Igenis jót tesz a kávé: minél többet iszol, annál tovább élsz

Egy nagyjából félmillió ember kávéfogyasztási szokásait és egészségügyi adatait elemző kutatás szerint egyértelmű az összefüggés.

A legtöbb kávéfogyasztással kapcsolatos kutatás eddig is vagy pozitív élettani hatásokat állapított meg, vagy pedig arra a következtetésre jutott, hogy a rendszeres kávézásnak nincsenek statisztikailag jelentős következményei. A legújabb, több mint félmillió brit kávéfogyasztó szokásait és halálozási adatait összehasonlító kutatás azt állapította meg, hogy kifejezetten jó hatással van ránk a kávé. A kutatás eredményeiről a Popular Science számolt be.

8 csésze kávé/nap?!

A 38-73 éves résztvevőket hat kategóriába sorolták a kutatók. A skála egyik végét azok képviselték, akik napi egy csésze kávénál is kevesebbet ittak, a másik oldalt pedig a 8 csészénél is többet átlagolók fogyasztottak. Az eredmények pedig elég egyértelműek voltak: minél több kávét ivott valaki a kutatás ideje alatt (2006-2016), annál jobbak voltak az esélyei a túlélésre.

Jót tesz a kávé, tényleg.
Jót tesz a kávé, tényleg.Shutterstock

A kutatók szerint nem csak a mérsékelt kávéfogyasztás, de még a napi 8 csészényi vagy annál is több kávé is pozitív hatással volt az egészségre. A felmérés egyik célja az volt egyébként, hogy megvizsgálják, hogyan reagálnak a kávéra a koffeinre érzékeny résztvevők. A koffeinre bizonyos genetikai különbségek miatt gyorsabban reagálók esetében ugyanakkor ugyanúgy alacsonyabb volt a korai halál kockázata, mint a koffeint a génjeik miatt jobban bírók esetében.

Nem a koffeinen múlik

A koffeinmentes kávé egyébként hasonlóan pozitív hatással volt a résztvevők túlélési esélyeire. Egy 2005-ös kutatás szerint könnyen lehet. hogy a koffeinmentes változatban ugyanúgy megtalálható, gyulladáscsökkentő és az inzulinrezisztenciára is jó hatással lévő anyagoknak (lignánok, kinidin, magnézium) köszönhető mindez. 

Ami a kutatók szerint azt jelenti, hogy a rendszeres kávéfogyasztás nagyon is része lehet az egészséges étrendnek. (A terhes nők esetében persze továbbra sem ajánlott napi két csészénél több kávét fogyasztani.)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek