Hasból fogyna? Majd a gének eldöntik!

Ismerős a helyzet, amikor tavasszal előveszi a tavalyi nadrágjait, felpróbálja őket, de azon nyomban le is tépi magáról, ugyanis szépen kidomborítják a csípőtájéki felesleget? Az oldalt és elöl kibuggyanó zsírpárnák angol elnevezése nagyon találó: muffin top, ami a jellegzetes formájú süteményekkel illusztrálja ezt a jelenséget. Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói most rájöttek, hogy a DNS felel azért, ha valaki kitartó edzés és diéta ellenére sem tud megszabadulni a hasi zsírpárnáktól. Hogy mindezért mi felelős? A Plexin-D1 gén - ez dönti el ugyanis, hogy alma vagy körte formában hízik, mivel ez szabályozza, hogy a zsír ne a combokra és a fenékre, hanem a hastájékra rakódjon le.

A felfedezés nem egyszerűen szépészeti szempontból érdekes, komoly egészségügyi jelentősége van: az alma alkatúak, tehát a hasra hízók ugyanis veszélyeztetettebbek, mint a derékban átlagos méretű, inkább fenékben és combban vastagodó, azaz körte alkatú nőtársaik. Mégpedig azért, mert a hasi zsír nem egyszerűen a bőr alá gyűlik, mint a körte típusoknál, hanem a belső szervek köré rakódik le, és hormonokat, valamint egyéb vegyületeket termel, amelyek rossz hatással vannak a vérnyomásra, koleszterinre és a vércukorszintre. Ennek következtében növelik az egészségügyi kockázatokat: nagyobb valószínűséggel alakulhat ki szív- és cukorbetegség, illetve szélütés.

141598991
Tina Stallard / Europress / Getty

A kutatás egyébként elég érdekesen zajlott: a tudósok zebrahalakat vizsgáltak. Mégpedig azért, mert ezeknek a kisméretű trópusi halaknak áttetsző a testük, így könnyebben nyomon követhetőek a belső folyamatok. Olyan festéket használtak, amelytől a zsír fluoreszkálóvá vált és megfigyelték, hogy a Plexin-D1 génnel nem rendelkező példányok kevesebbet tároltak el belőlük "hastájékon", mint azok, amelyek szervezetében megtalálható volt a gén. Előbbiek szervezete egyébként a cukrot is könnyebben dolgozta fel – olvasható a kísérlet eredményeit összegző tanulmányban a Proceedings of the National Academy of Sciences kiadványában.

Mi tanulság?

Semmiképp sem szabad beletörődni, hogy "már megint mindenről a gének tehetnek". A diétát és a sportot pontosan emiatt nem szabad feladni, egy megfelelő fazonú, magasított derekú farmer pedig addig is ápol és eltakar.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra