Idegesíti a lábával dobogó kolléga? Pedig csak az életéért küzd!

Arról már írtunk korábban, hogy vannak olyan rossz szokások, amik végülis jót tesznek velünk, most pedig a Guardian oldalán futottunk bele egy érdekes kutatás eredményeibe. Kiderült ugyanis, hogy ha az ülőmunkát végzők fészkelődnek, azzal számos egészségügyi problémát megelőzhetnek – és a szexről sem kell lemondaniuk.

A brit kutatásba közel 13 ezer, 37-78 éves kor közötti nőt vontak be 1999 és 2002 között, majd 12 évvel később újra felkeresték őket, hogy kiderüljön, szokásaik hogyan befolyásolták az egészségüket. A résztvevőknek nyilatkozniuk kellett arról, hogy naponta hány órát ülnek, és egy egytől tízig terjedő skálán be kellett jelölni, hogy mennyit fészkelődnek (az 1-es jelentette azt, hogy semennyit, a 10-es pedig azt, hogy állandóan). Janet Cade, a Leeds-i Egyetem professzora ezeken kívül arra is kíváncsi volt, hogy az alanyok mennyit és mit esznek és mozognak, illetve hogy mennyi alkohol fogyasztanak és dohányoznak-e. 

Ute Grabowsky / Europress / Getty

Cade három csoportba osztotta a nőket: alig, közepesen és sokat fészkelődőkre. Arra jutott, hogy azok a nők, akik hét vagy több órát ültek egy nap, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg (bármilyen okból) mint azok, akik 5 vagy kevesebb órányi időt töltöttek üléssel egy nap – de csak amennyiben keveset izegtek-mozogtak. A közepesen vagy sokat fészkelődők esetében ugyanakkor nem volt nagyobb veszélye az elhalálozásnak akkor sem, ha sokat ültek.

A kutatás rávilágított arra, hogy a több órányi ülés azokra is veszéllyel van, akik egyébként az irodai időn kívül aktívan végeznek testmozgást. Az eredmények mindenesetre még csak sejtések, mert nem lehet tudni, hogy a nők tényleg annyit fészkelődtek, amennyit bevallottak és azt sem, hogy a mocorgás nemcsak egy olyan tényezőnek a "tünete", ami aztán hatással van az egészségre. Cade szerint mindenesetre érdemes tovább kutakodni a témában, és lehet, hogy érdemes lenne búcsút inteni az összes negatív gondolatnak, amit fészkelődéshez társítunk, vagyis hogy az illető udvariatlan és biztosan nem tud koncentrálni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra