Ha az edzéshez igazítod az étkezést, több kalóriát égetsz

Az ünnepek utáni kajakóma után nagyon kevés olyan szerencsés ember van, akire nem szaladt fel néhány pluszkiló. Sokan ilyenkor keményebb edzéseket választanak és koplalnak, holott talán elég lenne, ha a férfiak az edzés után, a nők pedig az edzés előtt ennének. Egy új tanulmány szerint ugyanis nemcsak attól függ egy edzés sikere, hogy hányszor ismételjük a feladatokat és miket eszünk, hanem az is számít, hogy mikor. A  kutatók azt állítják, hogy amennyiben megfelelő időben étkezünk, 22 százalékkal több zsírt tudunk elégetni úgy, hogy nem csinálunk több gyakorlatot, vagy nem eszünk kevesebbet. 

Dr. Adam Collins, a Surrey Egyetemről 30 önkéntes (13 férfi és 17 nő) bevonásával végezte el a kísérletet. A résztvevők négy héten keresztül heti három edzésen (egy nagy intenzitású edzésen, egy zumba- és egy spinningórán) vettek részt, és edzés előtt és után is inniuk kellett, de míg egy részük tudtán kívül kalóriamentes italt kapott, a többiek olyat, amiben volt kalória is. A kutatók a kísérlet kezdetén és végén pedig megmérték, hogy az önkéntesek mennyi zsírt égettek a pihenési szakaszban, és arra is kíváncsiak voltak, hogyan változott a súlyuk, a derékbőségük, a vércukorszintjük és a vérük zsírtartalma.

Dr. Collins azt vette észre, hogy a nők több zsírt égettek, mint a férfiak, és azok, akik edzés előtt fogyasztottak magasabb kalóriatartalmú italt, 22 százalékkal több zsírt égettek el, mint a többiek. A férfiak összességében kevesebb zsírt égettek, de azok, akik az edzés után fogyasztották el a kalóriadús italukat, 8 százalékkal több zsírtól szabadultak meg, mint a többiek. 

shutterstock 234042682
Shutterstock

Collins szerint erre az a magyarázat, hogy a férfiaknak nagyobb az izomtömegük, és ha a szénhidrát-, pontosabban glikogénraktáraik tele vannak, akkor edzés során ezeket használja fel a szervezet, viszont, ha éhesen mozognak, nem marad más lehetőség, égnie kell a zsírnak. A nők viszont máshogy működnek, az ő szervezetük „könnyebben áldozza be” a zsírt a szénhidrátokkal szemben. „A nőknek több zsír van a csípőjükön, a fenekükön és a hasukon, a zsírsavak könnyebben kerülnek bele a véráramba, és a hormonális különbségek miatt pedig sokkal jobban takarékoskodnak a glükózzal. Ez valószínűleg evolúciós különbség, ami azért alakult ki, hogy hatékonyabb legyen a várandós nő szervezetében az energia hasznosítása, hogy a magzatnak mindig legyen elég glükóz” – magyarázta a szakértő az eredményeket. Hozzátette, hogy a nők az edzés utáni három órában égetik el a legtöbbet az elraktározott zsírból, így ha nőként edzés után eszel, ez az egész folyamat megszakad, és legalább 90 percet kell várnod az étkezéssel. 

Januárban indul a Szobafitnesz Bánkuti Gabival!

Jövő héten új sorozatot indítunk Szobafitnesz Bánkuti Gabival címmel. Már megvannak az olvasók, akik részt vesznek az életmódváltó programunkban, de nem feledkeztünk meg a többiekről sem, és neked is érdemes lesz követned a sorozatot, ugyanis minden cikkben lesznek olyan, pár perces edzések, amelyeket otthon bárki kipróbálhat, elvégezhet. Íme egy kis ízelítő:

Oszd meg másokkal is!
Mustra