Íme az összes érvünk a kávé mellett és ellen

Kiderült, hogy az újabb chipsadót a kormány a kávéra is tervezi kivetni, de végül lekerült a napirendről. Az adó indoka a termék nagy koffeintartalma és annak káros hatásai lettek volna. Úgy gondoljuk, ez így önmagában nem elég erős érv, összegyűjtöttük a kávé egészségre kifejtett hatásait pro és kontra. Hosszú a lista.

Nem kismértékű adót - kilónként 250 forintot - kellene fizetni a kávé után, ami azt jelentené, hogy egy ma 600 forintos negyed kilós kávé kb. 670 forintba kerülne. A törvényhozók indoklása szerint a kávét azért kell bevonni az adó hatálya alá, mert - koffeintartalma miatt - túlzott fogyasztása egészségkockázatot jelent. Utóbb kiderült, hogy a kávéra mégsem veti ki a kormány a népegészségügyi termékadót, legalábbis egyelőre. A felmerült vita kapcsán a Dívány korábbi cikkeiből és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírleveléből merítve összeállítottam egy csokrot a kávéval kapcsolatos hírekből, állításokból összekötve. Mint láthatod, a dolog koránt sem fekete vagy fehér.

A kávé lehetséges negatív hatásai

  • Szív-érrendszeri hatás: Egy amerikai kutatás során nem találtak semmilyen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a kávé- vagy a koffeinfogyasztás növelné a krónikus szívkoszorúér-betegség kockázatát, még masszív fogyasztás (6 vagy több csésze/nap felett) esetén sem. A koffeinre érzékeny személyeknél azonban a kávéfogyasztást követően egy enyhe, átmeneti (kb. egy órán át tartó) vérnyomás-emelkedés észlelhető. A kávé LDL-koleszterinszintet növelő hatása úgy tűnik, hogy kizárólag a főzött, szűretlen (török vagy skandináv típusú) kávéval kapcsolható össze és nincs kapcsolatban a koffeinnel, mivel a szűrt, instant kávé esetében ez nem tapasztalható.
  • Függőség
  • Ezt a legtöbb kávéivó ismeri, nem kell bemutatni. Amikor nem indul nap, értekezlet, ebéd nem zárul nélküle, és még az a vacsora után is dukál az újabb adag, ha nem kapod meg, akkor pedig agresszív vagy, majd a következő pillanatban szétszakad a fejed a fájdalomtól és azonnal ágyba bújnál. A koffeinfüggőség tipikus tünetei. Le lehet jönni róla, de csak fokozatosan csökkentsd az adagot, hogy ne legyen durva a megvonás.
  • Kiszáradást okoz
  • A kutatások szerint a mérsékelt mennyiségben fogyasztott koffein nem okoz kiszáradást, elektrolithiányt vagy túlmelegedést, mivel a koffein csak a sejtek közötti terek víztartalmát csökkenti, a sejten belüli folyadékmennyiséget nem befolyásolja. A nagy dózisban (250 mg) elfogyasztott koffein valóban rendelkezik diuretikus hatással, azonban az olyan egyszeri adag koffein esetén, amennyi a kereskedelmi forgalomban található kávéban található, ez csak csekély mértékű. Azt is jó ha tudod, hogy a rendszeres koffeinfogyasztók idővel hozzászoknak a koffein ezen hatásaihoz is. Végeredményben elmondható, hogy a mértékletes kávéfogyasztás a napi folyadékbevitel részeként nem növeli a kiszáradás kockázatát.
  • Gyakoribb vizeletürítés
  • Tény és való, a kávéivás gyakoribb vizelési kényszert okoz. De ez nem csak a kávéról mondható el, mivel a koffein az a hatóanyag, ami ezért felelős, így a többi koffeintartalmú ital esetében is számolhatsz ezzel. Ugyanakkor nem állapítható meg, mennyi az a pontos koffeinmennyiség, ami megsürgeti a lépteid, mivel mindenki szervezete másképpen reagál a koffeinre. Az biztos, ha többet kávézol, gyakrabban kell a mosdóba látogatnod. Ha ez problémát jelent, akkor csökkentsd az adagot!
  • Vizelet-visszatartási probléma nőknél
  • Azoknál a nőknél, akik napi rendszerességgel isznak nagy koffeintartalmú italokat, nagyobb eséllyel alakulnak ki vizelet-visszatartási problémák (vagyis inkontinencia), legalábbis ezt állítja egy kutatás, amelynek eredményéről az MSNBC számolt be. A több mint 65 ezer vizsgált amerikai nő közül azok, akik a legtöbb koffeint fogyasztották (nagyjából 10 doboz kólát vagy négynél több kávét) nagyobb eséllyel tapasztaltak vizelet-visszatartási problémákat négy éven belül. Az eredmények nem bizonyítják egyértelműen, hogy a koffein okozta a nők hólyagproblémáit, vagy ha igen, akkor is csak nagy mennyiségben fogyasztva lehet bármilyen hasonló hatása. Amíg ki nem derül, mi a pontos összefüggés, igyál kevesebbet (ha ez a probléma nálad is fennáll) és tanuld meg az intimtorna gyakorlatait!
  • Koraszülés
  • "Egyelőre csak állatkísérleteket végeztük, de a kapott eredmények megmagyarázhatják, hogy a koffeines italok fogyasztása miért csökkenti a nők teherbe esésének esélyét" - mondta a kutatást vezető Sean Ward. Megállapították, hogy az izomösszehúzódás szabályozásáért felelős sejtek aktivitása csökken, mikor a kísérleti egerek koffeint kaptak. Ez érdekes magyarázatul szolgálhat arra a jelenségre, hogy a rendszeresen kávét fogyasztó nők miért esnek nehezebben teherbe, mint azok, akik nem isznak kávét. A korai vetélés gyakrabban fordul elő olyan nőknél, akik jelentős mennyiségű kávét (és/vagy egyéb koffeintartalmú italt) ittak a várandósság korai szakaszában.
  • Ugyanakkor ez esetben is kérdéses, hogy a nagymértékű fogyasztás (legalább 500 mg koffein) sodorja-e a magzatot életveszélybe vagy ez annak a jele, hogy a várandósság kimenetele már eleve kudarcra volt ítélve. A várandós nők kávéval szembeni averziója - a korai időszakban jelentkező hányinger és hányás mellett - az egészséges várandósság jellegzetességei közé tartozik.

A kávé jótékony hatásai

  • Cukorbetegség
  • Kutatási adatok szerint napi 3-4 csésze kávé elfogyasztása esetén kisebb a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mintha nem, vagy ennél kevesebbet kávézunk. Úgy tűnik, hogy a koffeinmentes kávé és tea nagyobb mennyiségű fogyasztása is hasonlóan kedvező. További vizsgálatok során az is kiderülhet majd, hogy mely összetevőknek köszönhető a kedvező hatás.
  • A legalább napi 5 csésze kávét fogyasztó 2-es típusú cukorbetegek esetében csökkent mértékű inzulinrezisztenciát tapasztaltak. A nagy kávéfogyasztást nők körében (meglévő cukorbetegség vagy kóros éhomi vércukorszint esetén) ezen kívül jobb béta-sejt működéssel, valamint a károsodott glükóztolerancia javulásával is összefüggésbe hozták. Az eredmények azt sugallják, hogy a 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának csökkentése mind a normál, mind koffeinmentes kávé és tea esetében is érvényesek, vagyis nem a koffeinnel állnak összefüggésben.
  • Szív-érrendszeri védelem
  • A kávéban számos előnyös hatású anyagot találunk, ezek közé tartozik például a klorogénsav, amelyről kimutatták, hogy a kávésav mellett erős antioxidáns, vagyis szabadgyökfogó hatással bír. A Nestlé svájci kutatóközpontjában három különböző kávézási szokással élő csoportot vizsgáltak. Az egyik csoport 10 százalékos zsírtartalmú tejjel, a másik cukorral, a harmadik növényi eredetű tejtermékkel ízesített instant kávét fogyasztott. A teszt során bebizonyosodott, hogy a tej, a cukor és a krémező hozzáadása sem rontja az antioxidánsok felszívódásának a hatékonyságát, így az ízesítés nem befolyásolja a szívvédő hatást.
  • Májbetegségek
  • A rendszeres kávéfogyasztás akár 55 %-kal is csökkentheti a májdaganat kockázatát. Ez a hatás több dologra vezethető vissza. Egyrészt a kávé antioxidánsai (lásd eggyel feljebb) védik a sejteket a károsodástól, emellett egyéb daganatellenes anyagokat is találtak benne állatkísérletek során. A konkrétabb ajánlásokhoz a kávé és a daganatok összefüggése témában azonban úgy tűnik, további kutatások szükségesek.
  • Asztma
  • A koffeinfogyasztás tágítja a tüdőben lévő bronchusokat. A hosszú távú kávéivás nemcsak csökkentheti a tüdőbetegek tüneteit, de meg is előzheti az asztma klinikai megjelenését is. A koffein ugyanakkor gyenge hörgőtágító, de csökkenti a légzőizmok fáradtságát is. Ez a hatás legalább 4 órán át kitart. A koffein lebomlásakor ugyanis egy kevés teofillin is képződik (mint melléktermék), ami egy gyakori asztma ellenes gyógyszer hatóanyaga. Akár egy kis csésze kávé is növelheti a tüdő működését, de nem helyettesítheti a gyógyszert és a túladagolás itt is kerülendő.
  • Parkinson-kór
  • A rendszeres kávéfogyasztásról ma már egyre közismertebb az is, hogy összefüggésbe hozható az Alzheimer- és Parkinson-kór megelőzésével is.
  • Depresszió
  • Húsz százalékkal csökkent a depresszió kockázata azoknál, akik napi négy kávét, 550 milligramm koffeint fogyasztottak. Már ezért megéri egy csésze feketével növelni a munkához való affinitásodat.
  • Házi szépítőszer
  • Egész testre való, de különösen a narancsbőrös területet célzó egyszerű peelinget készíthetsz 2 evőkanál durvára őrölt kávé, 1 evőkanál cukor (még jobb, ha barna) és 1 fél deci olívaolaj keverékéből. Alaposan dörzsöld át vele a bőröd jobbról-balra irányú körkörös, és lentről a szív irányába mutató keringésserkentő mozdulatokkal, majd öblítsd le hideg-meleg váltózuhannyal!

A kockázatok és mellékhatások tekintetében dönts arról, hogy mennyit iszol.

Forrás: MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek