Ezek 2015 legjobb és legrosszabb diétái

U.S. News 35 diétát rangsorolt egészségügyi szakemberek közreműködésével – írja a Huffington Post egy, a napokban megjelent cikkében. Ahhoz, hogy minél jobb helyezést érhessen el a diéta, a következő kritériumoknak kellett megfelelnie: legyen könnyen követhető, tápláló, biztonságos és hatékony, továbbá segítsen megelőzni a cukor-, az érrendszeri és szívbetegségeket. Ezek alapján végül a Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diéta került az első helyre. 

Mi az itthon is ismertebb étrendeket szemléztük a Huffington Post cikkéből, illetve kikértük Varga Dóra dietetikus véleményét is a témában. Ha kíváncsi a teljes listára, amit a U.S. News közzétett, itt megtekintheti.

DASH

A DASH egy mozaikszó, amely azt jelenti: diéta a magas vérnyomás megállításának elősegítésére. Ez az étrend valóban csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, tehát a szív- és érrendszeri betegségeket nagyon jól meg lehet előzni, ha valaki tényleg tartani tudja az étrendet. És mivel ez utóbbi is a kritériumok között volt, feltételezzük, nem nehéz követni. Emellett hatásosan lehet vele fogyni is, mivel rengeteg gyümölcs, zöldség, alacsony zsírtartalmú tejtermék van benne, viszont kevés zsíros, édes és koleszterindús étel. Nem véletlenül került az élre.

shutterstock 65368282

A maximálisan elérhető 5 pontból 4,1-et kapott. 

„Változatos, kiegyensúlyozott étrend, csak a szükséges megszorításokat tartalmazza, hosszú távon is követhető. Én is ezt tettem volna az első helyre” – ért egyet a helyezéssel a szakértő.

TLC diéta

A TLC szintén mozaikszó, a Therapeutic Lifestyle Changes (gyógyászati életmód-változtatás) rövidítése. A diétát már jó régen, 2001-ben indította útjára a National Institutes of Health. Olyanok számára fejlesztették ki, akiknek magas a koleszterinszintjük, illetve fogékonyak a szívbetegségekre. A módszer szerint magas rosttartalmú, rengeteg gyümölcsöt és zöldséget, összetett szénhidrátokban gazdag ételeket kell fogyasztani, viszont búcsút kell inteni a túl sós étkeknek és az egészségtelen telített zsírsavaknak, valamint a  transzzsírsavaknak is. Ez is nagyon jó értékelést kapott: a második helyet szerezte meg.

A maximálisan elérhető 5 pontból kereken 4-et kapott. 

„Magyarországon ritkán emlegetjük ilyen néven, hogy TLC diéta, de lényegében ez az alapja az általánosan elfogadott koleszterin csökkentő diétának. A telített zsírsavakat nem lehet és nem is kell teljesen kizárni az étrendből, de vérzsír problémák esetén az összenergia bevitel max 7%-a lehet” - egészítette ki a dietetikus.

Mayo Clinic diéta

Sajnos itthon kevésbé ismert ez a diéta, pedig egészen jó pontszámmal jutalmazták a szakértők, így került a harmadik helyre (többedmagával egyetemben). Ez egy olyan életmódprogram, amely segítségével egészséges étkezési szokásokat alakíthat ki, és ezeket akár egész élete során is fenntarthatja. Egy nüansznyi hiányossága van: kifejezetten fogyni csak mérsékelten lehet vele, viszont nagyon jó pontokat kapott táplálkozási és biztonsági szempontból, illetve jó eszköz cukorbetegség ellen.

A maximálisan elérhető 5 pontból 3,9-et kapott. 

„Táplálkozási ajánlások mellett a rendszeres sportra is hangsúlyt fektet, ami nélkülezhetetlen mind a fogyásban, mind az egészséges életmódban. Kezdeti gyorsabb fogyás (lose it) után egy tartós,  könnyen tartható életmód programot tartalmaz (live it)” - mondja róla Varga Dóra.

Mediterrán diéta

Rendkívül ésszerű a mediterrán diéta – mondják a szakértők –, mivel különös hangsúlyt fektet a gyümölcsökre, zöldségekre, olívaolajra, halra és más egészséges ételekre. Ez meglátszik a pontszámán is, igazán előkelő helyen végzett. 

shutterstock 197660138

A maximálisan elérhető 5 pontból, 3,9-et kapott. 

„Egyik legismertebb diéta hazánkban, mely nem tartalmaz sok étrendi megszorítást, de minőségi  alapanyag választásra ösztönöz. Alapja a sok zöldség, olíva olaj, halak, némi vörösbor. Hátránya, hogy nem kell számolni a kalóriákat és a tápanyagokat sem” - figyelmeztet a szakértő.

Súlyfigyelő diéta

súlyfigyelő diéta okos és hatékony diéta. Fölülmúlta a többi mainstream diétát több területen is: rövid és hosszútávú fogyásnál is eredményes, és nagyon egyszerű követni. Ezek mellett még biztonságosnak is ítélték.

A maximálisan elérhető 5 pontból, 3,9-et kapott. 

„Alapja egy pontozásos rendszer, mely könnyebbséget jelenthet az ételek energia- és tápanyagtartalmának megítélésében. Minden étel külön pontot kap, melyekből az egyéni szükséglet alapján  lehet kiszámolni az egy napra szükséges pontokat. Előnye: mértéktartás, hátrány: bármiből összeállhatnak a pontok...” - mutatott rá Varga Dóra.

Ornish diéta

Ez a diéta megosztotta a szakértők véleményét. Egyrészt biztonságosnak és kimagaslóan szívbarátnak tartották, másrészt viszont úgy vélik, nagyon nehéz lehet a fogyókúrázóknak betartani a zsírszegény étrendet.

A maximálisan elérhető 5 pontból, 3,6-et kapott. 

„Ovo-lakto vegetáriánus étrend, zsírban rendkívül szegény, összetett szénhidrátokban gazdag. Számos kutatásban hatásosnak találták stresszkezeléssel, mozgásprogrammal, csoportos pszichológia foglalkozásból álló ornish életmód programot” - véleményezte a dietetikus.

Vegetáriánus diéta

Egészséges diétának nagyon erős a vegetáriánus étrend. Gyorsan elérhető vele fogyás – állítják a szakértők, illetve más területeken is kiválóan megállja a helyét a szív egészségének megőrzésében és a teljes körű táplálkozásban is. Mondjuk, ha tényleg ennyire jó, adhattak volna több pontot is neki…

zöldségkosár

A maximálisan elérhető 5 pontból, 3,5-et kapott. 

„Általánosan egészségesnek elfogadott étrend a tejet és tojást magába foglaló vegetáriánus étrend, ám ha vegán étrendről beszélünk, mely minden állati eredetű élelmiszert kizár, akkor már közel sem ennyire egyértelmű a helyzet. Vegán étrend, csak gondosan összeválogatott, tudatosan megtervezett alapanyag választással lehet teljes értékű” - tette hozzá Varga.

ABS diéta

Az ABS diéta napi három fő- és három kisebb étkezésből áll (szerintünk már ezt magában is nehéz betartani), ráadásul az étkezések között legalább két óra szünetnek kell eltelnie. Így a rendszeres étkezés és egészséges ételek eredményeképpen javul az anyagcsere működése, ezáltal biztosítva a folyamatos fogyást. Ami érdekes ennél a diétánál: a kalória, amit be kell vinni a szervezetbe nem kifejezetten kevés, viszont kötelező sportolni a diéta alatt, tehát így már érthető, hogy miért működhet mégis. A diéta szerint az étkezéseknek legalább két összetevőt kell tartalmazniuk, és azt is pontosan megadja, hogy mik közül lehet válogatni. A szakértők szerint hatásos, ha valaki gyorsan szeretne lefogyni, és a kritériumok fele már teljesült.

A maximálisan elérhető 5 pontból, 3-at kapott. 

„Ennek a 6 hetes programnak az előnye, hogy a sportra is nagy hangsúlyt fektet, gyakori kis mennyiségű étkezést javasol. Heti 1 napon bármit lehet enni, ami viszont egyik diétában sem javasolható dietetikailag” - figyelmeztet a szakértő.

Atkins diéta vega módra

Egy szakértő foglalta össze, hogy az Atkins diéta vega módra egészségesebb, mint a sima Atkins diéta, viszont sokkal nehezebb betartani, mivel sok mindent korlátoz, ám kevés útmutatás elérhető a diétával kapcsolatban. 

A maximálisan elérhető 5 pontból, 2,9-et kapott. 

„Sok korlátozás, egyoldalú étrend, hosszú távon nehezen tűnik követhetőnek. Inkább vegán, mint low carb a diéta” - a dietetikus sem lelkesedett igazán érte.

Glikémiás index figyelő diéta

Nem imponált túlzottan a szakértőknek ez a diéta, amelyik megkülönbözteti a „jó” és a „rossz” szénhidrátokat. Különösen lepontozták a hosszútávú fogyást ezzel a módszerrel, illetve a „szívvel kapcsolatos előnyöket”, és úgy vélik, betartani is elég nehézkes. 

A maximálisan elérhető 5 pontból, 2,9-et kapott. 

„Elsőre jó ötletnek tűnik, de a szervezetnek gyorsan felszívódó szénhidrátokra is szüksége van (gyümölcsök, tej, joghurt, kefír), csak tudni kell melyiket mikor érdemes fogyasztani. Ráadásul számos dolog befolyásolja a szénhidrátok felszívódását, pl zsírok, fehérjék, rostok, stb” - a helyezéssel Varga Dóra is egyetért.

Atkins diéta

Sokan a szakértők közül megállapították, hogy a sajnos igen népszerű, alacsony szénhidráttartalmú Atkins diéta jópár kivetnivalót hagy maga után, legalábbis egy többcélú étrend esetén. Habár a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy ezzel a diétával – rövid távon – jobb eredményeket lehet elérni a többivel szemben fogyás terén, viszont kedvezőtlen jeleket mutat a hosszú távú fogyással, a táplálkozással kapcsolatban és a szív egészségének biztosítása terén.

shutterstock 191441060
A maximálisan elérhető 5 pontból, 2,3-et kapott. 

„Gyorsan lehet vele fogyni, de ez leginkább a kezdeti folyadékveszteségnek és nem a zsírveszteségnek tudható be. Hosszú távon depresszió, idegeskedés, hangulatzavarok jellemzőek. Nehezen tartható, de sok divatos diéta alapja az alacsony szénhidrátbevitel” - mutat rá a szakértő.

Nyersétel diéta

A szakértők szerint képtelenség betartani, amit ez a diéta megkövetel, továbbá egészségügyi aggályok is felmerültek a nyersétel diétával kapcsolatban. „Ahhoz, hogy valaki tudja tartani, kemény elkötelezettség, ismeret, áldozat és erőfeszítés kell” – mondja az egyik szakértő. „Vannak olyan diéták is, amikben kevesebb dolgot kell betartani, és legalább ennyire egészségesek.”

A maximálisan elérhető 5 pontból, 2,3-et kapott. 

„Túl sok korlátozás, hosszú távon tarthatatlan. Ráadásul sokféle termékcsoport egyáltalán nem illik bele a diétába, pl.: húsok, gabonák. Energia- és tápanyaghiányos étkezés” - int tőle óva Varga Dóra.

Dukan diéta

A szakértők a béka feneke alá pontozták a Dukan diétát; ami majdnem az összes kategóriában gyászos értékelést kapott. Ez a diéta túlságosan is korlátozó, rengeteg szabállyal, és még csak bizonyíték sincs rá, hogy valóban működik.

A maximálisan elérhető 5 pontból, 2-t kapott. 

„Sok korlátozás, egyoldalú táplálkozás, alacsony szénhidrátbevitel. Szinte borítékolható a jojo effektus a diéta abbahagyása után” - ért egyet szakértőnk.

Paleo diéta

Az itthon nagy népszerűségnek örvendő paleo diétát lehúzták a szakértők. Minden előírását vitatták, és a legtöbben közülük arra a következtetésre jutottak, hogy mindenkinek jobb lenne, ha valami másik diétát választana ehelyett. Az egyik szakértő szerint „Az igazi paleo diéta jó választás lehet: zsírszegény ételeket foglal magában, tiszta húsokat és rengeteg vadon élő növényt.” Majd gyorsan hozzá is tette: „Ezt a mai világban elég nehéz teljesíteni.”

A maximálisan elérhető 5 pontból, 2-t kapott. 

„Sok diéta egyvelege, sok korlátozással, ezáltal könnyen egyoldalúvá válik. Ráadásul nincs egységes irányvonal, többféle változata is elterjedt. Alacsony szénhidráttartalma miatt szénhidrát-anyagcsere problémával küzdők esetében több kárt okozhat, mint hasznot” - mutat rá veszélyeire is a dietetikus.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra