Ünnep előtti SOS diéták: valójában mind rossz

Ha nem vigyázunk, a karácsony és a szilveszter átlagosan három kilóval dobja meg a novemberben mért súlyunkat. Vannak olyanok, akik prevenciós céllal már december elején fogyókúrázni kezdenek, hogy újévkor ne kelljen sírniuk, ha a mérlegre állnak. Úgy tűnik, az ilyen jellegű készülődés divattá vált, ugyanis nem kellett nagyítóval keresni a megszólalóinkat. Dietetikusunk, Schmidt Judit viszont elmagyarázza, ki mit ront el, inkább mivel üsse el az idejét, és hogyan.

Adrienn szaunázás közben magyarázta el, mikor tör rá a pánik, mikor érzi, hogyha most nem változtat, pufiként kell mulatnia az év végén.

Görögsaláta-diéta

„December elején általában azon kapom magam, hogy gyorsan le kéne adnom két-három kilót, mert az a nagy zabáláskor úgyis visszajön, szilveszterre viszont nem szeretnék zsákruhát venni. Görögsaláta-diétának hívom, amit ilyenkor szoktam csinálni. Reggelire nem eszem semmit, iszom egy kis narancslevet, meg tejeskávét, aztán ebédre eszem egy görög salátát, vacsorára meg banánból, almából és narancsból csinálok gyümölcssalátát, konzerv gyümölcsöt nem teszek bele. Öt-hat nap alatt gyakorlatilag éhen halok, de be szokott válni, fogyok tőle, ráadásul az az érzésem is megvan, hogy tettem valamit az egészségemért.” Adriennek a kúrát követően pedig nincs lelkiismeretfurdalása, amikor karácsonykor elé rakják a töltött káposztát, illetve a kedvencét, a csokikrémmel töltött fatörzset.

A dietetikus véleménye: Az effajta diéta során leadott kilók a könnyen jött, könnyen ment kategóriába esnek. Ekkor látszik legjobban, hogy tényleg nem a levegőtől hízunk, hanem a szükségesnél több enni- és innivalótól. Rövid idő alatt könnyű így fogyni, de sajnos ez igen hamar visszajön. Semmiképpen sem javaslom az ilyen drasztikus, energia- és tápanyaghiányos kúrákat. Bár Adrienn valóban sok vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájut a nyers zöldségek, gyümölcsök révén, azonban a túl alacsony energia-bevitel, a reggeli kihagyása, a hosszú koplalásos időszakok lelassítják az alapanyagcserét. A végeredmény: januárra többet mutathat majd a mérleg, mint december elején.

Ananászkúra

Kata, bár nem még nem múlt el harminc éves, mégis feketeöves diétázóként készül az ünnepekre. „Karácsony előtt rá szoktam kicsit készülni a rokonlátogatásokra, néhány napra előszedem a legjobb diétás trükköt: az ananászkúrát. Olvastam, hogy olyan enzimek vannak benne, amik bontják a zsírt. Ilyenkor elmegyek egy szupermarketbe, és veszek egy csomó ananászt. Minden főfogást azzal indítok, és vannak olyan ételek, amelyeket a diétám alatt ananászból csinálok: gyümölcssaláta - ennek egyik változata a túróval és gyümölcsökkel összekevert ananász -, ananászos kuszkusz, ananászos-sonkás saláta. Mindenki azt hiszi, megőrültem, amikor azt mondom, az ananász és a rukkola nagyon finom együtt, pedig irtó jó: összekeverem egy kazal salátakeverékkel, leöntöm egy kis citrommal, vagy lime-mal, és egy kis olívaolajjal. Egy hét alatt két kilót le szoktam adni.”

A dietetikus véleménye: Rossz hírem van, az ananász ugyan nagyon értékes gyümölcs, mivel hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, de nem égeti a zsírt. A benne lévő enzim, a bromelin inkább emésztésserkentőként - a fehérjék és zsírok lebontását segíti - válik be, így egy nagyobb trakta előtt, után, közben valóban jó ötlet ezt is belecsempészni az étrendbe. Ez a pozitívum is csak nyersen fogyasztva működik, mivel az enzim a hő hatására visszafordíthatatlanul károsodik, ezáltal hatástalanná válik.

Mindenből kevesebbet

Odett 20 éves kora óta minden évben november végén kezdi a szokásos karácsony előtti fogyókúráját.

„Már akkor elkeserít, hogy hogyan fogok kinézni szilveszterkor. Ezért aztán megfogadom, hogy előre fogyok három kilót, ezt az ünnepek alatt lelkiismertfurdalás nélkül visszahízhatom, nem fogom magam bálnának érezni év végén. Semmilyen kúrát nem követek, egyszerűen nem eszem édességet és igyekszem kihagyni a vacsorát. Ebédre zöldségeket eszem, reggelinél viszem be a szénhidrátokat, kenyeret, mézet, kakaót, ilyesmit. És persze mindenből igyekszem kevesebbet enni. Ennek ellenére általában nem fogyok valami sokat, mert nehéz megállni, hogy ne zabáljak csokit és soha ne vacsorázzak, plusz tornázni sincs sok kedvem ilyen időben, szóval egy csőd az egész. Az ünnepek előtt pár nappal rákapcsolok, alig eszem, de ez persze csak arra jó, hogy a karácsonyi családi ebédeken rosszul legyek már a leves után.” Odett ezzel a módszerrel egy-két kilótól szabadul meg, ami grammra pontosan visszajön az első ünnepi étkezést követően. „Szilveszterkor két-három kilóval a versenysúlyom fölött vagyok, ettől a feleslegtől kábé márciusig bezárólag szabadulok meg.”

A dietetikus véleménye: Odett már majdnem jó úton jár. Ha nem az a cél, hogy valamit tiltólistára tegyünk, csak a mennyiségét korlátozzuk, akkor biztosan számíthatunk némi fogyásra. Persze  a testmozgásról sem szabad elfeledkezni, anélkül értelmetlen az egész.

A vacsorát nem javaslom elhagyni, mert: 1. egyrészt ezt nagyon nehéz betartani, így biztosra vehetjük a kudarcot és az esti zugevést; 2. a vacsora egy fontos étkezés a nap végén, ami hozzájárul az egyenletes energia- és tápanyagbevitelhez; 3. hiánya paradox módon akár hízáshoz is vezethet. Javaslat: lefekvés előtt kb. 1,5-2 órával vacsorázzunk, de ezt előzze meg egy könnyed uzsonna is, így hazaérve nem pakoljuk ki a hűtőt és jobban is tudunk aludni.

Édesség kilőve

Zsolt a karácsony előtti fogyókúrát akkor találta ki, amikor egyre jobban zavarni kezdte, hogy a nyomasztó januárt és februárt koplalással kell töltenie.

„A Két Ünnep Közötti Háj nyomta a gyomorszájamat. Utálok koplalni a legdepressziósabb hónapokban. Plusz három-öt kilóról van szó a normál nyolcvanhat-nyolcvannyolchoz képest, hogy a dimenziók meglegyenek. Azt találtam ki, hogy a vidám, és amúgy is stresszes novemberben megvonom magamtól az édesség 90 százalékát, vacsorára pedig egy szelet Wasa-kekszet eszem valami zsírmentes dologgal - maximum egy szelet Pannónia sajttal, sonkával, vaj, margarin nélkül -. Aztán ha éjjel, a meló mellett kiesik a szemem az éhségtől, legfeljebb extrudált biokölest rágok, amitől ugyan összeragadnak a beleim másnap reggelre, de legalább nem hülyülök meg. Pont jó, kicsit nem is eszem, meg azért rágok is.” Zsolt viszont rendesen reggelizik és ebédel. Tapasztalatai szerint, ha ezt kitartóan csinálja, akkor mire megérkezik a bejgliillat, már le is adott körülbelül négy kilót. „Innen zabálhatom magam vissza a versenysúlyra, és még januárban, az utolsó kekszek megevése után sem ütöm meg a kilencvenet. Ezzel így nagyjából jól is vagyok” – véli. 

A dietetikus véleménye: Az édességeket a legegyszerűbb dolog elhagyni. Elméletileg. A valóság persze az, hogy ha valamit mellőzünk, akkor azon fogunk pörögni egész nap, és a végén pedig jól teletömjük magunkat. Ha egy kicsit lazítunk a saját szigorunkon, és heti 2-3 kisebb adag édességet beiktatunk, akkor hétvégén kevesebbel is beérjük. Elméletileg.

A Wasa-kenyér jó választás, mivel a benne lévő rostok laktatnak, feltéve, ha elegendő folyadékot iszunk hozzá. A Pannónia egy zsírosabb sajt, ezért csak vékony szeletet vágjunk belőle vagy cseréljük soványabbra, a sovány sonka mellé pedig némi zöldséget is válasszunk. A kölesgolyó jó nassolnivaló, de emellé is igyunk sokat.

További tippek:

1. Ne csak a mérleget nézzük, azt is figyeljük, hogyan állnak a ruháink, milyen a bőrünk, az izmaink tónusa. A koplalással, diétázgatással leadott kilók nagy része víz, majd ezt követőn a féltve őrzött izmainknak is búcsút inthetünk, így januárra lehet, hogy vékonyak, de kissé lötyögősek, puding jellegűek lehetünk. Ezt rendszeres, de mértékletes evéssel és sporttal tudjuk megelőzni.

2. Ha lassabban eszünk, alaposan megrágjuk az ételt, fajlagosan kevesebbet eszünk meg ugyannyi idő alatt, mint ellenkező esetben. Élvezzük, ízlelgessük a karácsonyi sütemények, ételek ízét, így lehet, hogy elég lesz egy adag, szelet, kocka, darab és a súlyunkért sem kell úgy aggódni.

3. Ne menjünk éhesen vendégségbe, vagyis ne hagyjuk ki a reggelit, tízórait sem, ha ebédre megyünk. Vacsorameghívásnál pedig ebédet és egy könnyed tízórait is iktassunk be. Ha túl éhesen ülünk az asztalhoz, könnyen túlehetjük vagy éppen ellenkezőleg, annyira összeszűkül majd a gyomrunk, hogy nem is tudunk majd igazán jóízűen enni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek