Így turbósíthatja könnyen az agyát!

Az agy működésének csak igen kis részét értjük. Azzal azonban tisztában vagyunk, hogy a hétköznapi tevékenységek, így a táplálkozás, a mozgás vagy az alvás befolyással vannak az agy teljesítőképességére. Hogy pontosan hogyan? A lifehack.org összeszedte azt a nyolc alapvető életmódbeli jellemzőt, amivel a leginkább turbósíthatja az agyat. Ráadásul így több esélye van elkerülni a demenciát és akár a kínzó fejfájásokat is.

Figyeljen a vércukorszintjére! 

A vércukor szintje a testben változik, amikor az ember eszik, vagy éhes. Azonban a nem megfelelő táplálkozás miatt a kiugró értékek is előfordulnak, amik könnyen okozhatnak kínzó fejfájást is, a többi kellemetlen szövődményről nem is beszélve, mint amilyen az inzulinrezisztencia, vagy a kettes típusú cukorbetegség.

Ahhoz, hogy ezeket a következményeket elkerülhesse, a táplálkozásán kell változtatnia. A vércukorszint esetében kerülni kell a hirtelen emelkedését és csökkenést. Ezt a teljes kiőrlésű gabonákkal, és más lassan felszívódó szénhidráttal lehet elérni, így az agy cukorellátása is nagyjából állandó lesz, nem kell számolnia az ingadozásból adódó fejfájással.

Fogyasszon esszenciális zsírsavakat!

Az esszenciális zsírsavakra is nagy szüksége van az agyunknak. Az agy sejtjeinek membránja ugyanis többek között ezekből a zsírsavakból épülnek fel, így technikailag az agy tömegének közel 60%-át köszönhetjük nekik. Az agya turbósításához fogyasszon tőkehalat, olívaolajat, tőkehalat, lazacot, szardíniát, kókuszolajat vagy avokádó olajat, mivel ezek bővelkednek az esszenciális zsírsavakban.

shutterstock 142814494

Kerülje a stresszt!

Azt senkinek nem kell magyarázni, hogy a stressz nem tesz jót a szervezetnek. Azonban az agyra különösen rossz a hatása. Amikor sokat idegeskedik a munkahelyén, vagy más dolgok miatt, akkor a szervezetében egy kortizol nevű hormont szabadít el a mellékvese. A kortizol pedig nagy mennyiségben rontja a memóriát, mivel a hippocampust, vagyis a memóriaközpontot meggátolja az új idegsejtek létrehozásában.

Játsszon!

Az agy vérellátása nagyon fontos ahhoz, hogy a szerv megfelelően működjön. Ezt pedig olyan dolgokkal is el lehet érni, mint az agytorna, vagyis a fejtörők, és más, gondolkodást igénylő játékok. Az „erőltetésre” ugyanis élénkül a vérellátás, megnő sz oxigénszint, és az idegsejtek jobban, gyorsabban dolgoznak. A jobb vérellátásnak hosszabb távon is jótékony hatásai vannak, hiszen a sejtek megújulása könnyebb, így a szellemi frissesség tovább megtartható.

Mozogjon!

Ha már a vérellátásról van szó, akkor nem szabad kifelejteni a rendszeres mozgást sem. Ebben az esetben is a vérellátás fokozása a cél, de itt ez a folyamat az egész testet érinti. Ráadásul a mozgás meditatív jellege is sokat segíthet kikapcsolni, és ezáltal rendezni a gondolatokat, újult erővel belevágni a dolgokba.

Figyeljen az egészségére!

A nem megfelelő táplálkozás nem csak a vércukorszint révén nyomja rá a bélyegét az agy működésére. A virális és bakteriális fertőzések következtében az immunrendszer aktiválja a bélhez kapcsolódó limfoid szövetet, mely a bélben található. A védelem érdekében ez a szövet szisztémás gyulladást hoz létre, ami a vírusok és baktériumok ellen ugyan hatásos, azonban a neuronoknak nem tesz jót. Ha hosszabb távon fennáll ez a gyulladásos állapot, az sajnos erősen gyengíti az idegsejteket. Ahhoz, hogy ezt elkerülhesse egyen sok zöldséget, gyümölcsöt és diófélét.

Igyon zöld teát!

Bizony, ez az ital még az agyunknak is jót tesz. A zöld tea katekin és antioxidáns tartalma csökkenti a kognitív diszfunkciókat és javítja a memóriát, vagyis az agy turbósításának egyik legjobb fegyvere. Arról már nem is beszélve, hogy a benne lévő koffein fokozza az agy vérellátását is.

shutterstock 212476279

Alvás

Nos, nem meglepő, de az agy optimális működéséhez a megfelelő pihenés is elengedhetetlen. Ha nem alussza ki magát, akkor az agy regenerálódása sem lesz olyan jó, a működése is lelassul. Az alvás során azonban nem csak a napi információk feldolgozása zajlik, hanem a méreganyagok kiürítése is. A kevés alvás azt is eredményezi, hogy a méreganyagok ürítése nem történik meg olyan mértékben, mint kellene, és emiatt az agy teljesítménye erősen romolhat, sőt, az alváshiány folyamatos fennállása az Alzheimer-kór kialakulásában is komoly szerepet játszhat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra