Most már hivatalos: a férfiak a narcisztikusabbak

31 évnyi, 475 ezer fős kutatás eredményéből az derült ki, hogy a férfiak narcisztikusabbak, mint a nők. Legalábbis a Psychological Bulletin friss számában megjelent tanulmányban a férfiak a narcizmus skálákon generációkon keresztül, kortól függetlenül is magasabban pontszámot értek el, mint a nők. Arról már írtunk, hogy pontosan milyen is egy narcisztikus személy, és hogy úgy ismerhető fel a legkönnyebben, ha egyenesen rákérdezünk: narcisztikusnak tartja-e önmagát. Most pedig az is kiderült, hogy erre a kérdésre a férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel válaszolnak majd igennel. 

A kutatók több mint 355 publikációt, disszertációkat, kéziratokat és kézikönyveket is átnéztek, és a nembeli különbségek mellett a narcizmus három aspektusát, a hatalmat, az exhibicionizmust és a kiváltságosság érzését is vizsgálták. 

A nemek között a legnagyobb különbséget éppen az utolsó kategóriában tapasztalták. Azt figyelték meg, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel használnak ki másokat, mint a nők, miközben úgy érzik, hogy ezt meg tehetik, hogy joguk van hozzá. A második legnagyobb eltérés a férfiak és nők között a között a hatalomvágyban mutatkozott. A vizsgálat vezetője, Emily Grijalva, a Bostoni Egyetem professzorasszisztense szerint a férfiak hatalomvágya általában magasabb, és összességében magabiztosabbak is a nőknél, ugyanakkor a hiúságban nem mutatkozik különbség a két nem között. 

shutterstock 85781911

Az 1990 és 2013 között végzett kutatásokból kiderül az is, hogy hiába jöttek újabb generációk, a narcizmus nemek közötti aránya nem változott, tehát az önimádat nem generációs probléma, nem az adott kor termése, hanem állandó jelenség.

Persze az is igaz, hogy a nemi szerepek, a társadalmi elvárások és sztereotípiák is közrejátszanak abban, hogy különbség van a férfiak és a nők narcizmusra való hajlama között. Grijalva szerint a nemek közötti különbségek okait egészen gyerekkorban kell keresni, hiszen a nemi szerepek tanulása közben a lányokból inkább kikopik az agresszió, azt a társadalom a nők esetében jóval kevésbé tolerálja. Nem véletlen, hogy az agresszív női felsővezetőket gyakrabban éri kritika, mint a hasonló attitűdöket mutató férfiakat. 

A narcizmusnak ugyan számos hátulütője van az életben, például a szoros emberi kapcsolatok fenntartása terén, de ez a tulajdonság önbizalommal és a magabiztossággal jár együtt, ami pedig a karrierépítésben gyakran jön jól. Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy a felsővezetők többsége férfi. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra