Nyugi, a génjei miatt lusta dög

Az Aberdeeni Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia tudósai felfedeztek egy genetikai mutációt, ami miatt egyesek lustábbak mint mások - írja a Daily Mail. A lustasággal pedig más problémák is járnak, így például a lusták hajlamosabbak az elhízásra és egyéb egészségügyi problémákra is. A kutatók most abban reménykednek, hogy előbb-utóbb sikerülhet olyan gyógyszert kifejleszteniük, amivel legyőzhetik a lustaságot.

„Arra jöttünk rá, hogy a genetikailag eltérő egerek lusták voltak. Nemcsak harmadannyit mozogtak, mint a normális egerek, hanem lassabbak is voltak, amikor végül rászánták magukat" - mondta a kutatás vezetője, Wei Lin. „Így aztán elhíztak, és olyan tünetek jelentek meg, amik emberek esetében a metabolikus szindróma jellemzői." A metabolikus szindróma egy tünetegyüttes, aminek része az elhízás, a magas vérnyomás és a magas vércukorszint.

shutterstock 148110578

A rossz hír viszont, hogy amikor megvizsgáltak 400 metabolikus szindrómával küszködő kínai férfit, mindössze kettőnél találtak hasonló genetikai elváltozásokat (eddig csak egereket vizsgálgattak). „Habár 200-ból átlagosan csak egy embernek van hasonló genetikai elváltozása, a metabolikus szindróma világszerte rengeteg embert érint" - jegyezte meg John Speakman, az Aberdeeni Egyetem professzora, aki a tanulmány társszerzője.

Ha valaki tehát felkapta volna a fejét, hogy ezentúl nyugodtan hivatkozhat a génjeire, amiért egy kicsit eleresztette magát, akkor azt is vegye számításba, hogy azért még mindig jóval nagyobb az esélye annak, hogy simán csak lusta. Ha pedig annyira lusta, hogy nincs kedve se futni, se edzőtermekbe járni, még mindig könnyíthet a dolgán. Próbálkozzon mobilos applikációkkal, vessen be ingyenes edzésterveket, de folyamodhat egyszerűbb praktikákhoz is, hogy a rosszabb időben, télen se menjen el a kedve az edzésektől.

Oszd meg másokkal is!
Mustra