Ez a 3 dolog kell a boldog élethez ma, és ez kellett nyolcvan éve

Paul Dolan brit közgazdász és boldogságkutató szerint pofonegyszerű a boldogság képlete, a világ mégis tele van szomorú emberekkel – viszont arról mindenkinek van elképzelése, mire volna szüksége az igazán boldog élethez. Az Angol Pszichológiai Társaság éves konferenciáján erről is közöltek eredményeket, méghozzá úgy, hogy összevetették azokat egy kb. nyolcvan évvel ezelőtti (1938-as) kérdőív rangsorával, derült ki a Psyblog híréből. Na és mit tippel, mennyit változott az emberek elképzelése arról, hogy mitől lesznek boldogok? Annyit súgunk, hogy csak egy közös pont van a két lista topháromjában.

shutterstock 120079906
Shutterstock

Sandie McHugh, a Boltoni Egyetem pszichológusa és Jerome Carson professzor ugyanazt a kérdést tették fel tavaly a The Bolton News oldalán, mint amire elődeik a Bolton Evening News-ban keresték a választ 1938-ban: „Mi teszi önt boldoggá?" A válaszolóknak akkor és most tíz lehetőséget kellett elrendezniük fontossági sorrendben, és most kérdeztek tőlük néhány személyes infót is. 1938-ban 226-an ragadtak tollat és válaszoltak az újságban feltett kérdésre, tavaly pedig 480-an feleltek a kérdésre.

És hogy mi is az a szempont, amit a brit megkérdezettek megközelítőleg hasonlóan fontosnak tartottak 1938-ban és 2014-ben is? Ez bizony nem más, mint a biztonság. Csakhogy míg 1938-ban a tudás és a vallás küzdötte fel magát a toplista második és a harmadik helyére, addig 2014-ben a biztonság csak a második helyet szerezte meg a top3-ból, és az első helyre a jó humort, a harmadikra pedig a szabadidőt szavazták be. A vallás igencsak hátulra került: a lista végén kapott helyet.

Lényeges az is, hogy bár nyolcvan év elteltével a boldogságot jelentő legfontosabb tényezők változtak, az emberek nagyrészt hasonlóan gondoltak: akkor és most is a család, a szeretteik és a szabadidejük tette őket boldoggá – legalábbis ez derül ki azokból a válaszokból, amikkel a két időszak közötti párhuzamokat kívánta szemléltetni McHugh. Íme néhány:

Mi a boldogság 1938-ban és mi 2014-ben?

„Legyen elég pénz a mindennapi kiadásokra és jusson egy kicsi szórakozásra." (1938)

„Legyen pénz kifizetni a számláimat és hogy valami egészségeset egyek." (2014)

„Legyen egy kis házam, nem túl sok értékem...kellemes társaság, jó könyvek és zenék." (1938)

„Foglalkozhassak a hobbimmal, tölthessek el úgy időt, hogy semmin sem kell közben aggódnom... És olyan egyszerű dolgokban lehessen részem, mint egy jó étel, szeretet és gondoskodás." (2014)

„Boldog vagyok, amikor hazaérek a munkából és meglátom a feleségem meg a gyerekeket." (1938)

"Egyszerű dolgok, mint egy séta... Nem kell sok anyagi dolog ahhoz, hogy boldog legyél, csak legyél otthon a szeretteiddel." (2014)

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra