108 ok, ami miatt nehéz fogyni

Minden eddigi fogyókúrás kísérlete kudarcba fulladt? Nos, a szakemberek szerint legalább 108 befolyásoló tényezője van a fogyásnak. Elsőként ugye ott vannak az örökletes tényezők, ezeken elvileg nem tudunk változtatni, de azért egy kis mozgásteret így is adnak, így nem foghatunk mindig mindent a génekre – írja a Daily Mail. A British Nutrition Foundation a kormányzat számára készített beszámolójában hét csoportba osztotta a meghatározó okokat, vannak társadalmi, pszichológiai, fiziológiai, környezeti, az ivással és az evéssel, a mozgással, valamint a tévével, magazinokkal és az internettel kapcsolatos faktorok.

Az első kategóriába tartoznak például azok a barátok, akik nincsenek túl jó hatással ránk, mert cikiznek, ha bejelentjük, hogy edzeni járunk, és olyan ételeket tukmálnak ránk, amelyeket nem lenne szabad ennünk. Persze nem csak a haverok, a munkatársak és a családtagok is könnyen szabotálhatják a fogyókúrát. A második csoporthoz tartozik az, ha unalmunkban eszünk, vagy ha az ételre jutalomként tekintünk, és így tovább, és így tovább. A szakemberek szerint a távirányítótól kezdve az ülőmunkán és a túl drága edzőtermi bérletig minden ellenünk dolgozik. Tegyük hozzá, az egyszerű lustaságra nincs mentség, a legtöbb tényezőt azért ki lehet küszöbölni és vannak egyszerű módszerek, amelyek segítségével be tudjuk tartani a fogadalmainkat.

stockfresh 1414709 woman-exercising-at-home sizeM

Például, ha nem tudunk teljesen elszakadni a tévétől, akkor legalább a reklámok alatt álljunk fel és végezzünk egy kis házimunkát, sőt, egy még jobb ötlet: lessünk el pár fogást edzés közben vagy valamilyen fitnesz DVD-ről, így televíziózás közben is el tudunk végezni néhány gyakorlatot. Ennél banálisabb megoldásra vágyik? A szakemberek szerint első lépésnek az is megteszi, ha eltüntetjük a távirányítót és tévékészülékhez fáradva váltogatjuk a csatornákat: ezzel óránként állítólag 15 kalóriát égetünk el. Szeret nassolni filmnézés közben? Ahelyett, hogy megenne egy egész zacskóval, tegyen ki egy kisebb adagot egy tálkába.

Ahogy azt már korábbi cikkünkben is írtuk, a munkahelyen sem muszáj mindent e-mailben megbeszélni, hanem akár oda is lehet menni a kollégákhoz megtárgyalni a dolgokat. Ha lehet, akkor óránként egyszer mindenképpen álljunk fel az asztal mellől, ez naponta legalább 120 kalóriát jelent. Ne szégyelljük magunkat akkor sem, ha lábunkkal folyamatosan dobolunk, ezzel ugyanis 350 kalóriával többet égetünk el naponta, mint az, aki nyugodtan ül a helyén.

Bridget Benelam táplálkozástudományi szakember szerint érdemes minden csoportból legalább egy tényező ellen felvenni a harcot, hiszen sok kicsi sokra megy. „Sok embernél segíthet, ha megtanul főzni, ha naplót vezet az étkezési szokásairól, hogy mennyit mozog, ha több időt tölt a négy falon kívül, vagy ha online intézi a bevásárlást meghatározott lista alapján” – tette hozzá (Itt megtalálja az eredeti táblázatot arról, hogy mit szabad és mi tilos!)

20 tényező a 108-ból

Társadalmi: a barátok, illetve munkatársak, az elszigeteltség, túlóra

Pszichológiai: stressz és alacsony önbizalom, unaloműzés étellel, jutalmazás étellel

Evéssel, ivással kapcsolatos: nagy adag, gyors evés, impulzív vásárlás az élelmiszerüzletekben

Mozgással kapcsolatos: ha a rövid távokat is autóval tesszük meg, távirányító használata, ha a szabad levegő helyett a négy fal között tevékenykedünk

Környezeti: ülőmunka, drága edzőtermi bérlet, minden olyan eszköz, amivel energiát spórolunk

Fizikai: kevés alvás és az örökletes tényezők

Tévé, internet és magazinok: a túl sovány példaképek, túl sok idő a monitor, illetve a képernyő előtt, az egészségtelen italok és ételek reklámjai


Oszd meg másokkal is!
Mustra