Az agya egy része képes aludni, míg a többi éber

A biológusoknak köszönhetően egy ideje tudjuk, hogy a delfinek a nap huszonnégy órájában éberek, legalábbis egyszerre csak az egyik agyféltekéjük pihen, míg a másik figyel és reagál a külvilág ingereire. Kár, hogy mi ilyet nem tudunk. De lehet, hogy tudunk valami egészen hasonlót. Legalábbis ez derül ki az (e) Science News cikkéből.

shutterstock 125753771

Massachusetts Institute of Technology kutatói egerekkel végzett kísérletekből megállapították, hogy létezik egy pálya az agyban, ami képes kisebb agyterületeket elaltatni, vagy legalábbis kevésbé aktívvá tenni, miközben a többi részünk ugyanazzal a lendülettel pörög tovább. Ezt a kört a talamusz retikuláris nukleusza (TRN) irányítja, egy kagyló formájú képződmény, ami körbeöleli a talamuszt így rengeteg beérkező szenzoros információval kerül kapcsolatba, amiket aztán a talamusz és a kéreg felé is továbbít. A TRN úgy tűnik, ezen túl képes a talamusz és az agykéreg többi része felé az alvásra jellemző lassú hullámokat is küldeni. Ez a hullám bukkan fel akkor is, amikor valaki kómában van, vagy altatásban, így nem meglepő, hogy a szervezet általános izgalmi szintjének alacsonyabb fokával hozzák összefüggésbe a kutatók. Amikor a TRN alacsony aktivitást mutat, csak egyes agyterületek kapnak ebből az agyhullámól, ha aktívabb, az egész agyat elborítja a lazulás. 

Laura Lewis a kutatás vezetője  és munkatársai úgy vélik, hogy a TRN szerepe az embernél az egerekéhez hasonló, így részt vesz az emléknyomok konszolidációjában, bevésődésében, méghozzá úgy, hogy az egyszerre lassú hullámokkal bombázott területek könnyebben tudnak információt cserélni egymással. Ezen felül a TRN lehet a felelős azért is, hogy hulla fáradtan néha mintha kiesnénk a jelenből, elvesztenénk egy-egy pillanatot. 

Ez a felfedezés azon túl, hogy érdekes, a jövőben segíthet a kutatóknak olyan új, célzott és hatékony alvást segítő gyógyszerek kifejlesztésében, amelyek hatásukkal minél inkább a természetes alvást szimulálják. Addig is, ha jobban szeretne aludni, próbálja ki ezeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra