott napi két csészénél több kávét fogyasztani.)

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.