Bréking: magyar kutatók világraszóló felfedezése az Alzheimer-kórról

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben működő Alzheimer–Epilepszia kutatócsoport szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegek negyedénél epilepsziás rohamok, míg a páciensek felénél epilepsziás működészavar mutatható ki.

A ma még gyógyíthatatlan Alzheimer-kórban szenvedők életminősége csak a korai diagnózissal és kezeléssel őrizhető meg. Ezért is olyan fontos eredmény a két betegség közötti szoros kapcsolat feltárása, az epilepszia korai felismerése és kezelése ugyanis lassíthatja az Alzheimer tüneteinek romlását.

A kutatásban résztvevő betegeket az agy elektromos tevékenységét 24 órán keresztül regisztráló Holter-EEG készülékkel vizsgálták, és az elmúlt három év alatt gyűjtött adatok elemzésével mutatták ki az összefüggéseket.

„Az epilepsziás demens betegek állapota a többi Alzheimer-kóros beteghez viszonyítva kétszer gyorsabban romlik. Mivel az epilepszia tüneteinek enyhítésére számos gyógyszerrel rendelkezünk, ez az Alzheimer-kór ellen új terápiás támadáspont lehet” – összegezte az eredményeket Dr. Horváth András Attila, az Alzheimer–Epilepszia munkacsoport kutatóorvosa, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának oktatója. Az elsődleges eredmények azt mutatják, hogy bizonyos epilepszia-ellenes gyógyszerek alkalmazásával a betegek életminősége javítható és a betegség romlása lassítható.

shutterstock 546012586
Shutterstock

Ma a világon közel 44 millió Alzheimer-kóros beteg él, számuk Magyarországon közel kétszázezer. Az Alzheimer-kór, melynek első tünetei jellemzően 65 éves kor körül jelentkeznek memóriapanaszok és tájékozódási problémák formájában, egyben a demencia leggyakoribb oka is. 

Bár az elmúlt évtizedek során az Alzheimer biológiai hátterének számos okát sikerült feltárni, a betegség továbbra is csak kezelhető, de nem gyógyítható. Ezért is irányult egyre nagyobb figyelem az elmúlt években a társbetegségekre, amelyek szerepet játszhatnak a tünetek kialakulásában.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben 2014 januárjában jött létre a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) támogatásával az Alzheimer–Epilepszia kutatócsoport, melynek eddigi eredményei nemzetközileg is kiemelkedőek. A társadalmilag jelentős témával mindössze néhány kutatócsoport foglalkozik világszerte; speciális, koponyán belüli EEG-elvezetéseket pedig a magyarokon kívül mindössze egy kutatócsoport végez az Egyesült Államokban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra