Ezek lesznek a legmenőbb edzésformák 2014-ben

A novemberi FittArénán már kipróbáltunk pár újabbnak számító mozgásformát, de a repertoár ennél persze sokkal szélesebb. Bánkuti Gabriella személyi edző összegyűjtötte, hogy idén milyen trendekre számíthat még az, aki nem (csak) futással szeretné formába hozni magát. Részletek a hajtás után! 

HydroFit - Spinning a vízben

A legújabb francia fitneszőrület egyre népszerűbb, már most a brit piac egyik meghatározója. A HydroFit egy forradalmi új koncepció, ami ötvözi a vízi kerékpározást a szépségiparral. A mozgásforma lényege: speciális, HydroFit kabinok használatával 20 perces, heti háromszori vízben biciklizéssel formálhatja alakját. A kabinokban a biciklik úgy vannak elhelyezve, hogy a felhasználó teste derékig elmerül, így a víz és a bicikli együttes ellenállásának használatával a narancsbőr eltüntetése, a comb vékonyítása, formálása sokkal hatásosabb. Az extra terhelés arra kényszeríti az izmokat, hogy keményebben dolgozzanak, miközben nem terheli az ízületeket, így minimális a sérülés veszély. Hamarosan jön egyébként az ún. Hydrojogger is, ami valójában a futópad a vízben.

hydro spinning kabin
hydrofit.co.uk

Gear 3D  - Köredzés állványon

A világ első háromdimenziós képzési programja a Gear 3D, amely azokat az izmokat célozza meg, amelyeket a hagyományos gyakorlatokkal nem lehet. A Technogym kifejlesztette az ehhez a programhoz szükséges 3D állványt, amelyet akár tizenhatan is használhatnak egyszerre, így kiscsoportos órákat is lehet rajta tartani. Az állvány körbejárható, köteleket, gyűrűt és különböző funkcionális eszközöket illeszthetünk rá, ezzel is változatossá tesszük az edzéseket. A tréningek köredzések, amelyek 30 percet vesznek igénybe, ezzel átmozgatjuk, az összes ún. alvó izmunkat. A 3D program kiválóan alkalmas a test minden izomzatának megmozgatására, változatos, és jótékony hatással van a szív- és érrendszerre is.

TRX - Az új  Aerial Yoga

A TRX a lehetőségek eszköze, az izomerő, az állóképesség és a rugalmasság fejlesztésére alkalmas. Az első körben a katonák számára kialakított eszközt a felfüggesztési rendszerek közé soroljuk, hiszen egy felső rögzítés szükséges a használatához, ám bármilyen gyakorlatot végezhetünk rajta, legyen szó guggolásról, fekvőtámaszról vagy valamilyen hasizomgyakorlatról. A TRX technikák minden évben megújulnak, a 2014-es évben az Aerial Yoga elemeit ötvözi. A mozdulatsorok lassúak, kitartásos elemeket tartalmaznak, amelyek a testtartás javításában, az egyensúly fejlesztésében és a test kompozíció kialakulásában igazán hatásosak. Mivel a gyakorlatsorok nem dinamikusak, inkább a könnyedség, a légies mozdulatok jellemzik őket,  így bármely korosztálynak ajánljuk.

shutterstock 157421858

Kardió Tenisz –  teniszedzés más alapokon!

Andy Murray nyári győzelme után ön is úgy döntött, magasabb szintre emeli tenisztudását? Itt a lehetőség! 2014 új trendje a kardió teniszprogram, ami megalapozza a játékhoz szükséges alapvető készséget, a hozzáillesztett aerobikelemek és az agility létra használata pedig gyorsabbá, rugalmasabbá, dinamikusabbá tesz. Az edzések 30 százaléka bemelegítésből és gyorsaságfejlesztésből áll, a maradék 70% pedig maga az edzésből, amely pulzusmérő órával történik. Az edző arra törekszik, hogy az aerob zónában dolgozzon, ami a maximális pulzusszám 65-85 százaléka. Felejtse el a kényelmes oda-vissza passzolgatást, ez már komoly munka lesz.

Piloxing – a boksz és a pilates találkozása

Ez az új trend hamar meghódítja majd a világot, és nemsokára Magyarországon is találkozhatunk majd vele. Az ötlet Viveca Jensen amerikai profi táncos agyából pattant ki. A Rocky és a Flashdance szerelméből született, pontosabban a pilatest, a boxot és táncot ötvöző piloxing (pilates + boxing) órákon a hatásosabb edzés érdekében súlyozott kesztyűt használnak, és ez a mogzásforma amellett, hogy segít a zsírégetésben, az állóképességet is növeli. A testszobrászat újabb trendje dinamikus, hangulatos, izzasztó és hatásos.

Orangetheory – az új Bootcamp Training edzőteremben

Nincs hová elbújni David Lloyd vadonatúj Orangetheory csoportos képzési programja elől. Az Orangetheory fitnesztermek arra vannak szakosodva, hogy kiscsoportos intervall edzéseket végezzenek a kardiógépek, evezőgépek, a súlyzók és a funkcionális eszközök felhasználásával. Az edzéseken maximum 24 ember vehet részt, minden tréning 60 perces, minden résztvevő szívverését, pulzusát központi komputeren figyelik. Egy edzés során akár 1000 kalóriát is elégethetünk, ráadásul az utóégetés még 36 órán keresztül tart az edzést követően.

Bánkúti Gabriella

Bánkúti Gabriella Kaposváron született, édesanyja élsportoló volt. 13 évig atletizált, majd számos sportot kipróbált. Jane Fonda dereka és lába megbabonázta, így úgy döntött fitneszmodell lesz. Pár év alatt magyar bajnok és világbajnok is lett. 2007-óta tanít az IWI-ben,(International Wellness Institut), annak vezető tanára. Felkészítő edzője a paralimpikonoknak, és az utánpótlás-nevelésben is ott van. Jelenleg a Bánkuti Team égisze alatt 40 versenyzője van. 2011-ben megkapta a legjobb funkcionális tréner címet. Jelenleg a Spartan Fighter és a Spratan Girja funkcionális tréningek masters trénere.
A legkedveltebb szakterülete az étkezés, táplálékkiegészítés. Kérdezne tőle? Ne tartsa magában!
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra