Így néz ki egy párkapcsolat, ha szuperérzékeny a partnered

Megesik, hogy látszólag minden magyarázat nélkül lelépnek, de cserébe elképesztően megértő és figyelmes partnerek.

A különösen érzékeny emberekkel együtt élők sokat javíthatnak a helyzeten és könnyebben megérthetik a párjukat, ha utána néznek, hogy fest egy hiperérzékeny ember belső világa. A népesség mintegy 15-20 százaléka esetében különösen erős személyiségtípus jelentette kihívásokról maguk az érintettek meséltek a Huffington Postnak.

Több mint egy hiszti

Sokkal többről van szó ugyanis, mint néhány lobbanékony és érzelmes primadonnáról. A szuperérzékeny emberek sokkal jobban odafigyelnek a részletekre, ami azt jelenti, hogy apró hangulatingadozásokat és kisebb változásokat is észrevesznek. Ennek köszönhetően gyakran empatikusabb és megértőbben viselkednek, mint mások, ugyanakkor sokkal könnyebben kimerülnek és eltelítődnek, ha túl sok inger éri őket. Éppen ezért jellemző rájuk az is, hogy egy számukra kifejezetten kaotikusnak tűnő nap után egyedüllétre van szükségük, ami miatt sokszor gorombának és távolságtartónak tűnnek. Szerintük ezeket a dolgokat kell észben tartani, ha működőképes kapcsolatot szeretnénk velük kialakítani:

Hamarabb betelik a pohár

Therese Borchard szerint például még a türelmesebb partnerek számára is nehéz megérteni, milyen könnyen túlcsordulhat az a pohár, ha zajos, zsúfolt rendezvények és események is nehezítik a szuperérzékenyek dolgát.

Jó példa erre egy sok zajjal járó és zsúfolt kocsma vagy parti. Ha telítődtem - attól függetlenül, hogyan éreztem magam addig – , ott kell hagynom a többieket, hogy kipihenhessem magam. Ha valaki megpróbál ott tartani, még erősebb lesz bennem az elhatározás, hogy távozzak

– mondta el egy másik szuperérzékeny.

shutterstock 185594519
Shutterstock

Ki kell pihenniük

Sezín Koelher szerint a hozzáhasonlóknak csendre, térre és egyedüllétre van szüksége egy-egy megterhelő nap után.

Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretek együtt lenni azokkal, akiket otthagyok épp: enélkül ingerlékennyé és frusztrálttá válnék és egyszerűen nem bírnék funkcionálni.

Ő emelte ki azt is, hogy hazudni és tikolózni sem érdemes, a szuperérzékenyek ugyanis hamar kiszagolják, hogy valami nem stimmel. Jó, van, amikor valaki azért hallgat el valamit, mert nem áll készen, hogy beszéljen róla, és az ilyen helyzetekben nyilvána a hiperézékenyeknek is nagyon tapintatosnak kell lenniük, mert a miérttel ők sem biztos, hogy tisztában vannak. 

A részletek

Egy rosszkedvű partner látványa és néhány óvatlan megjegyzés is elég ahhoz, hogy a részletekre és a legkisebb rezdülésekre is odafigyelő szuperérzékeny hölgyek és urak órákra, napokra elvesszenek a gondolataikban és szanaszét analizáljanak egy-egy szituációt.

Pozitívum is lehet persze mindez:

A férjem nagyra értékeli, hogy a részletekre is odafigyelek, és olyan dolgokra is felhívom a figyelmét, amelyek neki fel sem tűntek

– mondta el Anne Marie Rooney.

Járj utána

Az is sokat segít az érintettek szerint, ha veszik a fáradtságot és utána járnak egy kicsit a szuperérzékeny személyiséggel rendelkezők partnerei, milyen kihívásokkal jár együtt a dolog.

Egy kis olvasásgatás után máris könnyebben megértette, hogy nem ellene irányul a dolog. Megérti, ha épp nincs kedvem kimozdulni, haza kell mennem vagy túlreagálok valamit

– tette hozzá Therese.

Magukról gyakran elfeledkeznek

Bármennyire önzőnek és egocentrikusnak is hangzik a dolog, sok esetben pont a túlzott önzetlenség okoz problémát egy ennyire érzékeny ember életében. Mivel rendkívül empatikus és együtt érző lényekről van szó, gyakran olyannyira lefoglalják őket a többiek problémái, hogy a sajátjaikról teljesen megfeledkeznek. Egy ideális partnernek éppen ezért ügyelnie kell arra is, hogy magukra is figyeljenek az érintettek.

Ha éhesek, ne is próbálkozz

Adj enni! Éhesen nem vagyok egy kellemes ember

– emelte ki Cwene D. Ez mondjuk nem csak velük van így.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek