Egy új kutatás szerint az emberek 8 százaléka csalja meg a párját a házasság első három évében, és ehhez sok köze van a házastársak jellemének is.

Egy három éven át tartó, friss házasokat megfigyelő kutatás szerint a kimondottan extrovertált, vagyis könnyen barátkozó nők sokkal hajlamosabbak arra, hogy megcsalják a partnerüket, mint visszahúzódóbb, introvertált társaik. Férfiak esetében ezzel szemben a saját személyiség és a partner hűtlensége között figyelhető meg összefüggés.

shutterstock 303238568
Fotó: Shutterstock

A Journal of Social and Personal Relationships című szaklapban közölt tanulmányból az is kiderül, hogy nemtől függetlenül a neurotikus - azaz érzelmileg labilis, szorongó, szomorú, ingerlékeny, esetleg kényszeres viselkedést mutató - embereket sokkal nagyobb eséllyel szarvazza fel a partnerük, továbbá az erősen narcisztikus nőket is nagyobb eséllyel csalják meg.

A kutatók több mint három éven át követték nyomon 227 fiatal pár életét, akiknek különböző személyiségteszteket és a partnerük iránti hűségükkel kapcsolatos kérdőíveket kellett kitölteniük. Az eredmények szerint a párok 8 százaléka számolt be a házasság első három évében elkövetett házasságtörésről.

Érdemes tehát a hűtlenséget befolyásoló tényezők között a partner (vs. saját) személyiségét is számba venni. 

“Tekintve, hogy az emberek saját jellemvonásai és partnerük jellemvonásai egyaránt befolyásolják a közös környezetüket, lehetséges, hogy a partner személyisége nagyobb mértékben hat ennek a környezetnek a negativitására, mint az ember saját jelleme” - írják a tanulmány szerzői.

Mustra