A Vízöntő könnyen láncdohányossá válhat

Ha egy Vízöntő a szabadságvágyát, élményéhségét nem elégítheti ki egészséges módon, könnyen nikotinfüggővé válhat. Emellett javíthatatlan nassoló, és imádja a szintetikus ízeket. A súlyával viszont nincsen baja. Ritkán túlsúlyos, inkább jellemzően túl sovány. Asztro Diéta, 12. rész.

1. rész: A tüzes jegyek: ragadozók

2. rész: A Kosnak kerülnie kell a tömény szeszt

3. rész: Az Oroszlánnak való a vörösbor és a szamba

4. rész: A Nyilas mája nem bírja az alkoholt

5. rész: A vizes jegyek a leginkább hajlamosak hízásra

6. rész: Az éhező Rák veszélyes

7. rész: A Skorpiónak találták ki a böjtkúrát

8. rész: A Halaknak árt a kevés alkohol is

9. rész: A levegős jegyek elfelejtenek enni

10. rész. Az Ikreknek találták ki a hamburgert

11. rész: A Mérleg nő szép alakú, de édességfüggő

A Vízöntő princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológiában a Vízöntő princípium hatása alatt áll a központi idegrendszer, a keringési rendszer (a kardiovaszkuláris, együtt  a Halak által is befolyásolt nyirokrendszerrel), a vénák, a vádli, a boka, a lábszárcsont és a bokaízület, élettani folyamatként a szénsav eltávolítása a vérből. A jegy uralkodó bolygója, az Uránusz az idegrendszerre és a belső elválasztásra van hatással. Ásványi sója a nátrium-klorid, azaz a konyhasó a vízháztartásban  játszik szerepet, hiánya orrfolyást, könnyezést, a bőr és nyálkahártya kiszáradását idézi elő.

A Vízöntő betegséghajlamai

A hangsúlyos Vízöntő többnyire egészséges, szívós, de szabálytalan élettempójával túlterhelheti idegrendszerét. Egyébként is izgága, ingerlékeny, türelmét könnyen elveszíti, nehezen koncentrál huzamosabb ideig egyetlen dologra. Folyamatosan új ingerekre, izgalmakra vágyik, de szellemileg sokkal aktívabb, mint fizikailag. Ha szabadságvágyát, élményéhségét nem elégítheti ki egészséges módon, és agresszivitása sem kap megfelelő szelepet, könnyen láncdohányossá válhat. A nikotinfüggőség egyébként a másik két levegős jegynek, az Ikreknek és a Mérlegnek is problémákat okozhat.

Hajlamosabb a  csonttörésekre

Sajnos, ezáltal még érzéketlenebbé válik fizikai szükségleteire. Teste finom jelzéseire egyébként setúl fogékony, fizikai rugalmasságát elveszítve pedig más energiaszinteken is bemerevedik. Talán ezért is hajlamosabb más jegyeknél a törésekre, ficamokra,  szakadásokra– legveszélyeztetettebb testrészei a lábszár, sípcsont és boka, bokaszalagok.

A túlpörgetett idegrendszerrel párosuló mozgásszegény életmód  más bántalmakat is okozhat, pl. különböző keringési rendellenességeket, magas vérnyomást . Az izom görcsök ( különösen  a vádli tájékán), az idegrendszer működési zavarai (az alig észrevehető tikkektől az epilepsziáig és más görcsös, rohamszerű tünetekig) szintén gondot jelenthetnek számára, akárcsak a boka dagadása, a visszértágulat, visszérgyulladás, a vér besűrűsödése vagy akár az embólia is.

Javíthatatlan nassoló

Az Ikrekhez hasonlóan ő sem bíbelődik túl sokat az étkezéssel. Mint a többi életterületen, itt is szívesebben követi spontán impulzusait, semmint valamiféle rendszert. Váratlan döntéseivel sokszor saját magát is meglepi: leszalad a közértbe tejért és zsömléért, hogy kisebb hadseregnek elég sós mogyoróval és keksszel térjen vissza. Javíthatatlan nassoló, aki rendszerint száguldás közben kap be valamit, a főétkezésekről pedig gyakran el is feledkezik. A szintetikus ízeket sokkal jobban kedveli a természeteseknél: a vattacukrot pl. már  a színe miatt is megveszi. A hagyományos fogásokból is inkább a különlegességeket részesíti előnyben, pl. a francia palacsintát – feltéve ha nem neki kell elkészíteni. Szerencsére inkább a könnyű, szaftos étrendet kedveli, mint a nehéz fogásokat, ezért ha épp olyan hangulatban van, az egészséges táplálkozásra is képes átváltani.

Javasolt élelmiszerek

Mivel még a saját maga által kialakított struktúrákat is előbb-utóbb fojtogatónak érzi, jó kérdés mennyire képes hosszú távon is tartani magát új szokásaihoz. Egészsége érdekében mindenek előtt étkezésébe kéne rendszert vinnie: a napi három étkezés számára is ideális lenne, miközben csak ennek szenteli figyelmét.

Vérkeringése nem a legjobb, és szervezete egyébként is hajlamos megkötni a vizet, az egészségéhez nélkülözhetetlen nátrium-kloridot inkább annak természetes forrásaiból – pl. spenót, uborka, lencse, füge, eper, alma, saláta, répa, retek, gesztenye, tengeri halak, pl. tonhal, kagylók, lazac – pótolja, semmint konyhasóból.

Ételeit tanácsosabb melegen fogyasztania (levesek, reggeliként langyos búza- vagy rizskása, tejjel). Zsírszegény étrendje összetevői: friss gyümölcsök (narancs, citrom, gránátalma, körte, barack, datolya) zöldségek (pl. répa, paradicsom, saláta), teljes kiőrlésű gabonakészítmények, barnarizs, fehér húsok.  A roston sült csirkemell földimogyorós brokkolimártásban pl. könnyű, ízletes fogás, és elkészítése sem túl nehéz.

Páfrányfenyő (ginkgo, kereskedelemben Ginkgo Bilboa), csalán- és bodzateák fogyasztásával karban tarthatja érrendszerét, keringését, a bergamott pedig gyakori álmatlanságára jelenthet megoldást.

A Vízöntő és a felesleges kilók

A jegy modern kori uralkodója, az Uránusz hatása miatt folyamatosan vibráló, izgága Vízöntőnek inkább a soványság, semmint a túlsúly okozhat problémákat. A Bikához, Oroszlánhoz, Skorpióhoz hasonlóan azonban ő is a szilárd (fix) minőség képviselője. Ez, és a jegy hagyományos ura, az élettani folyamatokat lassító Szaturnusz befolyása eredményezhet azonban súlyproblémákat. A mozgásszegény életmóddal, sós, tartósító szerekkel, mesterséges színezékekkel, ízfokozókkal dúsított nassolnivalókkal gyarapíthatja kilóit.

Újra fitten

Erősségek

Mivel az étkezés egyáltalán nem foglal el központi szerepet életében, és a többi levegős jegyhez hasonlóan úgy érzi: a felesleges kilók is a föld felé húzzák, könnyen eltereli gondolatait  a nassolásról.

Lehetséges buktatók

Mint már szó esett róla, az étkezés területén sem szívesen fogadja el  a szabályokat. Mivel a tehertételek alól is legszívesebben kibújik, szívesebben habzsolja az étvágycsökkentőket, szintetikus fogyókúrás turmixokat, anyagcsere-gyorsítókat ahelyett, hogy végigcsinálna egy  rendszeres testedzésen és az alkatához illó diétán alapuló, hosszú távú programot.

Javasolt mozgásformák

Ha azt szeretné, hogy szervezete egésze összhangba kerüljön túlpörgetett idegrendszere tempójával, minimum napi 45 percet, de inkább másfél órát kéne intenzíven mozognia. A futás, torna, kocogás, túrázás, úszás, kerékpározás, aerobic erősítik szívét, keringési rendszerét, tüdejét. A különböző labdajátékok, pl. kosárlabda, tollaslabda is jót tesznek neki, bár inkább az egyéni sportokhoz vonzódik. Bármit választ is, a kötött edzésprogramok hamar kedvét szegik, akárcsak az, ha kreativitásának nem jut elég szerep.

Fotó: Horia Andrei Varlan
Fotó: Horia Andrei Varlan

A sárkányrepülés, sportrepülés, toronyugrás, rúdugrás kellőképpen izgalmasak ahhoz, hogy lázba hozzák, akárcsak a többi excentrikus sportág. Mivel született tréfamester, a bohóckodást is szívesen kipróbálja. (Ennek klasszikus változata csak látszólag könnyed mulatság, valójában olyan komoly felkészültséget követelő készségeket is el kell sajátítani hozzá, mint a zsonglőrködés, könnyebb vagy nehezebb akrobatikus mutatványok, egyensúlyozás, showtánc, stb). Karakterére szabott a balett, a step, quick step, egyes modern tánctípusok, pl. a break, hip-hop is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek