Ezért vagy okosabb másoknál: a neurológusok megtalálták a magas IQ alapját

Gondolkodtál már azon, hogy miért van az, hogy valaki okosabb másoknál? A legújabb kutatások szerint a választ az idegsejtek kapcsolódásában kell keresnünk.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy azok, akiknek nagyobb az agyuk, okosabbak is. Azonban ebben a kérdésben nem csak az agysejtek száma meghatározó, hanem az is, hogy mennyire hatékonyan kapcsolódnak össze egymással - írja a Science Alert.

Egy nemzetközi neurológia csapat 260 önkéntes szürkeállományát vizsgálta. A tesztek eredményei kimutatták, hogy azoknak, akik magasabb szintű elemző képességgel rendelkeznek, nemcsak több agysejtjük van, de az agykérgükben kevesebb elágazás is található a neuronok között.

shutterstock 311949818

Elsőre ellentmondásosnak tűnhet az összefüggés a magas IQ és a kevesebb összekapcsolódás között, de érdekes módon a több kapcsolat nem jelenti azt, hogy több információ kerül átadásra a neuronok között. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az okosabb emberek agya nem keményen, hanem praktikusan dolgozik. 

Vékony, de hatékony hálózat

Ezek a megfigyelések azt igazolják, hogy az idegcsoportok analitikus működésénél a kevesebb számú kapcsolódás minimálisra csökkenti az idegsejtek által megtett erőfeszítést. "Egy intelligens agyat  az ideghálózatok vékony, mégis hatékony hálózata jellemzi" - mondja Erhan Genç, a Ruhr-University Bochum munkatársa. "Ez magas szintű gondolkodást tesz lehetővé a legkisebb idegi aktivitással."

Az agyunk rengeteg hihetetlen dologra képes, az analitikus gondolkodás pedig csak egy kis szelete a különböző kognitív készségeknek. Ahhoz, hogy többet megtudjunk arról, hogy az agysejtek hogyan képesek egymással a lehető legnagyobb hatékonyság érdekében kapcsolatba lépni, szükséges lenne a folyamatot imitáló technológiát fejleszteni.

További kutatások segíthetnek megfejteni, hogy az idegrendszer elágazódásai minként állnak kapcsolatban a jobb problémamegoldással. Addig is tegyük magunkévá csodálatos elménk működésének tanulságát: a kemény munkánál sokkal célravezetőbbek az okos megoldások. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek