Hét módszer, hogy felemeljük a seggünket

Kutatók már többször felhívták arra a figyelmet, hogy sokat ülni egyáltalán nem egészséges. Az irodai dolgozóknak legalább két órát állva kellene tölteniük a munkában, az ideális pedig négy óra lenne – ez derült ki a Public Health England tanulmányából. A szív- és érrendszeri betegségek, a hátproblémák, bélrák, na meg a spermaszám csökkenése csak néhány az egészségügyi veszélyek közül. Tény, hogy már 30 perces ülés is 90 százalékkal csökkenti a metabolizmust, úgyhogy érdemes néha felállni. Na de mit csináljon az egyszerű irodista, aki maximum a kávéért ballag el, rosszabb esetben bagózni az utcára? Erre ad tippeket a Mashable.

1. Álljon fel, ha csöng a telefon!

Mondjuk ezt callcentereseknek nem ajánlanánk, de egyéb esetekben nem rossz megoldás, ha állva beszélget a hívókkal. 

2. Állítson be időzítőt!

Ma már számos appot talál, amely 20 percenként figyelmezteti, hogy meg kéne mozdulnia. Menjen egy kört az irodában, vagy hajolgasson egy kicsit. A lényeg, hogy mozgassa meg a testét.

3. Tárgyaljon állva!

Ha egész nap megbeszéléseket folytat, próbálja meg állva! Ez jót fog tenni az ereinek és a vérkeringésének is. Ha pedig azt hinné, hogy  nem túl hatékony állva brainstormingolni, akkor örömmel közöljük, hogy egy 1999-ben, a Missouri Egyetemen elvégzett kutatás szerint az ülve történt megbeszélések 34 százalékkal hosszabbak, mint az állók. 

shutterstock 145160692

4. Sétáljon egyet ebéd után!

Nem csak az érrendszere fog örülni, az emészésnek is jót tesz egy kis mozgás. 

5. Igyon sokat!

A hidratálás nagyon fontos, de ebben az esetben plusz előnnyel is jár: ha az ember sokat iszik, sokat kell wc-re mennie, ergo kétszeresen is jól jár, hisz iszik és mozog is. Ha pedig a vizet a konyhából kell hozni, esetleg egy ballon áll valahol az irodában, az is jó megoldás, ha kisebb poharat vesz magához, így többször kell fordulnia a nap folyamán.

6. Nyomtasson az iroda másik végére!

Ahelyett, hogy a legközelebbi nyomtatóhoz küldené a nyomtatást, küldje inkább a legtávolabbi felé. És persze menjen is érte.

7. Ne cseteljen!

Inkább álljon fel és beszéljen személyesen a kollégáival. Egyrészt megmozdul, másrészt növeli a társadalmi életét: igazi win-win szituáció.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra