Patkánycsikizés a tudomány nevében

A Humboldt Egyetem kísérlete bebizonyította, hogy van olyan állatkísérlet is, amit az alanyok kimondottan élveznek. Ilyen például az, amiben egy csapatnyi patkányt csikiztek, hogy ezzel is újabb információkat nyerjenek arról, hogyan is működik az agy. 

Kiderült, hogy a csikizésre is az agy szomatoszenzoros kérgére ad választ, az a terület szokott más érintésekre is felelni. Az is kiderült, hogy másképpen reagálnak a csikizésre azok a patkányok, amik stresszhelyzetben vannak, ekkor ugyanis kevésbé voltak nyitottak arra, hogy még csikizzék is őket, viszont azok a patkányok, amelyeknek jó volt a kedvük, olyan hanggal válaszoltak, amit a tudósok azonosnak véltek a nevetéssel. Ebben pontosan ugyanolyanok mint az emberek. "A csikizés ez egyik legkevésbé értett érintésforma" - mondta Michael Brecht, a kutatás vezetője, a berlini Bersnstein Center biológusa. Elmondta, hogy a csikizés milyen célt szolgál, miért nevetünk tőle és miért nem tudjuk magunkat csikizni. Elsőre furcsának és nevetségesnek tűnhet, hogy mindezt állatok gyömöszkélésével próbálják megfejteni. 

A csikizés művészete

A kutatók első körben azt próbálták pontosan meghatározni, hogy mi is fér bele a csikizésbe. Arra jutottak, hogy a finom simogatás és a döfködés között félúton van a csikizés és a patkányokat néha fel is borítják, hogy a hasuk se maradjon ki a jóból. Egy speciális hangrögzítő eszközt is bevetettek, ugyanis a patkányok azon hangja, ami a kutatók szerint megegyezik a nevetéssel, az olyan hertzen történik, amit az emberi fül nem érzékel. Érzékelők kerültek a patkányok agyára, hogy pontosan lássák milyen folyamatok mennek végbe ha csikizik őket. 

A stresszes patkány nem bírja a csikizést

A tanulmány szerint a patkányok stresszhelyzetben nem boldogok attól ha gyömöszkélik őket. Az éles fény, vagy a beépített akadályok már elegek ahhoz, hogy ne élvezzék a csiklandozást. A szakértők szerint ennek olyan evolúciós magyarázata lehet, hogy amint veszélyt tapasztalnak az élőlények, a szórakozás háttérbe szorul és nem tudják átadni magukat jelen esetben a csikizés örömének. 

A patkányok szeretik a csikizést

Már a 200-es években rájött Jaak Pansepp és Jeffrey Burgdorf, hogy a patkányok reagálnak a csikizésre, azóta az is kiderült, hogy jobban érzik magukat tőle, sőt még a döntéseiket is. befolyásolja. Arra is rámutattak, hogy az állatok megjegyezték azokat a pontokat, ahol csikizték őket és gyakran mentek arra területre egy jó kis gyömöszkélés reményében. A legfrissebb kutatás szerint pedig követik a csikiző kezet és furcsa örömugrásokat is csináltak egy-egy csikizés után. A kutatók szerint fontos tudni, hogy egy olyan hétköznapi dolog, mint a csiklandozás milyen szerepet tölt be az agyban, hiszen azt már tudjuk, hogy az immunrendszer erőssége és bizonyos szociális kapcsolatok megléte szorosan összefüggnek. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek