Kínában először fagyasztottak le embert

A 2000 liter folyékony nitrogénben ideiglenes nyugalmat talált nőt a férje kívánságára hibernálták, bízva abban, hogy az orvostudomány fejlődése egyszer majd lehetővé teszi, hogy újraélesszék.

A hibernáció egy olyan, egyes amerikai cégek által már 1976 óta gyakorolt folyamat, aminek során „lefagyasztják” a nemrég elhunyt jelentkezők testét, illetve bizonyos esetekben csak az agyát, méghozzá abban a reményben, hogy ha egyszer rendelkezésre áll majd a megfelelő technológia, visszafordíthatóvá válhat a halál. A most lefagyasztott kínai nő esetéről a Science Alert számolt be. 

Egy nyúl nem csinál nyarat

Persze viszonylag nehéz megállapítani, hol végződik a science fiction filmekből jól ismert áltudomány és szenzációhajhászás, és mikortól beszélhetünk valódi tudományos áttörésről. Az emberek lefagyasztása és újraélesztése terén például egyelőre csak a lefagyasztás része megy a dolognak, bár egy nyúlagyat úgy tűnik már sikerült úgy „eltennie” a tudósoknak, hogy az később is működőképes maradjon.

A 49 éves, tűdőrákban meghalt kínai nő, Zhan Wenlian esetében sem egyértelmű, vajon reménykedhetnek-e a krionika hívei abban, hogy egyszer még viszontlátják Wenliant, akit a Shandong Egyetem kórháza és az Alcor Élet Meghosszabbítási Alapítvány közreműködésével hibernáltak Kínában.

shutterstock 73018891

Egyelőre nem tülekednek az emberek

A „lefagyasztás” során egyébként létfontosságú, hogy elkerüljék a kutatók a sejteket roncsoló jégkristályok létrejöttét, ezért a folyamat során egy glicerinből, propándiolból és egyéb, fagyálló vegyületekből álló koktélt használnak. Az eljárás hívei egyébként gyakran hangoztatják, hogy a nanotechnológia fejlődése lehet az a kulcsfontosságú momentum, ami elhozza majd az áttörést. Túl sokan mindenesetre nem hisznek a dologban, az Alcornál például 1976 óta mindössze 152-en fagyasztatták le magukat. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek