Találja meg élete munkáját!

Mint az élet más területein, a munkakeresésnél is az egyik legfontosabb tényező az önismeret - legalább is, ha jót akar önmagának. Ha ugyanis nincs tisztában erősségeivel és gyengéivel, akkor vagy nem érzi majd jól magát a munkahelyén, vagy pedig a teljesítményével lesznek gondok, így tehát álláskeresés előtt mindenképp érdemes egy alapos önelemzést tartani! Ha az alap jellemvonásaival tisztában van, az ráadásul nem csak ebben segíthet, hanem abban is, hogy jobban kiismerje munkatársait.

A harcos

Erősségek: nagyszerű munkaerő, mivel számára a munka a legfontosabb. Mindig ugrásra készen áll, így maximálisan lehet rá számítani. Igazi vezető típus, ezért az esetek többségében előbb-utóbb a főnöki székben találja magát.

Gyengeségek: maximalizmusából adódóan nehezen tud leállni, ezért gyakran viszi haza a munkáját, ami persze a magánéletére sincs jó hatással. Nehezen engedi át másnak az irányítást, mert úgy hiszi, csakis ő tudja a legjobban elvégezni. A nagy hajtás következtében stresszes életet él, és ő az, akit a leginkább fenyeget a kiégés veszélye.

Ezekben a munkakörökben a legjobb: "Teljesítmény-alapú díjazásra épülő munkakörök, dinamikus üzleti környezetben működő pozíciók a legjobbak számukra, viszont beosztottként nehezen funkcionálnak” - mondja Répáczki Rita pszichológus, coach.

A katalizátor

Erősségek: a harcoshoz hasonlóan szintén maximalista, viszont ő szeret csapatban dolgozni. Igazán ambiciózus és hatékony, nem riad vissza a komolyabb kihívásoktól, éppen ezért roppant büszke arra, az összes feladatára.

Gyengeségek: bár alapvetően barátságos, nehezen nyílik meg. Mivel legtöbbször álarc mögé bújik, így nehéz őt kiismerni, de küzd azért, hogy jó viszonyt ápoljon a többiekkel.

Ezekben a munkakörökben a legjobb: A szakértő szerint team leaderi pozíció lehet a legalkalmasabb számukra.

A beszédes

Erősségek: ő a csapat középpontja, aki igyekszik mindenkivel jó kapcsolatot ápolni. Nyitott és empatikus, ezért szeret nagyobb társaságban dolgozni. Nem zárkózik elől az újító ötletek elől, és meghallgatja mások véleményét is.

Gyengeségek: túlságosan függ a külvilágtól és másoktól, ezért nem szeret egyedül döntéseket hozni, és ez az előmenetelében gátolhatja. Mivel nem erős egyéniség, személyiségét, véleményét az alapján változtatja, hogy épp kivel beszél, így sokszor kétszínűnek tűnhet.

Ezekben a munkakörökben a legjobb: „A legjobb egy adminisztratív munkakör, ahol mások keze alá tud dolgozni. A lényeg, hogy mivel befolyásolható, ne kerüljön döntési pozícióba” - javasolja a coach. 

A független

Erősségek: igazi művészlélek, aki mindig a legmeghökkentőbb, ám legkreatívabb ötletekkel áll elő. Bár kedveli a csapat tagjait, és azok is őt, ennek ellenére ő az a személy, aki mégis kívülálló, amit persze ő nem is igazán bán. Igazán szórakoztató egyéniség, aki mindig meg tud lepni másokat.

Gyengeségek: függetlenségéből adódóan nehéz őt irányítani, és nem tud hosszan egyetlen dologra összpontosítani.

Ezekben a munkakörökben a legjobb: A szakértő szerint vállalkozó, szabadúszó, kreatív munkakörök valók neki, ahol nagy autonómiával dolgozhat, viszont kerülje az adminisztratív, adatkezelésen alapuló, nagyfokú aprólékosságot és precizitást igénylő munkákat.

Holland-elmélet

A szakértő szerint természetesen rengeteg féle modell van, ami az embertípusokat kategorizálja személyiség-érdeklődés tekintetében. John Holland modellje az egyik legszemléletesebb és életszerűbb besorolás, mely a következő típusokat különbözteti meg:

  • Gyakorlatias: szereti a konkrétumokat, strukturáltan gondolkodik
  • Kutató: eredeti, szeret pontosan utánajárni a dolgoknak és jó problémamegoldó
  • Művészi: érzelmes, élénk a fantáziája, intuitív
  • Szociális: empatikus, segítőkész, gondoskodó
  • Vállalkozó: vezető, meggyőző, élménykereső
  • Konvencionális: precíz, szeret belemenni a részletekbe, szabálykövető

„Természetesen a gyengeségek nem mindig gyengeségek, hiszen ezek egy megfelelő munkakörnyezetben át is fordulhatnak. Például ha egy Független típus vállalkozóként dolgozik, máris előnnyé válik az, hogy önálló és nem hagyja magát irányítani. És ha mindez egy olyan üzleti környezetben történik, ahol a gyors változások a jellemzőek és fontos a dinamikus alkalmazkodás képessége, előny lesz az, hogy ez a típus nem tud hosszan egy dologra összpontosítani, mert nem is kell.”- mondja Répáczki Rita. „Bár azt nem árt hozzátenni, hogy más kategóriák jellemvonásai is megjelenhetnek egy embernél, viszont ettől függetlenül besorolni lehet, és valamilyen szinten kell is, mert ez segít megérteni a különböző embertípusokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra