A nyúl élet, erő, egészség

Még szerencse, hogy az ember barátai udvariasak. De azért amikor elárultuk nekik, hogy a vacsorára tervezett pulykának azért van négy lába, mert nyúl, egy egészen rövid pillanatig döbbenet suhant át az arcukon.

Pedig a nyúlhús nemcsak finom, (ezt az állítást különben később a vendégek is maximálisan megerősítették) hanem egészséges is, és tele van vitaminnal. Ez a magyarázza azt is, hogy ez az írás a gasztro helyett az életmód rovatba került.

A nyúlhús vitamintartalma

  RDA / 100gramm
 B2 8%
 B5 17%
 B6 55%
 B12 100%
 forrás: Házipatika.com

Aki szokott fogyókúrázni, jól tudja, hogy a csirke és a hal az a két húsféle, amit – szigorúan grillezett formában és lehetőleg zöldkörettel – büntetlenül fogyaszthat azok alacsony zsírtartalma miatt. A nyúlhús zsírtartalma még a csirkéénél is alacsonyabb, fehérjetartalma ezzel szemben különösen magas. Ezért van, hogy nemcsak a fogyókúrázóknak, hanem kisgyerekeknek és betegeknek is ajánlott a fogyasztása. Terhes nőknek kifejezetten javasolni szokták, mivel nagy mennyiségben tartalmaz B12 vitamint és vasat. A magas vérnyomásban szenvedőknek azért ideális táplálék, mert alacsony a nátriumtartalma. Mindemellett nagyon könnyen emészthető. De számomra a mindent vivő érv az, hogy nagyon finom.

A nyúlvacsora főszereplőjét piacon vagy hipermarketekben szerezhetjük be. (A félreértések tisztázása végett: ebben a cikkben a házinyúlról van szó. A vadnyúl is nagyon finom, bár a húsa esetenként sörétes.) Szóval, friss nyúlhúsért érdemes például a Lehel téri csarnokba látogatni, ahová minden szerdán érkezik friss szállítmány, a többi napon pedig fagyasztottat lehet vásárolni. Igaz, a mi hétvégi vendégségünkhöz ugyanott pénteken is sikerült friss nyuszit beszereznünk.

A nyulat számtalan módon el lehet készíteni, ha valaki szeretne recepteket nézegetni, az (többek között) itt teheti meg, de szuper receptek vannak az egyik legnagyobb hazai nyúlhús-előállító, a Tetrabbit honlapján is. Mi sütőben sütöttük meg, baconbe tekerve, áfonyamártással és tört krumplival.

Előtte
Előtte
Utána
Utána

A nyers nyúlhús kinézetre olyan, mint a csirke- vagy pulykamell: világos, jó állagú, nyersen is gusztusos, semleges szaga van. Nekem ez fontos szempont, mert ha túl sokat kell vesződnöm a nyers hússal, vagy olyan kerül a kezembe, ami nem ennyire szép, esetleg erőteljesebb a szaga, akkor mire elkészítem, már el is megy tőle az étvágyam. De, mint az a fotón is látszik, a nyúl még nyersen sem gusztustalan.

A cikkhez való anyaggyűjtés közben tudtam meg, hogy Magyarország Európa második legnagyobb nyúlhús exportőre, és a világ kilencedik legnagyobb nyúlhús előállítója. Ennek fényében tényleg különös, hogy ezt a húsfélét csak utánajárással lehet beszerezni. Ahogyan különös az is, hogy az egy főre jutó nyúlhús fogyasztás más országokban akár az évi 9 kilót is elérheti, míg nálunk mindössze 2-3 deka. A közérteink húsospultjairól hiányzó magyar nyuszikat egyébként elsősorban Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Svájcban érdemes keresni.

Köhögés ellen nyúlbogyó

Aki eleget keresgél a weben, az megtud egyet, s mást. Egy álomfejtéssel foglalkozó oldalról például kiderül, hogy szerencsétlenséget hoz ha nyúllal álmodunk. Ha viszont álmunkban egy országúton üldögélő nyulat látunk – illetve a szövegből nem teljesen világos, hogy az álmunkban, vagy a valóságban üldögélő nyúlról van-e szó –, az azt jelenti, hogy titkos helyre hívogatnak minket. A megfogalmazásból sajnos az sem teljesen világos, hogy a nyúl hívogat-e titkos helyre minket, vagy valaki más.

Nem szabad bosszankodni, ha nyúlbogyókba botlunk valahol, ahol nem számítottunk ilyesmire, mert a nyúlbogyó állítólag kisebb szerencse előjele.

nyusz

Egy másik gyűjtemény a nyúllal kapcsolatos hiedelmeket, népszokásokat taglalja, itt szomorúan értesülhettünk arról, hogy régebben a nyulat terhességi teszt gyanánt használták. Meg voltak győződve ugyanis arról, hogy az állat elpusztul, ha terhes nő vizeletét injekciózzák bele. A nyúlbogyót viszont remek köhögéscsillapítónak tartották.

Végül pedig jó tudni, hogy a kínai horoszkóp szerint 2011 a nyúl éve. Ilyenkor állítólag előtérbe kerül a gazdagság és a jólét igénye, és hát nem árt odafigyelni, mert a nyúl annyira szereti a luxust, hogy emiatt még a megfontoltságról is hajlamos megfeledkezni.

Mustra