Utálja a melegeket? Kössön biztosítást a szívére!

Azok, akik zsigerből elutasítják az azonos neműek közötti párkapcsolatot, átlagosan két és fél évvel rövidebb ideig élnek. Legalábbis ez derül ki egy frissen megjelent amerikai tanulmányból. 

Mark L. Hatzenbuehler, Anna Bellatorre és Peter Muennig az American Journal of Public Health februári számában publikált vizsgálatukban több mint 20 ezer 18 és 89 év közötti heteroszexuális amerikai adatait elemezték ki (az adatokat innen és innen vették), és arra keresték a választ, hogy vajon van-e összefüggés a homofóbia és az élettartam között. Hát van. 

450720583
Craig Ferguson

A kutatók két kérdésre adott válasz alapján sorolták az embereket a homofób és nem homofób csoportba: 

  • Mit gondol, két azonos nemű felnőtt közötti szexuális kapcsolat mindig helytelen, nagyrészt helytelen, néha helytelen vagy egyáltalán nem helytelen? 
  • Ön szerint egy bevallottan homoszexuális férfinak szabadna-e főiskolán vagy egyetemen tanítania?

Hatzenbuehler  és munkatársai a halálozással összefüggő egyéb lehetséges adatokat, így a demográfiai jellemzőket, szocioökonómiai státuszt, az egészséget, a faji előítéletességet és a vallásosságot is vizsgálták, és ezektől függetlenül is egyértelmű kapcsolatot mutattak ki a homofóbia és az élettartam között. A vizsgálatból azonban nemcsak az derült ki, hogy a melegellenesek két és fél évvel korábban halnak, de az is, hogy általában konzervatív eszméket vallanak és alacsonyabb az iskolai végzettségük. 

Hogy is függ ez össze? 

A jelenség hátterében valószínűleg a stressz áll. A hosszan tartó, krónikus stressz forrása ugyan számtalan dolog lehet, de tipikusan ilyen, ha valaki erősen előítéletes. Mondjuk a melegekkel szemben. Ilyenkor ugyanis minden melegekkel kapcsolatos jelzés, legyen az egy melegfelvonulás, egy politikai állásfoglalás vagy akár ennek a cikknek az olvasása, növeli a vérben a stresszhormon szintjét. A krónikus stressznek kitett emberek eleve esélyesebbek különböző megbetegedésekre, így a szív- és érrendszeri problémákra is. A homofóbok pedig épp ezekben halnak meg az átlagnál gyakrabban. 

Mit gondol, két azonos nemű felnőtt közötti szexuális kapcsolat:

Ön szerint egy bevallottan homoszexuális férfinak szabadna-e főiskolán, egyetemen tanítania?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek