Megvan a meddőséget okozó PCOS oka!

A meddőség leggyakoribb okaként számon tartott endokrin betegséget már az anyaméhben „elkapják” az érintettek.

A New Scientist szerint még idén elkezdődhetnek az egérkísérletek során sikeresnek bizonyult gyógyszer tesztjei. A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egyes becslések szerint akár a reproduktív korú nők 20 százalékát érintheti, és nagyjából a háromnegyedüknél okoz meddőséget is. A férfi hormonok túlsúlya, a petefészek cisztás elváltozásai, a peteérési zavarok és az inzulinrezisztencia jellemezte betegséget úgy tűnik, egy olyan hormon okozza, amellyel az anyaméhben találkoznak a betegséget öröklők.

Az ausztrál kutatók szerint ugyanis nagyjából 30 százalékkal magasabb a betegséggel diagnosztizált terhes nők esetében az Anti-Müllerian hormon szintje. Ez pedig a meddőséget elkerülő, de PCOS-ban szenvedő nők lányai esetében is hasonló megbetegedéseket okoz.

Hogy megbizonyosodjanak minderről, a kutatók Anti-Müllerian hormonnal kezelték a kísérletek során a terhes egereket. A nőstény ivadékokon ezután valóban megfigyelhetők voltak a PCOS tünetei, ami valószínűleg a hormon által túlvezérelt, a tesztoszteronszintet megnövelő agysejteknek köszönhető.

shutterstock 138727481
Shutterstock

A tünetek azonban a kutatók szerint visszafordíthatók, mégpedig a hormonok működését stabilizáló cetrorelix nevű gyógyszer segítségével. Az egerek esetében sikeresnek bizonyuló anyag valószínűleg jóval sikeresebb lesz a PCOS miatt meddővé vált nők által jelenleg használt gyógyszereknél, amelyek csupán a esetek 30 százalékában érik el a kívánt hatást.

30 fölött könnyebben jön a baba?

Ez arra is magyarázattal szolgálhat egyébként, miért kezd javulni a szindrómával diagnosztizált nők teherbe esési esélye a harmincas éveik vége felé. Az Anti-Müllerian hormon szintje ugyanis ilyenkor csökkenni kezd, ami általában a termékenység visszaesését jelzi, mivel azonban ezeknek a nőknek sokkal több volt belőle, náluk ilyenkor válik normálissá a hormon mennyisége.

Oszd meg másokkal is!
Mustra