Külföldön élek, de magyar pszichológushoz mennék

Egyre többen döntenek úgy, hogy életüket egy másik országban folytatják. Nem egyszerű azonban egy idegen országban való helytállás. A korábbi énképet felépítő keretek külföldön mit sem érnek, párként csak egymásra számíthatnak a felek. Számos körülmény, belső megélés nehezítheti a beilleszkedést, a problémák sem mindig maradnak itthon. Van-e értelme ilyenkor „online pszichológushoz járni”?

Az online tanácsadás kezdete a 70-es, 80-as évekre tehető, az Amerikai Egyesült Államokban akkoriban alakultak az első online önsegítő csoportok. Magyarországon különböző oldalakon a 90-es években jelentek meg különböző „pszichológus válaszol” rovatok, mára már elterjedt, hogy pszichológusok egyéni tanácsadást is vállalnak valamilyen online felületen. Milyen előnyei, hátrányai lehetnek? Mik a korlátai?

Elsőként érdemes megkülönböztetni fajtáit, hiszen írásos formában, és élő beszélgetés formájában is módunkban áll segítséget, tanácsot kérni képzett pszichológusoktól. Írásos formája aszinkron, hiszen a felek időben eltolva reagálnak a leírtakra. Ennek a formának ez az előnye, és egyben hátránya is. Előnyös, hiszen már a megfogalmazással, saját problémánkra való rálátással is elindul egy belső munka. Mindkét félnek módja van rá, hogy visszaolvassa a leveleket, így tömören, összetetten tud visszajelzést adni, van idő egy-egy válasz megfogalmazására. Előnyös lehet serdülők, fiatal felnőttek számára, akik írásban könnyebben tudnak önmagukról kommunikálni. Hátránya is ebből fakad, hiszen nagyon kevés a személyes benyomás, könnyen lehet hibás következtetéseket lehet levonni, sztereotipizálni az olvasottakat.

Az online terápiák másik nagy csoportja az élő, (szinkron) beszélgetés, mellyel leginkább skype-tanácsadás/terápia néven lehet találkozni. (Hivatalosan: VOIP Voice Over Internet Protocol)

 Jellemzően kik veszik igénybe?

Leginkább azok, akik külföldön élnek, vagy akiknek lakókörnyezetében nincs szakképzett pszichológus. Bármilyen betegségben szenvedőnek, akik számára a helyváltoztatás nehézséget okoz, esetleg kivitelezhetetlen. Azok számára, akik félnek a stigmatizációtól pl. kisközösségben szülés utáni depresszió.

shutterstock 95703265

Mik lehetnek az előnyei?

Számos véleményt lehet megismerni viszonylag kevés energia befektetéssel, így kiváló információforrás lehet egy-egy levélváltás valamilyen segítő szakemberrel. Ez leginkább azok számára lehet hasznos, akik még bizonytalanok problémájukat illetően, - „Valóban pszichológusi segítségre van szükségem?”- esetleg még csak tapogatóznak kihez is forduljanak. Mindezt megtehetik az otthonukban, biztonságban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az anonimitás, a távolság sok ember számára nyújt könnyebbséget, hamarabb, könnyebben tudnak a valódi problémájukról beszélni, hiszen nem kell megküzdeniük a személyes találkozás feszültségével.

Mik lehetnek a hátrányai?

Rengeteg non-verbális jel hiányzik egy online beszélgetésből, melyek nagyban befolyásolják a benyomásokat. Épp ezért ha van rá mód, érdemes személyesen is találkozniuk a feleknek, pl. ha valaki hazautazik pihenni külföldről. Ez kissé nehezítheti a közös munkát, hiszen könnyű csak azt az énképet látni, amit mutat magáról valaki. Pl.: „én már ezen túl vagyok”, de közben szorongva morzsolgatja ujjait.

Az anonimitás előnye a hátránya is egyben az online terápiának, hiszen pl. egy szorongó embernek kitűnő „gyakorló terep” lehet egy online terápiás folyamatba való belépés. Biztonságos keretek között tanulhat meg egy sor szociális készséget, és kaphat visszajelzést önmagáról. Mindezeken túl fontos megemlíteni, hogy korlátai miatt semmilyen online terápia sem alkalmas súlyos pszichés zavarok megoldására!

Közös keretek?

Mielőtt bármilyen online formában elkezdődik egy közös munka, érdemes a keretek letisztázni, hiszen egy sor kérdés nem olyan egyértelmű, mint egy személyes találkozáskor. Ilyenek lehetnek például: a technikai feltételek, a zavartalan környezet biztosítása mindkét fél részéről (kifut-e a főzelék miközben a pszichológusommal beszélgetek ), otthon van-e az illető akiről mondjuk szó esik egy beszélgetés során, mi történik akkor ha valakinek a problémája meghaladja az online forma kereteit… és még sorolhatnám.

Összességében talán elmondható, hogy számos előnye, és hátránya is van az online tanácsadási formának. Vannak élethelyzetek, amikor kikerülhetetlen, hogy az ember ilyen módon kérjen segítséget, ugyanakkor könnyű így a komfortzónán belül maradni, ami sokszor nem szolgálja a gyógyulást. Megtanulni magam „élőben” felvállalni a „sötét” oldalammal együtt; látni, hogy a másiknak így is elég jó vagyok, ez jelenti a személyes kapcsolat gyógyító erejét.

Mustra