Tényleg működnek a probiotikumok?

A probiotikumok hatékonyságán sokat javíthatnak az ilyen készítményeket prebiotikumokkal, azaz a szervezet szempontjából kedvező hatású baktériumok szaporodását segítő anyagokkal kombinálják.

Az előrejelzések szerint 2022-ig nagyjából 57 milliárd dollárnyi bevétellel számoló probiotikumgyártás és -forgalmazás jelentős iparággá nőtte ki magát az előző két évtized alatt, olyannyira, hogy Business Insidernek nyilatkozó Scott Bass, az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának tanácsadója szerint a probioitikumok az utóbbi húsz év legfontosabb új élelmiszerjellegű készítményei. 

A probiotikumok olyan, a bélflóra működése szempontjából előnyös baktériumokat tartalmazó készítmények, amelyeknek célja a bélrendszerben megtalálható kórokozók kiszorítása, és az immunrendszer és a szervezet számos más funkciójának javítása. A jelenleg használatos készítmények hatékonyságát azonban jó pár kutatás megkérdőjelezte már, sok esetben ugyanis teljesen hatástalanok maradnak, és még a placebo szereknél sem képesek jobb eredményeket elérni.

shutterstock 232829347

Néhány tucat baktérium nem csinál nyarat

Ian Orme, egy patológiával és mikrobiológiával foglalkozó egyetemi tanár szerint mindez azért van, mert a sok millió hasznos baktériumból, ami megtalálható egy tablettában, csupán néhány éli túl a gyomorsav poklát, és jut el a vastagbélbe. Ezen a problémán segíthetnek a szinbiotikumok. A szinbiotikumok olyan készítmények, amelyek a prebiotikumok, azaz a gyomor és a bélrendszer emésztőenzimeit túlélő, és a probiotikumok számára tápanyagul szolgáló szerek, és a probiotikumok keverékei.

A szinbiotikumok viszont működhetnek

A prebiotikumokkal együtt a bélrendszerbe juttatott kedvező hatású baktériumok szaporodását elősegítő szerek néhány friss kutatás szerint már jóval hatékonyabbak az egyszerű probiotikumoknál. Egy indiai kutatás eredményei például azt mutatják, hogy a szinbiotikumokkal kezelt újszülöttek esetében jelentősen csökkent a vérmérgezések kialakulásának kockázata.

Persze egyelőre viszonylag kevés olyan kutatás létezik, ami egyértelmű eredményekkel szolgálna az ilyen szerek hatékonyságával kapcsolatban, a szinbiotikumok azonban úgy tűnik, a bélflóra mikrobáira gyakorolt hatásuknak köszönhetően az elhízás, a cukorbetegség és a nem alkoholos zsírmájjal szemben is hatékonyak lehetnek. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra