Nyári fényvédelmi kisokos bicikliseknek

A legtöbb bringás alig várja, hogy kisüssön végre a nap és mehessen tekerni. Az első nyári bringázás általában leégéssel kezdődik, megjelenik a kerékpárosok tipikus ismertetőjele, a „testfehér mez”, azaz csak ott lesznek barnák (vagy pirosak), ahol nem takart a ruha. Persze a külcsín csak a kisebbik gond, napsütésben bringázni ma már közel sem veszélytelen.

Az erdőben sincs biztonságban

Az UV-sugárzás minden baj forrása, és a rádióban, illetve a tévében is ismertetik, ha adott napon erős UV-B-sugárzás lesz és amennyire csak lehet, kerülni kell a napfényt. Ám mivel egy kerékpártúra vagy -verseny nem 1-2 órás, így nagy eséllyel sokat éri majd a nap. Persze nem mindegy az sem, hogy milyen terepen biciklizik - az országúton tekerőket sokkal jobban veszélyezteti a leégés, hiszen aszfaltos utak fölé ritkán borulnak lombok.

shutterstock 126992693

A hegyi bringásoknak sem szabad elbízniuk magukat, hiszen a nap sugarai az erdőben is utat törnek maguknak, ahol csak lehet. Erős napsütésben még árnyékban és félárnyékban is óvatosnak kell lennünk. Az ultraibolya sugárzás egy része ide is behatol. Az UV-sugárzás vagy közvetlenül a napból, vagy valamilyen visszaverődő felületről – pl. tengerparton homokról, vízről – szórt fény formájában ér el bennünket. Mivel a levegőben lévő láthatatlan részecskék, porszemek szétszórják az ultraibolya sugarakat, észrevétlenül is jelentős mennyiségű visszatükröződő sugárzás érhet bennünket még árnyékban is.

Ugyancsak tévhit, hogy felhős időben nem lehet leégni, hiszen a sugarak jelentős része áthatol a felhőkön. A felhő – típusától, vastagságától függően – különböző mértékben befolyásolja az UV-sugárzás szintjét. A vékony és a szórvány felhőzet csak kismértékben módosítja a sugárzás dózisát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vizsgálata szerint teljes borultság esetén (ha a nap a horizont felett magasan van) az UV-B sugárzás 30%-a éri a Föld felszínét. És ez nem minden,a hegyekben, a tengerszint feletti magasság növekedésével arányosan, egyre intenzívebb az UV-sugarak hatása, hiszen egyre kisebb lesz a sugárzást megszűrő levegőréteg vastagsága. Minden 1000 méter magassággal kb. 5-10%-kal emelkedik az UV- B sugárzás szintje.

Így védekezhet

Alapvetően érdemes ügyelni arra, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, vagyis az edzéseket és túrákat érdemes ennek megfelelően szervezni. Túrán lehetőleg ilyenkorra időzítse az ebédet, és ha lehet, ezt zárt térben, de legalább árnyékban fogyasszák el. Étkezés után lehet sziesztázni is, így hőguta és a kimerülés veszélye is kisebb. Versenyeken ezt persze nem lehet megoldani, ilyenkor nem tehet mást azonkívül, hogy megfelelő időközönként bekeni magát napvédő krémmel. 

Mennyi az annyi?

Bőrünknek van egy alap védelmi rendszere, amely nagyjából 20 percen át véd a káros sugarak ellen. Persze ez bőrtípustól is függ, mert van, aki 10 perc alatt pirosra ég és van, akinek több óra is kevés ehhez. A napvédő krémeket, olajokat, tejeket mindenki ismeri és mindegyiknek van egy jól azonosítható adata, a faktorszám. De vajon mindenki tudja, mit jelent ez a szám? A fényvédő faktor (angolul SPF = Sun Protection Factor) azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk. A faktorszám nemcsak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt. Az aktuális faktorszám harmada az UV-A elleni védelem. Például ha valaki 8-as faktorszámú naptejet használ és a bőrtípusának megfelelően 20 percet tartózkodhat a napon leégés nélkül, akkor körülbelül két és fél órán (8x20 perc=160 perc) át sütkérezhet. Ezt az időt az sem hosszabbítja meg, ha újra és újra bekeni magát, viszont ahhoz, hogy a 8 x 20 percet eltölthesse a napon, a napvédő krémet többször is fel kell vinnie a bőrére, mert a ruha, a víz vagy az izzadtság könnyen letörölheti. Régen a 10-es faktorra is azt mondtuk, az már inkább fehérít, ma pedig nem ritka az 50+-os védelem. Sajnos, ennyit romlott azóta az ózonréteg visszaverő képessége.

shutterstock 147963800

Ma már a nagyon vékony bringásmezeket vagy kéz- és lábmelegítőket is ellátták UV-védelemmel, ugyanis még a lenge mezen, nadrágon át is égethet a nap. Persze ez az UV-védelem általában csupán néhány mosásig tart, mivel nem az anyag maga UV-álló, hanem egy réteget visznek fel rá kémiai úton. Speciális mosószerek használatával természetesen tartósabb lesz a védelem. 

Késő bánat?

A napégés kezelése nem gyógyítja meg a bőrt, illetve nem akadályozza meg annak károsodását, de csökkentheti a fájdalmat, a duzzadást és a kellemetlenséget. A napégés jellemző módon néhány napon belül magától meggyógyul, de bizonyos házi praktikák is jótékony hatásúak lehetnek. Hasznosak a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a hideg vizes borogatás, illetve az aloe vera tartalmú készítmények is. Ha a házi praktikák nem segítenek, inkább forduljon orvoshoz és amíg nem gyógyul meg a bőrfelület, kerülni kell a napfénnyel való mindenféle érintkezést. 

Még több jó tanács

Megelőzés

  • A bukósisak alá vegyen vékony kendőt vagy sapkát!
  • Locsolja a fejét folyamatosan, de ne túl sok vízzel!
  • Ha kúthoz ér vagy vizet tölt, tartsa a hideg víz alá a csukló belső oldalát!

A napégés kezelése

  • A bőr enyhe kivörösödését kezelje napozás utáni balzsammal!
  • Mérsékelt leégésnél, ha nem képződnek hólyagok, a hideg vizes (kb. 25 °C-os és nem hidegebb) zuhany vagy borogatás hoz gyors enyhülést. Fontos a megfelelően hosszú ideig tartó hűtés, amelynek borogatás esetében egy-két órásnak kell lennie.
  • Igyon sok folyadékot!
  • Fájdalom és enyhe hőemelkedés esetén vegyen be egyszerű fájdalomcsillapítót!
  • Csak olyan ruhákat viseljen, amelyek jól szellőznek, könnyű, természetes anyagból készültek és teljesen eltakarják az érintett testrészeket!

Természetesen nem azt mondjuk, hogy ne napozzon és mindig 50-es faktorú naptejet kenjen magára, azonban ha lehet, ne akarjon egylépésben lebarnulni, mert egyrészt úgysem sikerül, másrészt komoly károkat okozhat. A fokozatos naphoz szoktatás és az egyre enyhébb krémek alkalmazása a titok nyitja.

Programajánló

Ha szeretné élesben is kipróbálni a jó tanácsokat, vigye le a családot a Balatonhoz augusztus 2-án, ahol a Balaton Bike Fest keretein belül két családi túrával is várják a Tihanyi-belső tó körül és a Balaton-felvidéken. A túrák 14 éven aluliak számára ingyenesek.

Fotó: velo.hu
Fotó: velo.hu

Itt egy kis információ és képes kedvcsináló!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!