Szobafitnesz: Fúj, ilyet itattatok velem?

A Szobafitnesz második eresztéséhez kiválasztott négy ember, ha nem is ételismereti vetélkedőn, de egy reformalapanyag-kóstoláson vett részt, aminek az eredményét a lenti videóban láthatja.

Hogy mi a Szobafitnesz Életmódváltó Program?

Egy olyan 28 napos, intenzív, edzésekkel és szigorú diétával szabályozott időszak, amikor Bánkuti Gabi személyi edző segítségével próbál meg néhány általunk kiválasztott személy lefogyni, formásodni, áttérni az aktív életmódra.

Az életmódváltóinknak fel kellett ismerniük különféle magtejeket, rá kellett jönniük, hogy milyen reformalapanyagot kóstolnak, az amaránttól kezdve a chia magon át a tápiókáig, valamint kalóriaértékek szerint kellett sorbarendezniük ételeket.

Nem mindenki volt elájulva a nagyon egészséges, de sokszor teljesen ízetlen magoktól. Nézze meg a videót, minden kiderül belőle!

A poszt második felében természetesen most is talál majd egy ötperces, otthon is elvégezhető edzésvideót.

Az otthoni edzés előtt viszont egy kicsit bővebben a videóban előkerülő, talán kevésbé ismert ételekről, italokról.

Quinoa: A quinoa más néven rizsparéj, bár nem így terjedt el Magyarországon. Pedig ez a név nagyon találó, ugyanis egy céklával, spenóttal rokon növényről van szó. A rizsre pedig annyiban hasonlít, hogy fogyasztás előtt ezt is érdemes leöblíteni, mert keserű lehet. A növény levele is ehető, de Európában főleg a magját fogyasztjuk. A quinoa az Andokból származik, de elterjedt Spanyolország és Portugália területén is. További érdekességek a quinoáról erre >>>.

Amaránt: Az Amaránt európai karrierje viszonylag friss, mindössze a XVIII. században jelent meg a kontinensen, ahol az egyébként nagyjából száz alfajt számláló növénynek csupán két alfaja őshonos. Dél-Amerikából származik, már az azték kultúrában nagy népszerűségnek örvendett, állítólag a spanyolok érkezése előtt az őslakosok a kalóriaszükségletük 80 %-át ennek a növénynek a különféle részeiből fedezték. A felhasználási területe egészen változatos, a különféle rituális italoktól kezdve a köretként való hasznosításon át egészen odáig, hogy a megpirított magokat mézzel és melasszal keverve süteményt csinálnak belőle, amit például a mexikói halottak napja alkalmából cuki kis koponyákká formáznak. További érdekességek az amarántról erre >>>.

Árpagyöngy (gersli): Az árpa az egyik legrégebben háziasított növény, ebből adódik, hogy az egyik legrégebbi gabonaféle, amit az ember fogyaszt, már 9000 évvel ezelőtt is ettek ilyet az emberek. Ez a növény nem Dél-Amerikában volt igazán népszerű, klasszikus növénye a hideg és a mérsékelt övnek, mondhatni, igazi európai sikergabona. Mivel az árpa nagyjából 10 ezer éve az emberiség közelében van, szinte magától értetődő, hogy lehet belőle alkoholt is készíteni. Az ír és skót viszkik alapvető alapanyaga az árpa, de a sörgyártásnál is fontos alapanyag, malátát készítenek belőle.

Chia: A mostanában divatos szupernövényekhez hasonlóan a Chia is Dél-Amerikából indult meg a fitneszvilágot meghódító útjára. A származási helyéből következik, hogy a nevét csiának kell ejteni, és nem kiának, egyébként azték zsályának is hívják. Két érdekes tulajdonsága van. Az egyik, hogy meglehetősen gazdag Omega-3 zsírsavakban, a növények közül a chiában van a legtöbb ilyen zsírsav, ami jó hatással van a szívre és az érrendszerre. A másik, hogy hidrofil növény, vagyis nedvszívó. Ez azt jelenti, hogy folyadékba mártva egy mag a saját súlyának nagyjából tízszeresét tudja magába szívni. A chia ezen tulajdonsága azt eredményezi, hogy a beáztatott magok zselés állagúak lesznek, így a chia remek alapanyag, ha egészséges pudingot szeretnénk készíteni. Erre talál egy chiapuding-receptet >>>.

Tápióka: Más néven manióka, ami az emberiség negyedik legjelentősebb kalóriaforrása. A maniókában rengeteg a keményítő, a tápiókát a manióka megőrölt gyökereiből készítik, ezután lesz belőle liszt, vagy gyöngy. A gyöngyök gyakorlatilag csak keményítőt tartalmaznak. Ha valamilyen folyadékba teszzük, akkor zselés, kocsonyás anyaggá alakul át. Ideális pudingok készítésére, de a most már Magyarországon is egyre népszerűbb bubble teaben is ízesített tápiókagyöngyökkel találkozunk. A bubble tearől bővebben erre >>>.

Kamut: A kamut az az ősi búzafajta, ami igazából a XX. század második végén terjedt el, sőt terjesztette el két leleményes ember, aki felismerte, hogy az egészséges étkezés megszállottai valószínűleg sokat fizetnének egy ősi, minden bizonnyal a modern kor kórságaitól mentes búzaféléért, amit szabadon fogyaszthatnak. A kamut nevet 1990-ben jegyezték be a koraszáni búza egy változatára, amivel két montanai farmer addigra már bő 20 éve behatóan foglalkozott. Ez a különleges búzafajta a Közel-Keleten mindig is népszerű volt, de sosem volt valódi tömeggyártásban, inkább kis, családi gazdaságok termesztették. Az USA-ba csak a II. világháború után került, amikor egy pilóta hazavitt magával Montanába néhány ilyen magot. A kamut gyakorlatilag eredetvédett búza, csak olyan terméket lehet kamut néven forgalomba hozni, ami organikus és a koraszáni búza bejegyzett változatából készül.

Most hogy már ennyi szó esett a különféle reformalapanyagokról, biztosan megjött a kedve egy kis átmozgató edzéshez, úgyhogy a lenti hasizom erősítő edzést tudjuk ehhez ajánlani. Ha nincs kéznél súlyzó, bármi jó lehet helyette, akár egy-egy palack víz is.

Ha az edzésvideó után megjött a kedve a további mozgáshoz, akkor látogasson el a Dívány Indavideo profiljára, ott megtalálja a korábbi edzéseket is.

A korábbi epizódok és a négy résztvevő

01. Casting és bemutatkozás: Keményen medolgoztam ezért a testért - Kardio és comb edzés
02. Állapotfelmérés: Utálom a fekvőtámaszt - Hát és váll edzés
03. Közös edzés: Úgy fájt a seggem, a lépcsőn alig tudtam felmenni - Kar- és mellizom edzés

Szilágyi Dalma (23 éves, 78 kg): Nővérként dolgozik Budapesten, a célja, hogy diplomás ápoló legyen, ezért a munka mellett egyetemre jár. Már túl van egy nagy, több mint 20 kilós fogyáson, de szeretne egyrészt még leadni jó néhány kilót, de ami még fontosabb, szeretne formásodni, vagyis izmokat növeszteni.

Ozsvárt Orsolya (29 éves, 85 kg): Az egészséges életmód és a fitnesz megszállottja, de úgy érzi, szakértő kezekben tudná igazán beindítani a fogyását. Nagyon jó kondiban van, kívülről fújja az összes létező gyakorlatot, plankingben nagyon erős, és jogászként dolgozik, vagyis bármiről lyukat tud beszélni a hasába.

Polgár Katalin (58 éves, 104 kg): A nyugdíjas éveire készül, mégpedig azzal, hogy az aktív pihenés éveire szeretne lefogyva, egészségesebben ráfordulni, hogy ne csak otthon pihegjen, hanem tényleg aktív, sokat utazó, sokmindent kipróbáló nyugdíjas lehessen belőle. Korábban sokat sportolt, de két lábtörés után rengeteg súly szaladt fel rá, ettől szeretne megszabadulni.

Illés Kálmán (38 éves, 136 kg): Erdésztechnikusból lett informatikus, aki ennek megfelelően szabadidejében saját kis kertjében nevelgeti a növényeit, valamint saját fejlesztésű stratégiai játékot ír. Ő is néhány baleset után szedett magára nagyjából 60 kilót, pedig korábban motorozott, kajakozott, aktív életet él. A célja, hogy újra elbírja a kajak, és vízre tudjon vele szállni.

Köszönjük támogatóinknak: Nestlé Fitness, Trec Nutrition, Sportfood, Fitness Factory, Alakinfo

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek