Nők, a konyhában a helyetek!

Szerencsére a címadó mondat nem valami tévé előtt sörözős, konzervatív, férj, hanem az amerikai egészséges szakácskodás egyik guruja, Dominica Catelli szájából hangzott el. És semmi konzervatívság nincs benne.

konyha450

Először is főzni jó, és még divatos is - mondja Catelli. Csak az a baj, hogy olyannyira divatos, hogy az emberek - férfiak, nők egyaránt – órákat töltenek a tévé előtt, szakácsműsorokat nézve, és arról ábrándozva, hogy mi mindent fognak majd valamikor megfőzni. A baj csak az, hogy a konyháig a legtöbb esetben mégsem jutnak el, a vacsora pedig századszor is pizza, indiai, vagy kínai lesz.

Félre a kifogásokkal

Catelli összegyűjtötte a négy leggyakoribb kifogást arról, hogy valaki miért nem főz - hogy sorban lesöpörje őket az asztalról.

Első kifogás: Nincs időm

Erre hivatkoznak a legtöbben, és egyfelől megértem őket - mondja Capelli. Egy fárasztó munkanap után az embert otthon várják a gyerekek, a férje, a házimunkák, senkinek nem hiányzik még a "mi legyen a vacsora, álljunk neki főzni, teríteni, elpakolni, mosogatni" feladatsor. Így hát a vacsora megint pizza. De szeretnék mindenkit emlékeztetni rá, hogy rengeteg kaja van, amit 15-20 perc alatt össze lehet dobni, finom, egészséges és ráadásul még jóérzésünk is lesz utána, hogy tettünk valamit a család egészsége érdekében. Őszintén: biztos, hogy fontosabb egy órát Facebookozni, hogy alig ismert emberek egyáltalán nem ismert gyerekeinek a fényképét nézegessük? Akkor már inkább a sajátjainknak főzzünk valami finomat.

Második kifogás: Fogalmam sincs mit főzzek

Igen, én sem szeretem már a hétvégén kigondolni, hogy mi lesz a heti menü. Viszont ha nem szánom rá magam egy nagybevásárlásra, akkor még velem is előfordul, hogy rendelem a vacsit pedig hát nekem a főzés a hivatásom. De nem kell előre eldönteni, hogy melyik nap mi legyen, elég, ha van egy-két alapvető dolog otthon.

stockfresh 417107 cooking-italian sizeM

Például ha a mélyhűtőben mindig van lefagyasztva csirkemell filé, a konyhaablakban fűszernövények, a hűtőben pedig néhány citrom, akkor kapásból háromféle könnyű vacsit is készíthetünk.

  1. Bazsalikomos-csirkés tészta
  2. Pirított csirke citrommal, rizzsel
  3. Csirkés cézársaláta joghurttal, barna kenyérrel

De ez csak egy megoldás a sok közül. Aki a vörös húst szereti, annak mindig legyen kockára vágott sovány sertéscomb a mélyhűtőjében, amihez elég, ha hazafelé veszünk néhány friss zöldséget és innentől tényleg nem nagy ügy összedobni egy pörköltet. Nem kell ragaszkodni a nokedlihez, kenyérrel, tarhonyával, vagy tésztával is finom.

Harmadik kifogás: Mindenki olyan válogatós

stockfresh 401965 girl-with-pizza sizeM

A gyerekek csak panírozott csirkefalatkákat és pizzát hajlandóak enni? Hááát, vajon miért is lettek ilyenek?

Eleinte biztosan nehéz lesz, de ne hagyjuk, hogy a négyéves döntse el mit eszik a család. Segít, ha visszaemlékszünk a saját gyerekkorunkra. Nagy az esély rá, hogy – ha mondjuk 28 évesnél idősebb valaki – akkor annak idején az ő anyukája sem pizzával tömte, és rászólt, ha nyammogott az étel felett. Ha most csak a csirkefalatok ízlenek, akkor a grillcsirke onnan csak egy ugrás lesz. Nem az a rossz szülő, aki kicsit a sarkára áll az evéssel kapcsolatban, hanem az, aki csak azért, hogy ne hisztizzen a gyerek, inkább már kiskorától olyan ételekkel tömi, amik tele vannak mesterséges anyaggal és úsznak a zsírban.

Negyedik kifogás: Olyan kicsi a konyhám, hogy képtelenség benne főzni

Ezt a kifogást leggyakrabban az egyedülállók szájából hallom, és sokszor valóban kicsi a konyha. De ez sem kell, hogy akadály legyen. Elég beszerezni néhány ötletes konyhafelszerelést.

Először is egy nagy vágódeszkát, olyan nagyot, hogy rá lehessen tenni a mosogatóra, így máris nyertünk egy extra munkalapot.

Ezek után egy-két éles kést: manapság már mindenhol lehet vidám, színes kerámiakéseket vásárolni, amik amúgy is feldobják a konyhát.

A harmadik legfontosabb egy falra szerelhető mixer, olyan amihez rúdmixer feltét is van. Nélkülözhetetlen a sütés-főzéshez, gyakran kell használni, szóval a falra szerelhető változat nagyon praktikus.

Ez nem Amerika

Itthon persze nem pont olyan az élet, és az áruválaszték mint Amerikában, úgyhogy a négyes kifogáshoz saját hozzáfűznivalóim is lennének.

Az egyik a színes késekről, amikből már itthon is tengernyi fajtát lehet kapni, de mielőtt vásárolna valaki, javaslom kérdezze körbe ismerőseit, akik már megtették. Mert amiket például én vettem, azok mutatósak ugyan, viszont nem élesek, dísznek meg kicsit drágák. Szóval kés ügyben érdemes tanulni a más kárából. Ha valaki nem ragaszkodik a színeshez, annak én a Victorinoxot ajánlom, mert normális áron kapható, és tök jó éles, vagy a Fiskarst, ami egy árnyalattal drágább, de sokszor van akció, és a késeik szintén jó élesek.

A falra szerelhető mixer kicsit kiment a divatból, de akinek szerencséje van, az kifoghatja elektronikai szaküzletben, vagy nagy hipermarketekben. Egy biztos tippem van, az ETA cég csinál ilyen mixert, nemrég vettünk a húgomnak ajándékba. Erős és tartós gép, legalábbis eddig úgy tűnik.

A nagy deszka, ami eltakarja a mosogatót: ha jól emlékszem az IKEÁ-ban láttam ilyesmit, de ha valakinek kicsi a konyhája és szeretné minél jobban kihasználni a helyet, az mindenképp menjen el oda, mert egyrészt egy csomó ötletes pakolómicsodát vásárolhat, másrészt meg olyan jól berendezett mintakonyhák vannak, még 6 nm-es is, hogy az ember csak tátja a száját.

letöltés

Dominica Catellit egyébként éppen azért szeretik Amerikában, mert kíméletlenül megmondja a véleményét, ami miatt főzőversenyek zsűritagjaként is gyakorta szerepel. De saját televíziós műsoraiban és szakácskönyvében be is bizonyította, hogy egészségesen főzni klassz, nem bonyolult, és nem is feltétlenül drága, arról nem beszélve, hogy nagyon-nagyon ízletes.

Bizonyos hírességek, - például Julia Roberts, John Travolta és Nelson Mandela - rendszeres vendégei a sztárséf családi éttermének, ami természetesen Californiában van.

Oszd meg másokkal is!
Mustra