Az unokák is megszívják, ha a kismama (passzívan) dohányzik

A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak, ha egy kismama dohányzik, vagy a környezetében cigarettáznak.

Kiderült, hogy a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető, ezzel két generáción át rontva a tüdő és más szervek egészségét. Többek között erre hívta fel a figyelmet a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a Rákellenes Világnap kapcsán.

A dohányfüst az úgynevezett krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásában is jelentős szerepet játszik. „Magyar nevet keresve a COPD-t tüdőfogyatkozásnak neveztük el, hiszen jellemzője, hogy a tüdőben lévő légutak fokozatosan és tartósan egyre inkább beszűkülnek, pusztul a tüdő szövete, emiatt pedig egyre nehezebb lesz a kilégzés” – mondta el Dr. Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke a Rákellenes Világnap alkalmából megrendezett sajtótájékoztatón.

COPD Infografika.png

A jó hír az, hogy a betegség megelőzhető és kezelhető, a rossz pedig az, hogy sok tüdőfogyatkozásban szenvedő betegnél tüdőrák is kialakul.

  • Hazánkban a tüdőrák a vezető daganatos halálok, önmagában közel egyharmadát adja az összes daganatos halálozásnak.
  • Évente tízezer ember veszíti életét tüdőrák miatt, Magyarország sajnos világelső ebben a tekintetben.
  • A betegség az öt legagresszívabb daganat közé tartozik.
  • Az ötven évesnél idősebb dohányzók, vagy korábbi dohányosok esetében a legnagyobb a veszély.

A COPD leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő operáció. Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet éppen ezért indította el speciális tüdőrákszűrő programját, ami jóval modernebb a hagyományos módszereknél, így képes kiszűrni a korábban esetleg nem látható elváltozásokat is.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság a dohányzás káros, eddig nem ismert, generációkon átívelő negatív hatására is felhívta a figyelmet a rendezvényen.

shutterstock 358763924
Fotó: Shutterstock

„Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a várandós nőket érő környezeti hatások a magzat fejlődését jelentősen befolyásolják. Kifejezetten negatív a dohányfüst szerepe: hátráltatja az emésztésért felelős szervek, a szív-érrendszer és a tüdők egészséges fejlődését. Ráadásul ez nem csak közvetlenül a magzatban mutatható ki, hanem az ő gyermekeiben is. Vagyis egy dohányzó, illetve dohányfüstöt elszenvedő nő unokái is 'öröklik' a káros hatásokat még akkor is, ha a köztes generáció, tehát a megszületendő gyermek később egyáltalán nem dohányzik” – figyelmeztet Dr. Horváth Ildikó, tüdőgyógyász professzor.

A Rákellenes Világnap mottója „Mi meg tudjuk tenni – én meg tudom tenni” kapcsán a szakemberek arra is kitértek, hogy a dohányzásról való leszokáshoz fontos ugyan az elhatározás, ám sokszor sajnos nem elegendő; a statisztikák szerint százból mindössze 4-5 dohányos tud segítség nélkül leszokni.

A sikeres leszokás kulcsa a 2-3 hónapig tartó, szakember által támogatott leszokási program, első lépésként ezért érdemes a Korányi Intézet bázisán működő Leszokásponttal felvenni a kapcsolatot.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.