Ezért nő máshogy a köröm a kézen és a lábon

Ha többet használnád a lábujjaidat, valószínűleg a lábkörmeid is gyorsabban nőnének.

Bár nincs rá egyértelmű bizonyíték, miért nőnek nagyságrendileg gyorsabban a körmeink a kezünkön, mint a lábunkon, van azért egy ésszerűnek tűnő elmélet a dologra, amit számos közvetett bizonyítékkal alá lehet támasztani. A Today I Found Out videójából kiderül, minek tudható be, hogy a kezünkön több mint kétszer olyan gyorsan nőnek a körmeink, mint a lábunkon. 

Télen meglapulnak

A lábkörmök ugyanis átlagosan csupán 1.6 milliméterrel növekszenek egy hónap alatt, szemben az ujjaink végén pompázó karmok 3.5 milliméteres teljesítményével. Ennél gyorsabban vagy lassabban is nőhetnek persze a körmeink. A növekedés pontos mértékére hatással van többek között a körmök tulajdonosainak neme, étrendje, kora, az, hogy mennyit edz valaki és az is, hogy milyen évszakot írunk épp.

A Mátrix

A köröm látható részét körömlemeznek hívjuk, a holdacskának is nevezett fehér félhold pedig a lunula. A körömlemez alatt található a mátrix, ami néhány milliméterrel az ujj alá is belóg. Ez a köröm tulajdonképpeni növekedési zónája. Az itt található mátrixsejtek termelik a köröm anyagát adó, elszarusodó hámsejteket. A sejtmagjukat elvesztő hámsejtekből keratin képződik, a folyamatosan termelődő keratinsejtek pedig elkezdik maguk előtt tolni a többieket.

A legelterjedtebb elmélet szerint ez a folyamat azért sokkal gyorsabb a kezünkön, mert az ujjainkat sokkal több kisebb-nagyobb fizikai behatás, apró sérülés éri a nap folyamán, mint a kevesebbet használt, a nap jelentős részét pihenéssel töltő lábujjakat. Az ujjakat ért apró sérülésekre a vérellátás javításával reagál a szervezet, hogy minél gyorsabban kiszállíthassa a sérülések helyreállításához szükséges tápanyagokat és vért. A jobb vérellátás eredménye az lesz, hogy a körmök sokkal gyorsabban nőnek a kezünkön, mint az általában zokniba és cipőbe bugyolálva pihenő lábujjakon.

shutterstock 471776879

Nyaranta rákapcsolnak

Mindezt megerősíteni látszik az is, hogy a domináns, többet használt kezünkön gyorsabban nőnek a körmök. Ezenkívül azt is megfigyelték, hogy a keringést lassító betegségek esetében lassabban, nyáron, amikor a vérellátást biztosító hajszálerek megduzzadnak, pedig gyorsabban nőnek a körmeink. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra