A C-vitamin feledékenység ellen is jó

Az Alzheimer-kór sok idősödő ember egyik legnagyobb félelme, jelenleg nem gyógyítható betegség. Svéd tudósok szerint a C-vitamin lehet a megoldás.

Az időskori demenciák egyik leggyakoribb, legismertebb típusa, előfordulási gyakorisága ötévente megduplázódik, 65 év felett a lakosság 1%-a már érintett.

A betegség időbeli lefolyása változó, van, aki csak pár évig, van, aki évtizedekig él az Alzheimer-kórral együtt. A tünetek az idő múlásával egyre súlyosabbak lesznek.

Fotó: Thomas Leuthard
Fotó: Thomas Leuthard

A betegség idegrendszeri magyarázata szerint az agyban kóros fehérje lerakódások, ún. amiloid plakkok jelnnek meg, először az emlékezetért felelős agyterületen. A plakkok az idegsejtek pusztulását okozzák.

Svéd állatkísérletekben Alzheimer-kórban szenvedő egerek agyszövetét C-vitaminnal kezelték, és azt tapasztalták, hogy a betegségért felelős fehérjeplakkok feloldódtak, eltűntek.

Tünetek

  • Fokozódó feledékenység
  • Egyre kevésbé tudnak térben és időben tájékozódni
  • Nem képesek döntéseket hozni, az ítélőképességüket elvesztik
  • A mindennapi rutinfeladatokat nem tudják ellátni, így például a tisztálkodás, főzés, evés, stb.
  • Megváltozik a személyiségük: depressziósak, frusztráltak lehetnek, de gyakori az agresszió is.
  • Gyakran teljesen irrelevánsan,a környezetük számára ijesztően viselkednek egy adott helyzetben.

Az Alzheimer-kór ellen még bizonyítottan hatásos gyógyszer nincs, számos klinikai kutatás folyik, amelyek a betegség tüneteinek megjelenését késleltetik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek