Béreljen király bringát olcsón!

Mivel most már tényleg visszafordíthatatlanul kitavaszodott, mindenki igyekszik minél több időt szabad levegőn tölteni. Ha mondjuk hétvégén túrázás helyett biciklizésre vágyna, de nincs saját gépe, és egyelőre nem is tervezi, hogy vásárol egyet, akkor legkézenfekvőbb megoldás a bérlés. Több mint egy tucat biciklikölcsönzőt talál erre az interneten, de nem mind üzemel. Utánajártunk, melyek azok, amelyek viszont igen, ebbe a listába azok a kölcsönzők kerültek be, amikről biztosan állítjuk, hogy szerezhet náluk bringát.

stockfresh 611153 urban-bicycle-ride sizeM
Razvan Radu-Razvanphotography

Dynamo Bike

Egy kávézóval egybekötött, kisebb kerékpárkölcsönző a Kálvin tértől nem messze. Viszonylag masszív, jó állapotban lévő, teleszkópos Merida bicikliket adnak. A női-férfi bringák is több méretben elvihetők, adnak hozzájuk zárat, lámpát, sisakot, sőt, van csomagtartó is, gyerekülés is felszerelhető, szervíztáska pótgumival, ragasztóval, térképpel. Az eladó lány nagyon kedves volt, mindent felszerelést kipakolt megforgatott, itt majdnem biciklire is ültünk.

Cím 1053 Képíró utca 6.
Ár egy napra 3000 forint
Kaució 25.000 forint (80 EUR)
Elérhetőség http://dynamobike.com/

BudapestBike

Szintén kedves a kiszolgálás a Deáktól és az Astoriától egyaránt könnyen megközelíthető kölcsönzőben. A hosszabb, keményebb utakra Mongoose bringákkal tudnak szolgálni, amik valamivel gyengébbeknek tűntek, mint a Meridák. Az egész bicikliállomány kicsit leharcoltabb, mint a Dynamóban (nyilván, mert ismertebb a cég, központi a fekvésük, nagyobb a forgalom), de még mindig megbízható állapotúak. Itt is minden alapfelszerelést megadnak. A BudapestBike pontosan annyival olcsóbb, amennyivel kevesebbet tud, esetleg lelakottabb.

Cím 1077 Wesselényi utca 13.
Ár egy napra 2500 forint
Kaució 10.000 forint + igazolvány vagy 30.000 forint
Elérhetőség  http://www.budapestbike.hu/

Yellow Zebra

A legnagyobb biciklipark itt volt, jó állapotban lévő KTM bringákat lehet elvinni az Opera mögött lévő kölcsönzőből. Három kategória is van: sima, lötyögős kerékpárok, városi kerékpárok, és a masszívabb, terepen is bevethető bringák, az árak is eszerint változnak. Minden alapdolgot megadnak itt is, és nagyon előzékenyek, a kedvünkért még a fénymásolót is beizzították. A Yellow Zebra egyébként a többieknél is komolyabban hangolódott a külföldiekre, csak egy eladó volt magyar, amikor ott jártunk. Érdekesség: ha a bicajt túl hagyományosnak érzi, meggondolhatja magát, és bérelhet náluk segwayt is városnézéshez.

Cím 1065 Lázár utca 16.
Ár egy napra 2500-4000 forint
Kaució 10.000-15.000 forint
Elérhetőség  http://www.yellowzebrabudapest.com/

BikeBase

Kicsit olyan, ahogy általában a biciklikölcsönzőket elképzeltük. A városi bringák teljesen vegyesek, amit nem tudtak még eladni: a Konától a Mongoose-ig. Az úgynevezett cross bringák viszont, amikkel nagyobb utat is meg lehet tenni, csak a valamivel gyengébb Gepidák voltak. Zárat, villogót adtak volna, viszont itt kellett volna először fizetnünk a bukósisakért, a többit ezért nem is pedzegettük. Mindenhol magabiztosan hoztuk a félhülye, meggyőzhető vásárlót, itt nem akartak meggyőzni minket.

Cím 1065 Podmaniczky utca 19.
Ár egy napra 2200 forint
Kaució 20.000 forint
Elérhetőség  http://bikebase.hu/

BestBikeRental

Öröm volt betérni ide, kiderült, hogy a BikeBase-nél nem mi voltunk szerencsétlenek. Nagyon segítőkész srác fogadott minket, bemutatta a bringákat (a többség olcsó, de megbízható Caprice). Minden alapfelszerelést megkaptunk volna, és benne is vannak az árban. A srác elmondta, hogy a kauciót se kell kifizetnünk, elég, ha lefénymásoljuk az iratunkat, és hozzátette, hogy az árból is enged, ha aznap visszahozzuk a gépeket. Javasolta, hogy ha előre tudjuk, hogy náluk bérelnénk, mielőbb írjunk levelet, ők akkor már előre felkészítik és félreteszik nekünk aznapra a bringákat.

Cím
1071 Dózsa György út 80.
Ár egy napra 2500 forint
Kaució 15.000 forint
Elérhetőség  http://www.bestbikerental.hu/

Bringaland

Bár azt írják, hogy van bringakölcsönzés, valójában egy kicsit másról van szó: ide általában azok járnak, akik szeretnének kipróbálni egy komolyabb gépet, mielőtt megvennék. Ennek megfelelően itt szinte csak drága országúti bicikliket adnak ki, amik esetében az értékük a letét, általában 200 ezer (igen, kétszázezer) forint. Ha valakinek tehát erre lenne szüksége, hajrá.

Cím
1071 Dózsa György út 64.
Ár egy napra 2300 forint
Kaució a kerékpár értékének megfelelő letét
Elérhetőség  http://www.bringaland.hu/

Óbuda kerékpárkölcsönző

A helyiek nyilván könnyebben megtalálják, a Laktanya utca ugyanis trükkös, valójában két párhuzamos utca, a kölcsönző pedig a HÉV-hez közelebbi felében van. Itt is segítőkész a személyzet, a Kellys és Merida bringák pedig fellógatva várnak. Mindegyik jó állapotban van, több kategóriából is válaszhatunk, attól függően, hogy mit szeretnénk velük csinálni. A Dynamo után itt találkozunk másodszorra mountain bike-okkal is, és kedves gesztus, hogy kerületi lakosoknak csak 200 forint egy napra.

Cím
1033 Laktanya utca 1/B
Ár egy napra Óránként 200 forint
Kaució 10.000 forint
Elérhetőség  http://www.obudakerekpar.hu/

Hotel Charles

Valószínűleg több hotelben is bérelhetnek biciklit a vendégek, a Hotel Charles viszont kölcsönzőként is hirdeti magát. Itt Neuzer bringákat lehet szerezni. Csak egyet láttunk, az meglehetősen szakadt állapotban volt, rozsdásodott. Könnyen elképzelhető, hogy ezt már évek óta kint tárolják reklámként, minket nem győzött meg. A recepciónál lehet kölcsönözni, de az alapfelszerelésből a bukósisak is problémát okozhat, mert lehet, hogy nincs elég, úgyhogy fel is aduk a kérdezősködést.

Cím
1016 Hegyalja út 23.
Ár egy napra 1800 forint
Kaució 20.000 forint
Elérhetőség  http://www.charleshotel.hu/

Bringóhintó

Ez egy teljesen másik univerzum, mint amiket eddig láttunk. A Margitsziget bejáratától nem messze ácsorognak a bringóhintók, mellettük pedig egy-egy beazonosíthatatlan női és férfi bicikli. Itt tényleg annak érdemes bérelnie, aki a szigeten szeretne maradni. A balatoni strandokat idéző műanyag reklámpult, mint íróasztal, a háttérben lévő építkezés általában nem hozta meg a kedvet, hogy sokat időzzünk itt. Sehol egy sufni, nem biztos, hogy az alapfelszerelést el lehet kérni.

Cím
1138 Margitsziget, Hajós Alfréd sétány 1.
Ár egy napra 2800 forint
Kaució 20.000 forint
Elérhetőség  http://www.bringohinto.hu/

Eco Bike

A Soroksári út mellett található Ecobike-nál többnyire használt bringákat érdemes kölcsönözni. A kauciószámítás ugyanis úgy néz ki itt, hogy ezeknek az esetében csak az értékük felét kell előre letenni, az új bringák esetében viszont a teljes árat ki kell csengetni. Használt bringát pedig már 10 ezer forint kaucióval el lehet hozni, ami egyáltalán nem vészes, és bár kicsit megviselt, tökéletesen működik, és terepre is lehet menni vele.

Cím
1203 Baross utca 3.
Ár egy napra 1000 forint
Kaució 20.000 forint
Elérhetőség  http://www.ecobike.hu/

ZedBike

A Dynamóhoz hasonlóan egy kávézó oldalában van, itt is nagyon kedvesek voltak. A kölcsönzőben tárolt Csepel bringa készletek viszont úgy tűnt, hogy kisebbek, mint bárhol. Amikor ott jártunk, egy-két biciklit lehetett látni az udvaron, de az eladólány biztosított minket, hogy raktáron egy csomó van, csak időben kell szólnunk. Vannak erősebb trekking bringáik is, de azokból sajnálatosan nem találtunk ott egyet sem. A szükséges biztonsági alapfelszerelést itt is megkapjuk, de külön kell kérni.

Cím 1052 Károly körút 10.
Ár egy napra 2500-3200 forint
Kaució 5000-30.000 forint
Elérhetőség http://www.zedbike.hu

Végeredmény

Sorrendet nem szeretnénk felállítani, mert majdnem mindenhol rendben voltak a bringák, minden fontosabb kiegészítőt megkaptunk volna, és kedves volt a kiszolgálás. Nem hittük volna, hogy egy ilyen körkép alkalmával ez fog dönteni, de a Dynamót és a BestBikeRentalt egyszerűen azért tudnánk kiemelni a többiek közül, mert valahogy otthonosan éreztük magunkat az üzletben. Az eladók nemcsak kísérgettek minket, hanem tényleg előzékenyek voltak, és jól el is dumáltunk velük.

Álmodjuk tovább

Persze arról se feledkezzünk meg, hogy lassacskán indulnia kellene Budapest hatalmas közbringa-rendszerének is, a meglepően szerethetően elnevezett Bubinak (aka Budapest Bicycle). A BKV egykor azt írta közleményében, hogy a Bubi-kerékpárokhoz télen-nyáron, éjjel-nappal hozzáférhetnek majd a felhasználók, és használat után tetszőleges állomáson le is tudják őket rakni. A tervek szerint ilyen gyűjtőállomások 300-500 méterenként lesznek, és 1100 kerékpárral indulnának első körben.

A Bubival viszont az egyik probléma, hogy csak a főváros területét fedi le, így vidéki bicajtúrákra nem ez a legcélszerűbb; a másik, egyelőre még nagyobb probléma pedig, hogy nem létezik. Bár a BKK vonatkozó oldalán igazán biztató sajtóközleményeket találhatunk, valójában semmi nyoma a fejlesztéseknek, és a 4-es metró fejleményei ismeretében erről is könnyen elképzelhető, hogy akár további 10-20 évig sem lesz belőle semmi.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek