Tényleg működnek a probiotikumok?

A probiotikumok hatékonyságán sokat javíthatnak az ilyen készítményeket prebiotikumokkal, azaz a szervezet szempontjából kedvező hatású baktériumok szaporodását segítő anyagokkal kombinálják.

Az előrejelzések szerint 2022-ig nagyjából 57 milliárd dollárnyi bevétellel számoló probiotikum gyártás és forgalmazás jelentős iparággá nőtte ki magát az előző két évtized alatt, olyannyira hogy Business Insidernek nyilatkozó Scott Bass, az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalénak tanácsadója szerint a probioitikumok az utóbbi húsz év legfontosabb új élelmiszer jellegű készítményei. 

A probiotikumok olyan, a bélflóra működése szempontjából előnyös baktériumokat tartalmazó készítmények, amelyeknek célja a bélrendszerben megtalálható kórokozók kiszorítása, és az immunrendszer és a szervezet számos más funkciójának javítása. A jelenleg használatos készítmények hatékonyságát azonban jó pár kutatás megkérdőjelezte már, sok esetben ugyanis teljesen hatástalanok maradnak, és még a placebo szereknél sem képesek jobb eredményeket elérni.

shutterstock 232829347

Néhány tucat baktérium nem csinál nyarat

Ian Orme, egy patológiával és mikrobiológiával foglalkozó egyetemi tanár szerint mindez azért van, mert a sok millió hasznos baktériumból, ami megtalálható egy tablettában, csupán néhány éli túl a gyomorsav poklát, és jut el a vastagbélbe. Ezen a problémán segíthetnek a szinbiotikumok. A szinbiotikumok olyan készítmények, amelyek a prebiotikumok, azaz a gyomor és a bélrendszer emésztőenzimeit túlélő, és a probiotikumok számára tápanyagul szolgáló szerek, és a probiotikumok keverékei.

A szinbiotikumok viszont működhetnek

A prebiotikumokkal együtt a bélrendszerbe juttatott kedvező hatású baktériumok szaporodását elősegítő szerek néhány friss kutatás szerint már jóval hatékonyabbak az egyszerű probiotikumoknál. Egy indiai kutatás eredményei például azt mutatják, hogy a szinbiotikumokkal kezelt újszülöttek esetében jelentősen csökkent a vérmérgezések kialakulásának kockázata.

Persze egyelőre viszonylag kevés olyan kutatás létezik, ami egyértelmű eredményekkel szolgálna az ilyen szerek hatékonyságával kapcsolatban, a szinbiotikumok azonban úgy tűnik a bélflóra mikrobáira gyakorolt hatásuknak köszönhetően az elhízás, a cukorbetegség és a nem alkoholos zsírmájjal szemben is hatékonyak lehetnek. 

Blogmustra