10 ok, hogy miért szokjon rá a citromos vízre

Nem újdonság, hogy a citrom rengeteg létfontosságú tápanyagot és vitamint (vas, kálium, kalcium, C-vitamin) tartalmaz, de az, akinek az étteremben egy szelet citrommal szolgálják fel a vizet, inkább csak a gyümölcs frissítő ízét élvezheti. A legjobb, ha a kifacsart levet és a citrom alaposan megtisztított héját is meleg vízben áztatja, majd hagyja langyosra hűlni és éhgyomorra fogyasztja azt. Ezzel a "szuperlimonádéval" akár a reggeli koffeinadagját is kiválthatja, de a Lifehack összegyűjtötte, még mi mindenre jó, ha napi szinten isszuk a citromos vizet. 

1. Száműzi a pattanásokat

Azt mondják, hogy aki egy pohár meleg citromos vízzel kezdi a napját, az szinte azonnal megszabadulhat a szervezetében felgyülemlett méreganyagoktól, mivel a citromos víz - egy löketet adva a májnak és a veséknek - segít a szervezet hatékony megtisztításában. Ez azért egy kicsit túlzás, hiszen a máj és a vesék maguktól is képesek elvégezni a méregtelenítést, így a detoxikáló diéták és termékek is csak ügyes marketingfogások, nem kell csodaszerként tekinteni azokra. Az azonban igaz, hogy az olyan antioxidánsoknak köszönhetően, mint a C-vitamin, megelőzhető a kamaszkori pattanások kialakulása. (Bár C-vitamin elég sok más ételben található hasonló arányban, például a kiviben vagy a paprikában is.)

2. Segíti az emésztést

Ha étkezés előtt legurít egy pohár meleg citromos vizet, azzal felkészíti szervezetét a táplálékfelvételre, ilyenkor ugyanis azonnal beindul az epetermelés, ami az emésztésben fontos szerepet játszik. Mivel a cukormentes limonádé természetes vízhajtó hatásának köszönhetően tisztán tartja az emésztőrendszert, ezzel általános jó közérzetet is biztosít.

3. A másnaposság ellenszere

Ha úgy érzi, hogy az alvás, a bőséges vízfogyasztás és a fájdalomcsillapítók sem enyhítik az átmulatott éjszakát követő másnaposság tüneteit, tegyen egy próbát a citromos vízzel is, ami felgyorsítja az alkohol kiürülését a szervezetéből.

4. Segít a fogyásban

Azt azért ne várja, hogy a citrom csodaszerként pusztítja a zsírsejteket, de tény, hogy ha az üres kalóriákat tartalmazó üdítők vagy az édesített kávé helyett a limonádé mellett dönt, nem kell aggódnia az érthetetlen módon felszökő kilók miatt sem. A citromban lévő pektin egyébként elnyomja az éhségérzetet, így valóban megkönnyíti, illetve eredményesebbé teszi a fogyókúrát.

5. Gyulladásgátló

Előfordult már, hogy kínzó térdfájás vagy ízületi panaszok esetén az orvosa azt tanácsolta, fogyasszon reggelente egy csésze meleg citromos vizet? Nem véletlenül, a sokszínű gyógyír ugyanis segít eltávolítani a köszvény kialakulásáért felelős húgysavat is a szervezetünkből.

6. Természetes savlekötő

Furán hangzik, de annak ellenére, hogy citrusféléről van szó, a citrom bizony segíti a szerveztünkben lévő savak lebomlását a benne található anyagok miatt. Ezért, ha gátat akar vetni a savasodásnak, jobban jár, ha a tüneteket elfedő gyógyszerek helyett inkább citromlevet kortyolgat, mert azzal a probléma gyökerét szüntetheti meg.

7. Serkenti az agyműködést

Jó hír a nehézkesen ébredőknek, hogy a magas káliumtartalomnak köszönhetően a reggel elfogyasztott citromlé az agyműködést is felturbózza. A kálium elengedhetetlen az idegszövet és az izomszövet megfelelő működéséhez, annak tartós hiánya pedig gyenge szellemi teljesítményt eredményez, illetve izomgörcsökhöz és émelygéshez vezethet.

8. Semlegesíti a kellemetlen leheletet

És ez különösen jól jön azokon a reggeleken, amikor még egy kiadós fogmosás után is árad belőlünk az előző este fogyasztott hagymás máj illata. Antimikrobiális összetevőinek köszönhetően a citromos víz még hatékony szájvízként is funkcionál. Mivel a kellemetlen lehelet oka általában a szájszárazság, ezért ne csak öblögessen vele, de nyelje le és élvezze sokrétű előnyeit!

9. Enyhíti az allergiát

A C-vitamin, az antioxidánsok és a savlekötő tulajdonság mind hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez és szervezetünk kémiai egyensúlyának fenntartásához is, így aki rendszeresen fogyaszt citromos vizet, az nagyobb biztonságban érezheti magát a kellemetlen tünetekkel szemben is.

10. Jó tesz a szemnek is

A citromlében található tápanyagok és antioxidánsok a leggyakoribb szembetegségek, így a szürkehályog vagy a makuladegeneráció (szemfenéki meszesedés) megelőzésében is fontos szerepet játszanak. Természetesen a már kialakult szembetegség nem szüntethető meg, a további károkat azért elkerülhetjük citromos víz gyakori fogyasztásával.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra