Anyatejjel növelnek izomtömeget a testépítők, pedig nem kellene

Igen, jól olvasta, sok hasznos összetevője miatt az emberi tej egyre több férfi testépítő kedvenc izomnövelő csodaszere, ami ráadásul természetes is, ezért leköröz minden más táplálékkiegészítőt.

Mivel tele van kalóriával és fontos tápanyagokkal, az anyatej elősegíti a csecsemők gyors és egészséges fejlődését, a profi testépítők pedig ezeket az előnyöket kihasználva igyekeznek hatékonyabban és eredményesebben növelni az izomzatukat.

„Egyetlen csésze 170 kalóriát (hússzal többet, mint a 3,5%-os tej), 10 gramm zsírt, 16 gramm szénhidrátot és két gramm fehérjét (5 grammal kevesebbet, mint a teljes tej), valamint ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Elméletileg növekedési hormon is található benne, de nem tudni biztosan, hogy az a felnőttek szervezetére is ugyanúgy hat-e, mint a csecsemőkére” - nyilatkozta a Men's Health magazinnak Brian St. Pierre sporttáplálkozási szakértő. 

shutterstock 75854656

Megéri?

A kutatók és a személyi edzők egyetértenek abban, hogy az izomnövelés akkor a leghatékonyabb, ha rendszeresen edzünk, megfelelő mennyiségű proteint és több tápláló kalóriát fogyasztunk annál, mint amennyit mozgás során elégetünk. Marc Halpern dietetikus szerint azonban nem a legjobb ötlet anyatejet felnőttként inni: „Először is nem egyszerű hozzájutni, nem tudunk csak úgy a munkából hazafelé menet egy liter tejért beugrani a helyi szupermarketbe. A legtöbben egyébként olyan nagyobb adok-veszek weboldalakon keresztül feketén szerzik be, mint a Craigslist, vagy szoptatós anyukákkal próbálnak barterelni. Másodszor: drágán is adják. Egy uncia (28 ml) tej másfél dollárba, (azaz 392 forintba) kerül az észak-amerikai Anyatej Banknál, ami egyébként azoknak a kismamáknak az érdekében jött létre, akiknek a szoptatáshoz nincs elég tejük. Ráadásul az emberi tej minősége csak annyira jó, mint annak a személynek az étrendje és egészségi állapota, akitől származik. „Még akár HIV-fertőzést is elkaphatunk, ha olyanoktól vásárolunk, akik otthonukban, kétes higiéniai körülmények között pumpálják a tejet” - figyelmeztet Halpern.

Kockázatok

Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmány is igazolja, mennyire kockázatos ez az új őrület: a kutatók 101 interneten vásárolt mintát vizsgálak meg és a minták 63%-ában Staphilococcus, 36%-ában Streptococcus, míg 3%-ában Salmonella vírust találtak.

 "Léteznek ennél olcsóbb és sokkal biztonságosabb, eddig is jól bevált módszerek az izomnövelésre. Nem éri meg az anyatejet választani - főleg, mert még csak nem is bizonyították tudományosan a felnőtt szervezetben kifejtett pontos hatásait" - fűzi hozzá Brian St. Pierre dietetikus.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek