A paróka egyáltalán nem ciki!

Sokáig nem értettem, miért olyan fontos dolog a rákbetegeknek a hajuk, amikor épp az életükért küzdenek, de amikor anyukám beteg lett, és elkezdődőtt a parókamizéria, rájöttem, hogy őt például ez zavarja leginkább a kezelésekben - hála istennek, teszem hozzá. A paróka a szükséges rossz, ami nélkül persze lehet élni, de ha az ember csak egy kendőt köt a fejére, arról ordít, hogy "halló, nekem rákom van!". Szóval sokan vannak, akik szívesen hordanak parókát szórakozásból, hogy akármikor váltogatni tudják a hajhosszt, -színt és a frizurát, de a legtöbben nem ezért keresik, hanem mert rászorulnak.

Aki nem keresett még rá a témára, nem tudja, hogy parókafronton is vannak márkás termékek, a parókák simán követik a divatot, és tényleg minden kapható - csak az ár a meghatározó tényező. A parókák közt létezik szintetikus és emberi hajból készült változat is, előbbi persze olcsóbb, utóbbi drágább, de nem ez az egyetlen különbség köztük. A Csupa(sz)épség bloggere összegyűjtötte egy táblázatban azokat a dolgokat, mely alapján eldönthető, hogy kinek mi a megfelelő parókatípus. Ő egyébként nem rákos, hanem foltos hajhullás nevű betegsége van, ami szintén nem tűnik nagyon vidám dolognak.

Ez egy OEP támogatással vehető paróka
Ez egy OEP támogatással vehető paróka

Azt jó tudni, hogy vannak megbetegedések, melyekre szakorvos írhat fel parókát. Ezt kiadhatja a bőrgyógyászat, klinikai onkológia, sugárterápia és hematológia is. A kihordási idő 12 hónap, azaz évente egy vény váltható be. Az online segédszeköz jegyzékből meg lehet nézni, mit finanszíroz az OEP, és mennyit kell pontosan fizetni az adott darabért. A társadalombiztosítás igazi hajból készült parókát is térít, de csak akkor, ha a páciensnek bizonyítottan műszál allergiája van. 

Tehát vannak a parókák, és ezen belül műszálas vagy igazi hajból készültek. Az utóbbiak ára hosszú haj esetén akár 150.000 forint körül is lehet, ehhez képest a műszálasok már tizenezertől kaphatóak. Ezek hátránya viszont, hogy nem formázhatóak, mivel nem bírják a hőt. Mosni tehát lehet őket, de szárítani nem, viszont kaphatóak hozzájuk ápolószerek, amikkel meg lehet növelni az élettartamukat. 

Ebben fürtös kis angyalok lehetünk - ez is támogatásra kapható.
Ebben fürtös kis angyalok lehetünk - ez is támogatásra kapható.

A parókahordás alapvetően kompromisszum, ráadásul nyáron elég macerás tud lenni, mert csúnyán be tud izzadni alatta a kopasz fej. Erre szerencsére van megoldás, bambuszszálból készült kis sapkát lehet venni, amely kiválóan felszívja a nedvességet. Télen pedig ugyanez a sapka melegít is, bár már maga a paróka is elég melegen tartja a fejet. 

A kemoterápiás parókák abban különböznek a többi parókától, hogy jól szellőző anyagra dolgozzák rá a hajat. A parókákat úgy is ki tudják alakítani, hogy a választéknál látszólag a fejbőr bukkanjon elő, de valójában ez egy betét, ami azt szolgálja, hogy a paróka élethűbb legyen. A parókák készülhetnek géppel és kézzel, valamint a kettőt kombinálni is szokták. 

Budapesten igen praktikusan a Kék Golyó utcában találni parókaboltokat, Persze nem mindenki akar kész parókát, de nem is baj, mert léteznek parókakészítők, igaz nem olcsó mulatság a saját részre készült darab, viszont egyedi és méretre készült. A szaküzletekbe saját tapasztalat szerint értenek a parókákhoz, empatikusak és segítőkészek, ráadásul egy csomó féle frizurát ki lehet próbálni. 

Vannak akik nem tudják elképzelni, hogy parókát viseljenek, nekik turbánokat és kendőket ajánlanak a parókások, de hála az internetnek, rengeteg DIY videót lehet találni arról, hányféle módon lehet megkötni, hogy ne úgy nézzen ki az ember, mint akit mindjárt elvisz a halál. 

Tippek Karafiáth Orsolyától

Az író és költő Karafiáth Orsolya profi parókaviselő, hosszú évek saját tapasztalatai alapján a Gisella Mayer, Noriko és Ellen Wille parókára esküszik. Ő egyébként rendszeresen vásárol az Ebay-en parókákat. Jó tanács tőle, hogy ha a paróka hossza nem stimmel, érdemes elvinni egy jó fodrászhoz, hogy vágja át.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra